Monsoon Wedding

Monsoon Wedding F-SIDES

Monsoon Wedding

F-SIDES

Monsoon Wedding (2001), Comedie - Dramă - Romance, 1h54

Regia: Mira Nair

India, Franța, Germania, Italia, SUA

Sinposis

Un tată stresat, o viitoare mireasă cu un secret, un organizator de nunți îndrăgostit și rude din întreaga lume fac mult zgomot în legătură cu pregătirile pentru o căsătorie aranjată în India.

Cronică  

„The Punjabi, we work hard and party harder”, spune regizoarea Mira Nair. 

Câștigător al Leului de Aur la Festivalul de Film de la Veneția din 2001, Monsoon Wedding urmărește complicatele peripeții ale unei familii punjabi din clasa mijlocie, care se strânge la Delhi pentru căsătoria aranjată a lui Aditi (Vasundhara Das), unica fiică a părinților săi. 

Ce înseamnă pentru o femeie statutul de a fi căsătorită? Nair face dintr-un rom-com un mic studiu antropologic despre tradițiile și presiunile nunții în interiorul familiilor indiene înstărite, privind atent la anxietățile și dificultățile prin care trece fiecare membru: de la tată, Lalit (Naseeruddin Shah), pe care nunta îl seacă financiar, la verișoara Ria (Shefali Shah), pe care restul familiei o judecă pentru că preferă studiile în locul unui soț. Regizoarea trage, cu romantism, un ochi și în rândul claselor mai de jos, urmărind povestea de dragoste care se înfiripă între Alice (Tillotama Shome), fata în casă a familiei, și Dubey (Vijay Raaz), un wedding planner adus în pragul disperării.

Haosul de dinaintea petrecerii lasă loc unei juxtapuneri între clasele sociale, între copii și părinți, între tradiție, modernitate și occidentalizare, între a rămâne (Est) și a pleca (Vest), între dramă naturalistă și comedie spumoasă. Printre momente hazlii și energetice ale unui wedding movie, se strecoară observații asupra Indiei anului 2000.

Printre dure realități disfuncționale, insistențe patriarhale, traume și secrete de familie, se strecoară gesturi pure de afecțiune și iubire. Mici digresiuni muzicale susțin energia molipsitoare a filmului și aduc un tribut filmelor de la Bollywood, celebrând dragostea ca forță motrice și, din punct de vedere autobiografic, atașamentul regizoarei pentru Delhi ca orașul său natal. 

Trigger warning: referințe la abuz sexual asupra copiilor

Pe spectrul nostru de emoții, sentimente și trăiri din experiența vizionării, se află: romantism, iubire, energizare, spirit petrecăreț, indignare, furie, chef, tensiune, exuberanță, comuniune, vivacitate, conternare, veselie, apropiere/familiaritate, fragilitate, durere, revoltă, mândrie.  (Teodora Leu)

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


DUIOS, ANASTASIA TRECEA / TENDERLY WAS ANASTASIA PASSING Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
DUIOS, ANASTASIA TRECEA / TENDERLY WAS ANASTASIA PASSING
Online
Mo smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
Mo
Online
CUIBUL / THE NEST smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
CUIBUL / THE NEST
Online
AMEŢEALA / VERTIGO
19:00 - Wednesday, 24 July
AMEŢEALA / VERTIGO
Cinemateca Eforie
INDIA SONG ELVIRE RÉTRO
13:00 - Sunday, 28 July
INDIA SONG
Cinema Elvire Popesco