Muncă în Bucureștiul Socialist - Filme de arhivă

UrbanEye Film Festival 10th edition
RO
Muncă în Bucureștiul Socialist - Filme de arhivă UrbanEye Film Festival 10th edition

Muncă în Bucureștiul Socialist - Filme de arhivă

UrbanEye Film Festival 10th edition
RO

Selecție de scurtmetraje și documentare din Arhiva Națională de Film curatoriate de Ana Szel și Andrei Rus | România | 94’
 

1. Metroul bucureștean (1981, David Reu)

10 minute

O monografie a metroului bucureștean după trei ani de funcționare, documentarul regizat de David Reu urmărește lucrările de construcție a acestui mijloc de transport urban de la faza de proiectare și până la darea sa în folosință în decembrie 1979. Dincolo de tonul, aproape nelipsit în producția non-ficțională a deceniului al nouălea, care se conformează liniei de propagandă politică, filmul descrie în imagini impresionante șantierul subteran cu galerii largi care dublează principalele artere de circulație rutieră și care leagă între ele stațiile proaspăt inaugurate pe tronsonul Timpuri Noi - Semănătoarea. Aceste „palate subterane” ale Bucureștiului, care la momentul respectiv străluceau impecabile, asigură transportul zilnic a zeci de mii de oameni.


2. Uzina (1963, Slavomir Popovici)

17 minute

Unul dintre cele mai faimoase documentare românești ale epocii sale, „Uzina” pare puternic influențat de construcțiile audio-vizuale experimentale ale mișcării avangardiste sovietice din anii 1920. Punând laolaltă tot felul de fragmente și de motive relevante pentru viața de zi cu zi a clasei muncitoare din primele decenii comuniste, filmul creează un colaj în care exemplele individuale se îmbină cu descrierea lirică, marcată de accente formale constructiviste, a realității fabricilor moderne socialiste.


3. Dâmbovița și Bucureștiul (1980, Alexandru Sârbu)

10 minute

Având o funcție didactică, acest film utilitar descrie traseul de alimentare cu apă potabilă a Bucureștiului, a cărei principală sursă, râul Dâmbovița, este urmărită în panorame largi și cu ajutorul graficelor animate, de la izvoarele din munții Iezerului și până la vărsarea în râul Argeș.  Sunt prezentate aspecte legate de infrastructura hidrografică construită în scopul prevenirii inundațiilor din capitală (ultima revărsare de proporții având loc în 1975) și de deversarea apelor uzate, problematici importante pentru un oraș ca Bucureștiul, aflat și atunci, și acum,  în continuă creștere.


4. Tăbăcării (1963, Mirel Ilieșiu)

11 minute

O ilustrare a evoluției condiției muncitorilor în era comunistă, comparativ cu perioada interbelică, folosind drept pretext o fabrică recent modernizată din Jilava, prezentată în oglindă cu cea descrisă într-un reportaj din 1934 al lui Geo Bogza, „Tăbăcării” e o construcție cinematografică mai complexă și mai discretă decât o poate sugera antiteza simplistă trecut-prezent, atât de importantă în economia artei de propagandă marxistă.


5. Elemente de ergonomie în munca constructorilor (1974, Aurel Miheleș)

8 minute

Comandat de Ministerul Construcțiilor în vederea instruirii muncitorilor care lucrează pe șantierele industriale, acest film utilitar produs de studioul cinematografic „București” are ca temă centrală ergonomia, disciplină care se ocupă de înțelegerea psiho-fiziologică a proceselor de muncă pentru optimizarea fluxului de producție în sistem industrial, de obținerea unui randament optim și în același timp de eliminarea riscului de accidentare a muncitorilor. „Elemente de ergonomie în munca constructorilor” este deci un studiu în spiritul stahanovist, dar și taylorist al diverselor tipuri de solicitări fizice la care sunt supuși muncitorii din construcții în vederea standardizării și eficientizării efortului depus de aceștia.


