Compétition Courts-métrages / Competiţia tinere talente scurtmetraj

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ LA IAȘI
Compétition Courts-métrages / Competiţia tinere talente scurtmetraj FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ LA IAȘI

Compétition Courts-métrages / Competiţia tinere talente scurtmetraj

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ LA IAȘI

Format inovator și surprinzător prin excelență, scurtmetrajul își face pentru cea de-a treia oară loc în selecția Festivalului, într-o secțiune scurtă dar care acoperă o diversitate de stiluri. Un juriu compus din trei tineri critici de film va alege regizorul câștigător, care va fi invitat pentru un sejur de creație la Rezidența de Buzunar a Institutului Francez de la București.

Durata totală a programului este de 1h47 și toate filmele sunt vorbite în limba franceză, cu subtitrare în limba română.

Cele 5 filme prezentate în cadrul acestei secțiuni sunt:

ÉCOUTEZ LE BATTEMENT DE NOS IMAGES de Audrey Jean-Baptiste și Maxime Jean-Baptiste

DES JEUNES FILLES ENTERRENT LEUR VIE de Maïté Sonnet

NOUS NOUS REVERRONS de Morgan Simon

BRANDO de Clément Carvin

NOIR-SOLEIL de Marie Larrivé

ÉCOUTEZ LE BATTEMENT DE NOS IMAGES - r: Audrey Jean-Baptiste, Maxime Jean-Baptiste - 2021 - 16min - documentar experimental

În urmă cu 60 de ani, guvernul francez a decis să își înființeze centrul spațial la Kourou (Guyana Franceză, America de Sud). 600 de guianezi au fost expropriați pentru a permite Franței să-și realizeze visul de cucerire a spațiului. O anchetă ce face uz de material video din arhive, scurtmetrajul oferă o voce unei populații invizibilizate și reduse la tăcere.

Festivaluri și premii: Clermont-Ferrand - Franța, 2021; nominalizat la Premiile César 2023, Cel mai bun scurtmetraj la San Francisco International Film Festival, DocAviv Film Festival, Chicago International Film Festival, Champs-Élysées Film Festival, Sundance - SUA, 2022

Audrey Jean-Baptiste și Maxime Jean-Baptiste

"Când am început să adunăm imagini de arhivă care documentează centrul spațial construit la Kourou, am observat cu atenție absența aproape totală a ghanezilor. Slaba reprezentare vizuală a popoarelor rasiale. Această lipsă a fost cea care a pus bazele filmului. Știam numele pe care îl purta acea tăcere."

Audrey Jean-Baptiste este regizoare de filme documentare și de ficțiune. Lucrează între Franța și Guyana Franceză. Filmele sale abordează teme legate de rasă, gen și sexualitate. Primul ei documentar Fabulous (2019) a fost prezentat în aproape cincizeci de festivaluri internaționale.

Maxime Jean-Baptiste este un cineast care lucrează între Bruxelles și Paris. Opera sa audiovizuală și performativă se situează între filmul documentar și arta contemporană. Nou voix (2018), lucrarea sa video autobiografică, a primit Premiul Juriului la Festival des Cinémas Différents et Expérimentaux de Paris. Al doilea său film, Écoutez le battement de nos images, co-regizat împreună cu sora sa Audrey Jean-Baptiste, a fost selecționat la CPH:DOX, Hotdocs și la ISFF Clermont-Ferrrand. Cel mai recent film, Moune Ô (2021), este în curs de distribuție.

DES JEUNES FILLES ENTERRENT LEUR VIE - r: Maïté Sonnet - 2022 - 33min - ficțiune

Axelle are parte de cea mai proastă zi din viața ei: deși încă se recuperează după o despărțire, trebuie să meargă la petrecerea burlăcițelor organizată în cinstea surorii sale într-un centru SPA din munți. Din fericire, printre invitate se află și Marguerite. Dintr-o singură privire, dragostea se trezește din nou.

Festivaluri și premii: Quinzaine des réalisateurs - Cannes, Franța, 2022; Un festival c'est trop court - Nisa, Franța

Maïté Sonnet

Maïté Sonnet a regizat primul ei scurtmetraj, Massacre, selectat în peste treizeci de festivaluri, în 2019. Des jeunes filles enterrent leur vie este al doilea scurtmetraj al ei, iar în prezent lucrează la un lungmetraj, produs de Quartett Production. Ea este, de asemenea, scenarista unui serial TV despre vânătoarea de vrăjitoare realizat pentru France TV, care a fost filmat în 2022.

NOUS NOUS REVERRONS - r: Morgan Simon - 2021 - 13min - ficțiune, experimental

Paris, arondismentul 18. Un bărbat rătăcit, o femeie sperând.

Festivaluri și premii: Festival Côté Court - Pantin, Franța, 2022

Morgan Simon

Morgan Simon este un regizor și scenarist francez. A studiat Scenaristică la La Fémis din Paris, iar în 2016 scurtmetrajul său Try To Die Young a fost nominalizat la Premiul César și a avut premiera la cea de-a 64-a ediție a Festivalului de Film de la San Sebastián în secțiunea New Directors, unde a fost distins cu o mențiune specială a juriului. A Taste of Ink, primul său lungmetraj, a fost demarat la L'Atelier de la Cinéfondation în cadrul Festivalului de Film de la Cannes 2015. În 2018, Simon a făcut parte din juriul Queer Palm la cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes, premiind Girl, în regia lui Lukas Dhont. În 2019, scurtmetrajul său Ghost Pleasure a fost selectat la Quinzaine des Réalisateurs în cadrul aceluiași festival. În 2021, a regizat We Shall Meet Again, un scurtmetraj care tratează tema migrației și este narat de scriitorul francez Édouard Louis.

