fbpixel
Skip to main content

De dragul tău, Anca

Să film & F-Sides Cineclub

De dragul tău, Anca Să film & F-Sides Cineclub

În perioada 1-2 aprilie F-SIDES Cineclub și Arhiva Activă continuă retrospectiva filmelor românești, prezentând-o de această dată pe una dintre realizatoarele de film de ficțiune active în perioada comunistă care este astăzi destul de puțin cunoscută publicului din România.

Mai întâi timid, apoi din ce în ce mai fățiș, subiectivitatea feminină își face simțită prezența în filmografia Cristianei Nicolae tot mai hotărât și mai personal de la un titlu la altul, printre primele exemple fiind perspectiva adolescentei nelalocul ei din „𝐃𝐞 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐮𝐥 𝐭𝐚̆𝐮, 𝐀𝐧𝐜𝐚” (𝟏𝟗𝟖𝟑), unul dintre cele trei filme ale cineastei incluse în programul F-Sides. Străbătut de un impuls estetic neorealist, aplecat asupra vieții clasei muncitorești, și văzut în epocă drept o simplă reprezentare a unei crize a vârstei, lungmetrajul este printre puținele produse audiovizuale ale timpului care îndrăznesc o analiză subtilă a regulilor de gen și de conduită socială. Acestor reguli nescrise și neexplicate de familie și societate – dar larg răspândite și acceptate – rebela Anca (Alexandra Duca) le face față cu greu, filmul fiind un studiu asupra resorturilor ostracizării ei și a metodelor de evadare găsite de elevă.

Proiecția va fi urmată de discuția ”Ipostaze publice și private ale femeilor în România comunistă” cu Georgiana Vrăjitoru, Luciana Jinga și Ramona Aristide

we also recommend

disponibil 72h de la prima accesare
Mo

smART HOUSE films from Bad Unicorn
Online

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ION – BLESTEMUL IUBIRII / ION – THE CURSE OF LOVE

Cinemateca Online
Online

NEAMUL ȘOIMĂREȘTILOR / THE HAWKS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2022, 72h de la achiziționarea biletului
NEAMUL ȘOIMĂREȘTILOR / THE HAWKS

Cinemateca Online
Online

R.M.N.
08.07.2022
R.M.N.


Cinema Union