fbpixel

SCRISOARE DE LA O NECUNOSCUTĂ / LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN

SCRISOARE DE LA O NECUNOSCUTĂ / LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN Arhiva Activă. Retro Amour Fou

SCRISOARE DE LA O NECUNOSCUTĂ / LETTER FROM AN UNKNOWN WOMAN

Arhiva Activă. Retro Amour Fou

SUA 1948

regie Max Ophuls

scenariu Howard Koch

adaptare după nuvela omonimă scrisă de Stefan Zweig

imagine Franz Planer

montaj Ted J. Kent

cu Joan Fontaine, Louis Jourdan

Proiectat în format digital, cu subtitrări în limba română.

___

În perioada martie-iunie, Arhiva Activă revine la Cinemateca Eforie cu o nouă retrospectivă dedicată unei forme de iubire ce nu se lasă constrânsă în ciuda presiunilor sociale: „Amour fou: iubirea-revoluție”. Programul cuprinde 19 filme din colecțiile Arhivei Naționale de Filme.

Program curatoriat de: Irina Balcu, Liri Chapelan, Teona Galgoțiu, Alexandru Leca, Ștefan Ristea, Andrei Rus, Maria Salomia, Laura Săvuțiu, Daiana Stănușoiu, Andrei Voineag.

Proiect dezvoltat în cadrul unui atelier al Centrului de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, din UNATC I. L. Caragiale, desfășurat între decembrie 2022 - martie 2023.
 

—-

Text curatorial

scris de Liri Chapelan

 

Dacă am încerca să identificăm o constantă pentru toate variațiunile de iubire nebună, poate că aceasta ar fi cea a aportului ieșit din comun pe care trebuie să-l aducă imaginația persoanei îndrăgostite, astfel încât ființa iubită să capete caracteristicile extraordinare care să justifice intensitatea pasiunii resimțite. Un individ comun poate fi obiectul unui amour fou, însă nu și plăsmuitorul său. Filmul „Scrisoare de la o necunoscută” (1948) al lui Max Ophüls descrie construcția elaborată a unei iubiri nebune pe parcursul unei vieți, fără ca această creație să aibă măcar nevoie de mai mult de câteva întâlniri pasagere între cei doi protagoniști; de ceea ce este nevoie în schimb este o sensibilitate vibrantă, o identitate nesigură și de o respingere a normelor sociale din partea celei care iubește, iar arta, cu potențialul ei exaltant și iluzionist, joacă la rândul ei un rol însemnat.

 

După cum o indică și titlul, desfășurarea acțiunii filmului se reazemă pe trucul narativ al lecturii unei scrisori, al cărei conținut îl vedem reprezentat pe ecran: receptorul misivei este pianistul Stefan Brand, considerat în trecut o speranță a muzicii până când și-a irosit talentul cu un stil de viață dezordonat; iar expeditoarea este Lisa Berdle, cândva și ea o adolescentă romantică care se îndrăgostește iremediabil de Brand din ziua în care acesta se mută în clădirea în care fata locuiește cu mama ei văduvă. Maturizarea și ulterior întreaga existență a Lisei vor sta sub semnul unic al iubirii pentru un bărbat pe care nu-l va întâlni în sensul plin al cuvântului decât de două ori în viață, ambele momente dezvăluind cât de dezechilibrat este locul pe care fiecare îl ocupă în sentimentele și în memoria celuilalt. Chiar dacă, la prima vedere, Lisa pare să se încadreze perfect în tipologia protagonistei subgenului cunoscut sub denumirea ușor disprețuitoare de woman's picture - neclintită în fidelitatea ei și arzând de dorință să se sacrifice pentru obiectul dragostei sale - iar Brand în cea a bărbatului nedemn de o astfel de afecțiune, de fapt cele două personaje împart aceeași credință într-un absolut romantic, numai că au moduri diametral opuse de a-l urmări. În timp ce Lisa se focalizează pe o singură persoană care i-a bulversat universul cotidian într-o perioadă foarte vulnerabilă de construcție identitară (adolescenta privind evenimentul mutării lui Stefan în clădirea în care stă ca pe „o a doua naștere”, care îi dă de asemenea acces la o lume a culturii înalte la care educația sa mic-burgheză nu pare s-o fi expus), Brand își caută idealul feminin multiplicând relațiile pasagere, ce se dovedesc mereu nesatisfăcătoare.           

 

Dar filmul lui Ophüls nu poate fi redus la povestea pe care o spune. În primul rând, narațiunea ușor melodramatică este mereu înălțată de forma extrem de sofisticată (mișcările elaborate de cameră care i-au făcut renumele cineastului sunt prezente și aici), care transcende însă simplul exercițiu de stil pentru a introduce o tensiune foarte incitantă pe plan intelectual între perspectiva protagonistei, pe care se presupune că o adoptăm, întrucât majoritatea filmului ne este dat ca fiind reprezentarea vizuală a scrisorii sale; sugestia unui narator obiectiv, al cărui unghi de cuprindere este mai larg decât cel al eroinei; și, în anumite momente, chiar și coloritul emoțional al amintirilor lui Brand, în timp ce evenimentele narate revin la suprafața conștiinței sale. Dimensiunea meta-referențială nu era absentă nici din nuvela omonimă a lui Stefan Zweig, după care a fost realizat filmul, unde protagonistul nu era pianist, ci scriitor; de altfel, alegerea autorului evocă o nostalgie acută a emigrantului Max Ophüls pentru Vechea Europă, care însuflețește această reconstituire a Vienei antebelice în studiourile Universal.           

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


MEANDRE / MEANDERS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
MEANDRE / MEANDERS
Online
TRECĂTOARELE IUBIRI / EPHEMERAL LOVE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
TRECĂTOARELE IUBIRI / EPHEMERAL LOVE
Online
DUMBRAVA MINUNATĂ / THE ENCHANTED GROVE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
DUMBRAVA MINUNATĂ / THE ENCHANTED GROVE
Online
Utoya: 22 Iulie / Utøya 22. Juli smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
Utoya: 22 Iulie / Utøya 22. Juli
Online
B. D. LA MUNTE ȘI LA MARE / BRIGADE MISCELLANEOUS IN THE MOUNTAINS AND AT THE SEASIDE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
B. D. LA MUNTE ȘI LA MARE / BRIGADE MISCELLANEOUS IN THE MOUNTAINS AND AT THE SEASIDE
Online