BRANDO - r: Clément Carvin - 2021 - 24min - ficțiune

Sami sparge ultimele pietre rămase în cariera Brando, o exploatare de calcar fantomatică, pe cale să se închidă definitiv. El află de la radio că o tânără excursionista s-a pierdut recent în acest peisaj stâncos cu vedere la mare. Moartea probabilă a acestei femei prezintă într-o lumină nouă sfârșitului muncii sale și al relației sale amoroase.

Festivaluri și premii: Festival Côté Court - Pantin, Franța, 2022

Clément Carvin

După ce a studiat cinema la Aix-en-Provence și filosofia la Paris, Clément Carvin a devenit profesor. Brando este primul său scurtmetraj. Pornind de la un eveniment real, închiderea carierei Brando din Cap Corse, el abordează, la un nivel mai general, tema morții și aspirația la eternitate a protagonistului său, Sami, un muncitor tăcut îndrăgostit de o femeie idealizată. Următorul său scenariu continuă aceste interogații. Intitulat Roserai des vivants, acesta urmărește un grădinar algerian care se străduiește să întrețină un mic cimitir de război german într-un cartier muncitoresc din Bastia.

NOIR-SOLEIL - r: Marie Larrivé - 2021 - 21min - animație

În urma unui cutremur, cadavrul unui bărbat este descoperit în Golful Napoli. Potrivit poliției, bărbatul s-a sinucis în urmă cu patruzeci de ani. În căutarea identității lui, poliția îi contactează pe Dino și pe fiica acestuia, Victoria, pentru un test ADN. În această călătorie neașteptată, fata dezgroapă trecutul misterios al tatălui ei, în timp ce Dino se cufundă fără să vrea în peisajul copilăriei sale.

Festivaluri și premii: Semaine de la Critique – Cannes 2021 ; Premiul Emile-Reynaud 2021 ; Festivalul internațional de scurtmetraj Vila do Conde Vila do Conde -  Portugalia 2021 ; Premiul pentru cel mai bun film de animație francofon - Clermont-Ferrand  - Franța 2022 ; Anima - Bruxelles 2022 ; Festival national du film d’animation – Rennes 2022 ; Go Short ISFF – Olanda 2022

Marie Larrivé

Marie Larrivé este pictoriță și regizoare. După ce a studiat literatura clasică, și-a continuat studiile la ENSAD Paris. Specializată în modelaj stop motion, animație tradițională și pictură, ea explorează diferite tipuri de narațiune. În 2017, videoclipul ei Proxima B a câștigat premiul publicului la Premiile Science Po pentru artă contemporană. În același an, a participat la expoziția Apparailler la Palais de Tokyo, care a reunit 23 de tineri artiști absolvenți ai ENSAD Paris. Câștigătoare a premiului Pierre-Gautier Delaye în 2019, a beneficiat de o rezidență de un an la Cité internationale des Arts. În 2020, galeria Miyu a organizat Eden, o expoziție personală cu picturile și lucrările sale de animație, iar în 2021, a expus la galeria Openbach și la Bastille Design Center cu Maison Contemporain.

MEMBRII JURIULUI SUNT:

Iulia NECȘULESCU

Iulia Necșulescu a absolvit regia de film la UNATC, unde urmează programul de masterat în Filmologie. Este redactor coordonator pentru revista Film Menu, unde scrie, editează și publică articole, sau moderează proiecții de film. Are o pasiune pentru filmele anilor ‘40, iar uneori e de părere că principiul „less is more” poate fi ignorat și în cinema.

Codrin VASILE

Codrin Vasile a studiat regia de film la UNATC, unde a scris pentru Film Menu. Scurtmetrajul său, „Silvia”, a fost selectat la festivaluri din România, Germania, Franța și Ucraina, câștigând Premiul pentru cel mai bun film documentar la Festivalul Filmul de Piatra. În prezent, Codrin lucrează în publicitate și scrie pentru Films in Frame.

Ștefan-Traian RISTEA

Ștefan Ristea este redactor la revista de cultură cinematografică FILM MENU și student în anul III la secția Scenaristică / Filmologie din cadrul UNATC. Alături de Teodora Leu, acesta a făcut prezentările pentru cel mai recent sezon din proiectul Cinevara al Scena9: Summer in Japan.

Este pasionat de istoria filmului japonez, mai ales perioada postbelică despre care își face face lucrarea de licență, și are un soft spot pentru scurtmetrajul francez, în special filmele cinzeciste ale lui Alain Resnais și experimentele psihedelice ale lui Pierre Clémenti.

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

nous vous recommandons


MEANDRE / MEANDERS Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
MEANDRE / MEANDERS
Online
DUMBRAVA MINUNATĂ / THE ENCHANTED GROVE Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
DUMBRAVA MINUNATĂ / THE ENCHANTED GROVE
Online
DUHUL AURULUI / LUST FOR GOLD Cinemateca Online
disponibil 72h de la achiziționarea biletului
DUHUL AURULUI / LUST FOR GOLD
Online
BEAU IS AFRAID / TOATE FRICILE LUI BEAU smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
BEAU IS AFRAID / TOATE FRICILE LUI BEAU
Online
MEGALOPOLIS
20:00 - Demain, 23 Novembre
MEGALOPOLIS
Cinema Elvire Popesco
Moștenirea lui Goldfaden
19:00 - Vendredi, 6 Décembre
Moștenirea lui Goldfaden
Cinemateca Eforie