Proiecția filmului face parte din proiectul „Aufarbeitung. RDG în cultura memoriei", realizat de Ambasada Germaniei la Bucureşti împreună cu IICCMER şi Fundaţia Federală pentru Reevaluarea Dictaturii Partidului Unității Socialiste din Germania și este dedicat comemorării căderii Zidului Berlinului la 9 noiembrie 1989 și a Revoluției din România. La Timișoara, evenimentul face parte din programul „Timișoara, 35 de ani de libertate" , dedicat Revoluției anticomuniste din decembrie 1989 și este organizat de Consulatul Germaniei la Timișoara, Memorialul Revoluției din 1989, Centrul Cultural German și ifa – Institutul pentru Relații Externe.
Regie: Florian Henckel von Donnersmarck
Cu: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch
Dramă psihologică, thriller – Germania – 2006 – 2h 18min
Sinopsis:
Gerd Wiesler este ofițer în cadrul Stasi, poliția secretă est-germană. Filmul începe în 1984, când Wiesler asistă la o piesă scrisă de Georg Dreyman, considerat de mulți drept exemplul suprem de cetățean loial. Wiesler are o presimțire că Dreyman nu poate fi atât de ideal pe cât pare și crede că este nevoie de supraveghere. Ministrul Culturii este de acord, dar abia mai târziu Wiesler află că ministrul îl vede pe Dreyman ca pe un rival și o dorește pe partenera acestuia, Christa-Maria. Cu cât petrece mai mult timp ascultându-i, cu atât ajunge să țină mai mult la ei. Ofițerul Stasi, cândva rigid, începe să intervină în viața lor, într-un mod pozitiv, protejându-i ori de câte ori este posibil. În cele din urmă, activitățile lui Wiesler îl ajung din urmă și, deși nu există nicio dovadă că ar fi săvârșit vreo infracțiune, se trezește cu slujbe umile - până când se întâmplă incredibilul.
Festivaluri și premii: câștigător al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2007, pentru Cel mai bun actor într-un rol principal (Ulrich Mühe) și Cel mai bun film străin la Premiile BAFTA 2008, Cel mai bun scenariu și Cel mai bun actor european la Premiile Academiei Europene de Film 2006.