fbpixel
Movie
09 Mar 2020

Recomandări: 8 documentare de văzut la One World Romania #13


Ediția a 13-a a Festivalului Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania se va desfășura între 20 și 29 martie, la București, și va prezenta, prin intermediul filmelor, al dezbaterilor și al evenimentelor organizate cu această ocazie, realități actuale din toate colțurile lumii.

Mai jos regăsiți o listă scurtă de recomandări din partea noastră:

Acasă / My Home

În coasta capitalei, Delta Văcărești e un fantastic teatru de război dintre civilizație și natură — iar pentru familia Enache, e un paradis. Cei nouă copii ai soților Enache au crescut acolo după ce natura și-a reintrat în drepturi și a năpădit rămășișele unui grandios proiect urban ceaușist abandonat în 1989. Copiii pescuiesc, vânează și se hârjonesc în voie în deltă, iar tatăl lor a devenit un expert și un reprezentant al întregului ecosistem în fața curiozității celor de dinafara lui. Dar când simpla curiozitate este înlocuită cu tăvălugul capitalist al dezvoltării urbane, familia Enache este mutată la bloc — într-un mediu cu care copiii nu au fost niciodată familiari. Presiunea adaptării la noua identitate de orășeni îi atinge pe toți, sfâșiind inimi, raporturi dintre părinți și copii și parametrii fundamentali ai identității umane. (de Mona Nicoară)

Festivaluri și premii:

Sundance Film Festival 2020

Vineri, 20 martie, ora 19:00, bilete disponibile aici.

Călătoria în jurul lumii când tu erai de vârsta mea / Around the World When You Were My Age

În anii '70, tatăl realizatoarei Aya Koretzky a făcut o călătorie „în jurul lumii”, plecând din Japonia natală, trecând prin Europa, Africa de Nord și Statele Unite ale Americii. Sute de fotografii și de impresii notate în jurnalul său intim au rămas, peste timp, mărturie asupra acestui parcurs inițiatic, petrecut într-un moment al vieții când încă își căuta un loc - atât din punct de vedere geografic, cât și existențial. Realizat, cel mai probabil, din dorința de a-și înțelege mai bine originile - căci, în cadrul călătoriei, protagonistul descoperise frumusețea Portugaliei, unde a și decis, în final, să se stabilească și să-și construiască o familie -, filmul jurnal realizat de Koretzky restituie nu doar gingășia gândurilor de tinerețe ale tatălui și sensibilitatea lui artistică, exprimată în crâmpeiele de realitate surprinse în fotografii, ci și emoțiile particulare asociate de protagonist fiecărui moment rememorat în parte. (de Andrei Rus)

Festivaluri și premii:

International Film Festival Rotterdam 2019 - Bright Future Award (Best Debut Feature-Length Film)

Image Forum festival 2019, Tokyo and Nagoya, Japan 2019

Doclisboa 2018

Joi, 26 martie, ora 20:00 și vineri, 27 martie, ora 18:00, bilete disponibile aici.

Sezonul nisipului / The Future Cries Beneath Our Soil

În timpul războiului din Vietnam, purtat între 1965 și 1975, provincia Quang-Tri, aflată la granița dintre Vietnam-ul de nord și cel de sud, a fost expusă celei mai insistente campanii de bombardamente din istoria războaielor militare, artileria explozivă a acesteia depășind-o pe cea utilizată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Cinci bărbați care trăiesc dintodeauna în acest loc în care trecutul violent își face simțită prezența în tăcere, își petrec zilele într-o lentoare ordonată de micile activități și discuții zilnice, fie aprinse, fie pline de glume și cântări spontane. Regizorul Thu Hang Pham se lasă purtat de prietenia lor care funcționează ca o hartă a rememorării și a încercării de a vedea în jur nu doar încărcătura apăsătoare a pământului care nu demult era atacat cu zece bombe pe metrul pătrat, ci și momente simple și luminoase, în care cei cinci doar râd și mănâncă împreună. (de Teona Galgoțiu)

Festivaluri și premii:

Jean Rouch International Documentary Festival 2019

Singapore International Film Festival 2018 - Best Director Award

DMZ International Documentary Film Festival 2018 - World Premiere

Docs Port Incheon 2017 - Doc Spirit Award

Miercuri, 25 martie și joi, 26 martie, ora 18:00, bilete disponibile aici.

Heimat e un spațiu în timp / Heimat Is a Space in Time

Cum ar arăta, în imagini, evoluția identității naționale și a ideii de patrie în Germania secolului trecut? Thomas Heise ne oferă șansa de a o explora, punând în scenă mai multe povești trăite de oameni din patru generații ale familiei sale, care devin astfel o reflexie a unor evenimente contradictorii și, de multe ori, violente din istoria Germaniei. Întâmplările sunt repovestite din perspectiva cuiva aflat în interiorul Republicii Democrate Germane, țara de baștină a cineastului, o țară ce nu mai există.

Regizorul citește, din voice-over, jurnalele, scrisorile de dragoste ale familiei sale, chiar și un eseu de școală despre război, vedem imagini cu desenele unor copii, cu fotografii, dar și imagini filmate în Germania zilelor noastre. (de Vanina Vignal)

Festivaluri și premii:

Visions du Réel 2019 - Grand Prix

Montreal International Documentary Festival (RIDM) 2019 - Student Jury Prize

Jerusalem Film Festival 2019 - Chantal Akerman Award, The Jewish Experience Award

Sâmbătă, 21 martie și duminică, 22 martie, ora 15:00, bilete disponibile aici.

