Le Fresnoy și după

Cineclub One World Romania
english subs.
Le Fresnoy și după Cineclub One World Romania

Le Fresnoy și după

Cineclub One World Romania
english subs.

Le Fresnoy și după -curatoriat de Francois Bonenfant

Luna trecută, în aprilie, atunci cândVanina Vignal și Andrei Rus m-au rugat să elaborez o conferință online care să zică ceva despre cinema și despre zilele noastre, m-am gândit la mai multe filme realizate de către foști studenți de la Fresnoy, în timpul școlii sau după. Le-am propus două programe dintre care n-au vrut să aleagă. După cum știm, a alcătui un program de scurtmetraje se înrudește cu arta montajului, iar această lipsă a alegerii n-a avut loc, deci, în mod implicit, ci ne-a permis să punem în evidență diferite culori și circulații ale sensului între filme.

În ciuda eterogenității filmelor, aceste două programe constituie, sper eu, entități organice în cadrul cărora se revelează atât dezacordul dintre ele cât și ceva anume care le reunește dincolo de simpla lor alăturare.

Filmele din primul program, „Arhipelaguri”(Daphné Hératakis), „Luna de fier” (Francisco Rodriguez Teare) și „Flori”, al lui Jorge Jacome, au în comun faptul că au fost filmate pe peliculă și par să anunțe ceva specific anilor 2020 încă din anii 2010: criza economică generalizată, cea existențială legată de circulația (sau lipsa acesteia) a bunurilor și persoanelor și distopia sub forma unei invazii de flori. Aceste trei filme au în comun cu „Isabella Morra” (Isabel Pagliai), filmul cel mai literar și cel mai puțin literar dintre cele patru, un raport special cu scrisul, fie că adoptă modulreferințal, al jurnalului intim, al arhivei polițienești sau al discursuluicvasi-epistolar. Încheindu-se cu „Isabella Morra”, acest al doilea program modifică luciditateaintenționat-cețoasă (maritimă), intimă, jucăușă (în sensul cel mai serios al termenului) care caracteriza primul calup.”

Programul 1.

* „Arhipelagurile, granituri dezvelite” / „Archipels, granites dénudés” (Franța, Grecia 2015, regia Daphné Hérétakis)
producție Le Fresnoy
durata: 26 minute

* „Luna de fier„ / „Una luna de hierro” (Chile, Franța 2017, regia Francisco Rodriguez)
producție Le Fresnoy
durata: 29 minute

*„Flori” / „Flores” (Portugalia 2017, regia Jorge Jácome)

producție Le Fresnoy
durata: 26 minute

Programul 2.

*„Flori” / „Flores” (Portugalia 2017, regia Jorge Jácome)

producție Le Fresnoy
durata: 26 minute

* „Luna de fier„ / „Una luna de hierro” (Chile, Franța 2017, regia Francisco Rodriguez)
producție Le Fresnoy
durata: 29 minute

* „Isabella Morra” (Franța 2015, regia Isabel Pagliai)
producție Le Fresnoy
durata: 22 minute

Francois Bonenfant

1. Arhipelagurile, granituri dezvelite/ Archipels, granites dénudés(Franța, Grecia 2015, regia Daphné Hérétakis)

Atena, 2014. Între dorințe îndoliate și speranțe pierdute, un film-jurnal se lovește de zidurile orașului. Viața de zi cu zi într-o țară aflată în criză, inerția revoluției, problemele individuale confruntând politicul, problemele supraviețuirii confruntând idealurile. Oare mai putem pune cele mai simple întrebări?

2. Isabella Morra (Franța 2015, regia Isabel Pagliai)

Care e legătura între legendele sălbatice ale Adrianei, o fetiță din zilele noastre, și poezia Isabellei, un persoanj tragic din secolul al XVI-lea, acuzată de trădare de către frații ei și ucisă? Aici, Adriana spune o poveste, Camille bombăne câte ceva și Océane încearcă să-și facă păpușa să trăncănească veșnicul discurs.

3. Luna de fier / Una luna de hierro (Chile, Franța 2017, regia Francisco Rodriguez)

Un film superb care începe într-o notă tragică, odată cu descoperirea macabră a cadavrelor a trei pescari chinezi în căutare de caracatițe, pe o plajă din apropierea Strâmtorii Magellan, în vârful sudic al provinciei Chile. Erau malnutriți și păreau atinși de scarlatină și tifos. În februarie, apare încă un cadavru. Iar în iunie, verișoara lui Carmen îi spune că a văzut un bărbat asiatic malnutrit, ascuns înăuntrul farului vreme de trei zile, pentru ca apoi să dispară din nou. Supă la consevă, pașapoarte și mesaje prozaice de pe telefonanele găsite în vestele de salvare ale răposaților, acestea sunt singurele indicii din misterul care apasă cu greutate pe coasta bătută de vânturi a regiunii.

4. Flori / Flores (Portugalia 2017, regia Jorge Jácome)

În scenariul unei crize naturale, întreaga populație a Azorelui este evacuată cu forța din cauza unei invazii incontrolabile de hortensii, floare larg răspândită pe aceste insule.

Doi tineri soldați, atrași de frumusețea peisajului, ne ghidează de-a lungul șirului de povești pline de tristețe ale celor obligați să plece și a dorinței imanente de a rezista și a locui în continuare în insule. Hoinăreala cinematografică devine o reflecție nostalgic-politică despre apartenența teritorială și identitate, despre rolurile pe care ni le asumăm în locurile de unde venim.

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

nous vous recommandons


FALEZE DE NISIP / SAND CLIFFS Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
FALEZE DE NISIP / SAND CLIFFS
Online
DOMNIȘOARA AURICA / THE OLD MAID Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
DOMNIȘOARA AURICA / THE OLD MAID
Online
BIETUL IOANIDE / POOR IOANIDE Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
BIETUL IOANIDE / POOR IOANIDE
Online
BRIGADA DIVERSE ÎN ALERTĂ / BRIGADE MISCELLANEOUS IN ALLERT Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
BRIGADA DIVERSE ÎN ALERTĂ / BRIGADE MISCELLANEOUS IN ALLERT
Online
Fotografii însângerate
18:00 - Lundi, 25 Novembre
Fotografii însângerate
Cinema ARTA Cluj