fbpixel
Skip to main content

THE BABUSHKAS OF CHERNOBYL + MARIUPOL, I LOVE YOU

#ÎMPREUNĂPENTRUUCRAINA

THE BABUSHKAS OF CHERNOBYL + MARIUPOL, I LOVE YOU #ÎMPREUNĂPENTRUUCRAINA

RU, UA RO

De: Anne Bogart, Holly Morris

Documentar – SUA – 2015 – 1h10 

Sinopsis:

Aproximativ 100 de femei refuză să-și părăsească pământul natal în Zona de Excludere radioactivă de la Cernobîl. În timp ce majoritatea vecinilor au plecat de mult și soții lor au murit pe rând, aceste bătrâne par să reziste cu încăpățânare. De ce insistă să locuiască într-o zonă pe care Guvernul Ucrainean și cercetătorii au declarat-o de nelocuit? Cum au reușit să se descurce izolate de restul lumii, într-un spațiu păzit de soldați înarmați și populat de animale sălbatice? Cum le-au afectat radiațiile în ultimii 29 de ani? The Babushkas of Chernobyl ne invită în mijlocul unei comunități care, în ciuda istoriei, e plină de viață!

Filmul va fi urmat de Mariupol, I love you (50’), o colecție de scurtmetraje realizate de localnicii din Mariupol în perioada 2017-2021. Filmele sunt vorbite în rusă sau ucrainiană şi subtitrate în engleză.

Port, staţiune, centru industrial, Mariupol este orașul care s-a confruntat cu războiul din regiunea Doneţk în 2014 și care acum luptă eroic să reziste invaziei ruse din 2022.

Scurtmetrajele sunt povești despre viața de zi cu zi și despre modul în care ea a fost influențată de prima fază a războiului. „Eu și Mariupol” (10 min) îl prezintă pe regizorul din Donețk, Piotr Armianovski, vorbind cu oameni din Mariupol în căutarea orașului de care își amintește din copilărie. „Ma” (17 min) de Maria Stoianova este un dialog mamă-fiică realizat cu filmări telefonice de amatori în fața războiului. „Teritoriul ferestrelor goale” (10 min) și „Diorama” (12 min) de Zoya Laktionova, născută în Mariupol, explorează modul în care războiul a schimbat fața orașului.

Proiecţie caritabilă, încasările vor fi donate către o asociaţie pentru sprijinul refugiaţilor ucrainieni.