fbpixel
Skip to main content

Ultima familie / Ostatnia rodzina

CinePOLSKA 2017

Ultima familie / Ostatnia rodzina CinePOLSKA 2017

poloneză română

ULTIMA FAMILIE / Ostatnia rodzina

2016, Polonia, 124 min., film biografic

Regia: Jan P. Matuszyński

Distribuția: Andrzej Seweryn, Dawid Ogrodnik, Aleksandra Konieczna ș.a.

vârsta recomandată: peste 15 ani

subtitrare în limba română

Zdzisław Beksiński este un pictor cunoscut pentru tablourile sale cu trupuri descompuse şi fanteziile sexuale sado-masochiste. Fiul său Tomek, DJ de radio şi traducător cunoscut, este nevrotic şi are tendinţe sinucigaşe, iar soţia Zofia, o catolică devotată, îndură ciudăţeniile celor doi încercând să ţină familia unită.

Acesta nu este un film biografic tradițional, nu este nici măcar o poveste despre un pictor popular, ale cărui tablouri sumbre au stat la baza legendei întunecate care s-a creat în jurul familiei Beksiński, considerată mulți ani ca fiind blestemată. Până de curând, despre Beksiński se vorbea în primul rând în contextul sinuciderii lui Tomek, jurnalist și traducător, și al morții tragice a lui Zdzisław, ucis cu brutalitate în apartamentul său. - Małgorzata Steciak, kultura.gazeta.pl

Trailerul filmului

----------------------------------------------

 

 Festivalul CinePOLSKA este singura ocazie din an pentru a vedea la București cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume.

Ediția de anul acesta aparține unor personaje care și-au devansat vremurile, care au trăit cu visuri și pasiuni mari. Oameni datorită cărora au fost făcute progrese în lumea care ne înconjoară. - spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București, care organizează festivalul.

Astfel de personaje au fost cu siguranță Maria Skłodowska-Curie, dublă laureată cu Premiul Nobel, sau renumitul pictor avangardist Władysław Strzemiński, fondatorul Muzeului de Artă Contemporană din Łódź, primul astfel de muzeu din Polonia și al doilea din Europa, care a devenit eroul ultimului film al remarcabilului regizor polonez Andrzej Wajda - „Imaginea de apoi”.

we also recommend