Pâine amară / Bitter Bread

Situația dramatică a refugiaților sirieni a devenit o prezență obișnuită pe ecranele de laptop sau de televizor ale europenilor și s-a ajuns în punctul regretabil în care numai tragediile de proporții, cu victime numeroase, mai stârnesc o vâlvă mediatică. Ca în fața oricăror orori de care o desparte o distanță sigură, opinia publică se desensibilizează treptat, acceptând inacceptabilul ca fiind parte din „starea curentă a lumii”. Filmul documentaristului irakian Abbas Fahdel nu își propune să retrezească empatia amorțită a marelui public bombardându-l cu imagini șocante din conflictul sirian. Abordarea lui este cu mult mai simplă și cu mult mai eficientă: alegând să prezinte viața cotidiană dintr-o tabără de refugiați din Liban, ne amintește că violența insidioasă a privațiunilor, a umilințelor, a lipsei de speranță depășește granițele unei țări în conflict și se răspândește oriunde aceștia își poartă pașii. Protagoniștii din „Pâine amară” își înfruntă cu demnitate soarta, copiii jucându-se, tinerii imaginându-și un viitor de cele mai multe ori departe de Siria, bătrânii amintindu-și. (de Liri Alienor Chapelan)

Festivaluri și premii:

Mar del Plata International Film Festival 2019

The New York Film Festival 2019

Valdivia International Film Festival 2019

Vineri, 27 martie, ora 18:00 și sâmbătă, 28 martie, ora 13:00, bilete disponibile aici.

Cu drag, sora ta / Yours in Sisterhood

Zeci de femei din regiuni diferite ale Statelor Unite ale Americii, de vârste, rase, etnii și din clase sociale amestecate, citesc în fața aparatului de filmat scrisori trimise de alte femei, cu o jumătate de secol în urmă, redacției Ms., prima revistă feministă mainstream. Dacă inițial par o serie de performance-uri brechtiene lipsite de variații, treptat conexiunile dintre femeile din trecut și cele din prezent devin tot mai evidente și mai complexe. În unele cazuri, suferințele descrise de femeile din trecut, cauzate de așteptările sexiste pe care le avea societatea de la ele, le cauzează emoții puternice. Dar cel mai adesea, le surprinde plăcut și le impulsionează curajul luărilor de poziție ale acestor femei, care, în ciuda existenței unei semnături la finalul scrisorilor, rămân niște anonime care au contribuit, împreună, la progresul social. (de Andrei Rus)

Festivaluri și premii:

Berlin International Film Festival 2018

Doclisboa International Film Festival 2018

International Documentary Film Festival Amsterdam 2018

Melbourne International Film Festival 2018

Montreal International Documentary Festival (RIDM) 2018

Sâmbătă, 21 martie, ora 20:30 și luni, 23 martie, ora 18:00, bilete disponibile aici.

Lemebel

În timpul dictaturii lui Pinochet, din Chile, care a condus țara aproape douăzeci de ani, începând cu 1973, un performer activist gay a împins limitările contextului în care trăia până când parcursul întregii lui vieți a devenit dovada clară că arta poate fi, într-adevăr, o armă puternică în lupta cu totalitarismul. Numele lui este Pedro Lemebel și este unul dintre cei mai importanți activiști pentru drepturile comunității LGBTQ+ și un scriitor și eseist cu numeroase premii și nominalizări, a cărui operă autobiografică a funcționat constant ca un declanșator de dezbateri și proteste. Regizoarea și prietena apropiată a lui Lemebel, Joanna Reposi, adună filmări de arhivă, fragmente din emisiuni, fotografii și interviuri, construind un portret emoționant și revoltător deopotrivă, în care pasiunea și perseverența protagonistului îi ghidează călătoria dinăuntrul sistemului opresiv cilian. (de Teona Galgoțiu)

Festivaluri și premii:

Berlin International Film Festival 2019 - Teddy Award - Best Documentary/Essay Film

Lima Latin American Film Festival 2019 - Best Documentary

Santiago International Film Festival 2019 - Grand Jury Prize

Rio de Janeiro International Film Festival 2019 - Felix Award

Miercuri, 25 martie, ora 18:00 și joi, 26 martie, ora 20:30, bilete disponibile aici.

Călător la miezul nopții / Midnight Traveler

„Călător la miezul nopții” surprinde peripețiile prin care trece o familie afgană, formată din părinți și din două fiice mici, din momentul fugii de acasă, din cauza fricii că tatăl va fi omorât de talibani, și până la cel al găsirii unui loc unde să fie acceptați ca refugiați politici. Imaginile necosmetizate captate pe IPhone-ul tatălui - creditat, de altfel, și cu realizarea documentarului - sunt reprezentative pentru situațiile-limită prin care sunt nevoite să treacă, uneori fără a avea șansa supraviețuirii, milioane de familii similare. Însă ele oferă și o altfel de ilustrare a vieții de zi cu zi a acestora, pe care doar o privire din interior, la cald, o putea reda. Într-adevăr, cele mai emoționante și particulare reflectări ale condiției unor refugiați contemporani sunt acele scene în care cei patru își regăsesc, temporar, liniștea de a funcționa ca o familie oarecare, reușind să se destindă, să gătească împreună și să se bucure de prezența celorlalți membri ai familiei. (de Andrei Rus)

Festivaluri și premii:

Berlin International Film Festival 2019 - Prize of the Ecumenical Jury - Special Mention

DocAviv Film Festival 2019 - Best International Film - Honorable Mention

DOXA Documentary Film Festival 2019 - Feature Documentary Award

Sundance Film Festival 2019 - World Cinema Documentary Special Jury Award

Sâmbătă, 28 martie, ora 20:30 și duminică, 29 martie, ora 15:00, bilete disponibile aici.

Puteți găsi programul complet și bilete online pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.