6. Să treacă vara (1972, Florica Holban)

11 minute

Una dintre cele mai puternice pledoarii pentru o societate normată, „Să treacă vara” prezintă tineri și tinere care, prin activitățile pe care le desfășoară, ies din cadrele legale stabilite de statul socialist. Unii din ei se înțelege că fac diverse munci la negru, alții nu muncesc deloc, iar unele dintre protagoniste sunt lucrătoare sexuale, insistându-se minute bune pe poveștile lor de viață. În ciuda situației nedemne în care sunt puși acești protagoniști, unii par azi mai degrabă prototipuri de rebeli fără cauză. Un răspuns al unui tânăr, în care îi persiflează pe cei care nu știu cine e Jimi Hendrix, îl face azi mai degrabă simpatic și de atașant, deși îi provoacă naratorului o reacție vehementă de respingere. Ai vrea să știi cine se ascunde în acea penumbră sinistră construită de cineaști, să-l cauți și să-l scoți la o bere.


7. Când frumosul este util (1968, Alexandru Sârbu)

10 minute

„Când frumosul este util” e un documentar despre estetica noilor spații industriale, concepute după standarde moderne care au în vedere îmbunătățirea condițiilor de muncă, contribuind în felul acesta la o creștere a productivității. Această preocupare pentru o mai bună iluminare, pentru organizarea judicioasă și ergonomică a spațiilor de producție este ilustrată printr-o serie de exemple elocvente: un spațiu filmat înainte și după renovarea și reorganizarea incintei de lucru sau un experiment legat de psihologia culorilor. Filmul propune o nouă privire asupra esteticii funcționaliste a spațiilor industriale, sunt evidențiate plastica spațiilor exterioare și a incintelor fabricilor și uzinelor recent construite, precum și designul futurist al noilor întreprinderi siderurgice, din industria alimentară sau chimică.


8. Tehnica servirii micului-dejun (1972, Lupu Gutman)

10 minute

O dimineață de vară pe o terasă însorită constituie fundalul demonstrației de servire a micului dejun din acest film didactic destinat angajaților din sectorul alimentației publice. Sunt explicate în detaliu ustensilele și accesoriile standardizate pentru cele câteva variații culinare ale meniului, precum și aranjamentele și tehnicile de servire și debarasare.


9. Răspunderea pentru calitate (1984, Ada Pistiner)

11 minute

„Răspunderea pentru calitate” prezintă exemple diverse de situații în care obiecte de toate felurile - de la pantofi și ciorapi la ceainice și alte porțelanuri - sunt fie neglijent confecționate, având defecte din fabricație, sau sunt, după toate aparențele, rezultatul inestetic al unei producții fușerite. Critica este incisivă, iar vocea reporteriței care îi surprinde pe muncitori și pe comercianți în timpul orelor de muncă nu iartă niciun fel de erori și nu acceptă niciun fel de explicații leneșe pentru neajunsurile produselor confecționate sau vândute de aceștia.


10. Casa noastră pe rotile (1984, Alexandru Boiangiu)

10minute

În cadrul lucrărilor de sistematizare a arterei Ștefan cel Mare, pe lângă înlocuirea cu blocuri noi și încăpătoare a unor case căzute în paragină, inginerii experimentează un procedeu inedit, al translării pe rotile a unui grup de clădiri care nu se armonizează cu restul complexului de locuințe. Filmul descrie în detaliu tehnica translării imobilelor, punctând unicitatea procedeului în plan internațional.

Durata programului: 108 minute

Program și texte curatoriale de Ana Szel și Andrei Rus.

 

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

nous vous recommandons


VLAD ȚEPEȘ Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
VLAD ȚEPEȘ
Online
PINTEA Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
PINTEA
Online
PRIMĂVARA BOBOCILOR / THE SPRING OF THE NOVICES Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
PRIMĂVARA BOBOCILOR / THE SPRING OF THE NOVICES
Online
ANUL NOU CARE N-A FOST
15:00 - Demain, 22 Décembre
ANUL NOU CARE N-A FOST
Cinema ARTA Cluj
Azahriah
20:15 - Demain, 22 Décembre
Azahriah
Cinema ARTA Cluj
MARCELLO MIO
18:00 - Dimanche, 19 January
MARCELLO MIO
Cinema Elvire Popesco