De ce scriu ăștia pe pereți?

romanian english
De ce scriu ăștia pe pereți? DokStation

De ce scriu ăștia pe pereți?

DokStation
romanian english

Regie: Alin Boeru / RO / 2023 / 1h25min / VO: RO / SUB: ENG

Distribuție: SINBOY, PISICĂ PĂTRATĂ, 1Q-SAPRO, DAN PERJOVSCHI, DELIRIC, CORINA ȘUTEU, CRISTIAN NEAGOE

Trecând prin cele mai importante momente din istoria recentă a României, un simplu angajat de corporație devine regizor de film documentar și îi întâlnește pe cei mai importanți reprezentanți ai fenomenului graffiti și street art. Regizorul se transformă într-un personaj activ și devine ghidul personal al privitorului prin măruntaiele culturii urbane, experimentând puțin din senzațiile brute pe care grafferii și artiștii stradali le au atunci când desenează în spațiul public.

Pornit ca o analiză obiectivă a acestei subculturi, filmul devine o experiență direct-transformatoare pentru autorul său, prezentând constant o paralelă între lumea din care provine regizorul și cea pe care o descoperă.

Pe lângă o imagine subiectivă de ansamblu asupra scenei de street art din România, privitorul este purtat într-o călătorie personală, alături de un bărbat în căutarea propriei voci. Deși fiecare întâlnire cu un graffer sau artist stradal adaugă un nou strat incertitudinii personale, îi oferă, în același timp, spațiu pentru reconstrucție.

Materialele de arhivă au scopul de a ilustra atmosfera din cadrul mișcării pe parcursul ultimilor 30 de ani. Filmul explorează toate dimensiunile și specificitățile aceste comunități - de la intervențiile pe metrouri, tramvaie, trenuri, ajungând la acțiuni clandestine pe străzi, în spațiul public sau în locuri abandonate.

Chiar dacă filmul începe ca o încercare de a răspunde la întrebarea „De ce scriu ăștia pe pereți?”, întreaga experiență devine intimă și adaugă un spațiu de introspecție. Se explorează modul în care literele și desenele pe care le întâlnim întâmplător zi de zi desenate în spațiul public ne impactează viața și se acordă o atenție deosebită schimbărilor care pot apărea în noi atunci când suntem deschiși la minte în fața celor care, în general, sunt considerați simpli „vandali și golani”.

În final, inspirat de oamenii întâlniți și de experiențele trăite în timpul realizării documentarului, corporatistul decide să-și schimbe complet viața și să se dedice total lumii filmului. Din acest punct de vedere, filmul reprezintă o poveste de maturizare (coming-of- age) a unui bărbat de 35 de ani.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


ZODIA FECIOAREI / VIRGO Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ZODIA FECIOAREI / VIRGO
Online
CIULINII BĂRĂGANULUI / THE THISTLES IN THE BĂRĂGAN Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2022, 72h de la achiziționarea biletului
CIULINII BĂRĂGANULUI / THE THISTLES IN THE BĂRĂGAN
Online
LICEENII ÎN ALERTĂ / TEENAGERS IN ALLERT Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
LICEENII ÎN ALERTĂ / TEENAGERS IN ALLERT
Online