fbpixel
Skip to main content

BLADE RUNNER / VÂNĂTORUL DE RECOMPENSE

EN RO
BLADE RUNNER / VÂNĂTORUL DE RECOMPENSE What's the score?

BLADE RUNNER / VÂNĂTORUL DE RECOMPENSE

What's the score?
EN RO

Director: Ridley Scott
Cast: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, Daryl Hannah
Duration: 1h 57
Country: SUA, Hong Kong, Marea Britanie
Year: 1982

Călătoria noastră prin istoria muzicii de film ne duce marți, 11 octombrie, în perioada aniilor ’80, când vă așteptăm la proiecția filmului Blade Runner, r. Ridley Scott, a cărui coloană sonoră semnată de Vangelis, marchează o perioadă importantă a istoriei coloanelor sonore: trecerea de la muzica orchestrală, cu ansambluri de instrumentiști, la o singură persoană care cu un sintetizator poate înlocui o întreagă orchestră. 

Filmul va fi introdus de Andrei Bobiș, producător muzical, 1/4 din formația Zimbru, fondator al casei de discuri Cirkular, iar după proiecție vă invităm să explorați lumea sintetizatoarelor în pop-up studio-ul amenajat de Cirkular la ARTA Café. 

19:00 - Blade Runner / Vânătorul de recompense 

r: Ridley Scott | original score: Vangelis | 1982 

lb: EN | sub: RO

 

Cu: Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, Daryl Hannah

Dintr-un viitor cyberpunk al lumii, bazat pe tehnologie avansată și inteligență artificială, omul a descoperit tehnologia creării de clone umane, folosite pentru coloniile din spațiu, dar cu durată de viață limitată. În Los Angeles-ul anului 2019 Deckard este un Blade Runner, un polițist specializat în descoperirea replicanților. Deși voia să se retragă, Deckard este obligat să revină când cinci clone evadează dintr-o colonie extraterestră și ajung pe Pământ.

Coloana sonoră

Vangelis (1943-2022) a fost un muzician și compozitor grec, unul dintre cei mai importanți pionieri ai muzicii electronice, care a redefinit parametrii compoziției electronice de film. Apreciată ca una dintre cele mai bune compoziții ale sale, coloana sonoră Blade Runner oglindește dualitatea originilor, marchează tranziția dintre viață și moarte, dintre captivitate și eliberare, și însoțește spectatorul pe întreaga durata a filmului. 

Spre deosebire de alte filme SF care s-au bazat adesea pe sunete electronice ciudate pentru a însoți povești care au loc într-o lume necunoscută și extraterestră, sunetele create de Vangelis pentru coloana sonoră Blade Runner evocă un sentiment al familiarului.

Vangelis a reușit să creeze atmosfera familiară folosind cunoștințele (sau memoria noastră) despre instrumente binecunoscute, dar a modificat sunetele electronic, ca și cum ar fi instrumente dintr-un viitor nu prea îndepărtat…

21:00- Pop-up studio w/Cirkular @ARTA Café

Dacă tot va fi seară dedicată muzicii compuse pe sintetizatoare, Cirkular  aduce la Cinema ARTA o parte dintre cele din propriul studio. Ca să le testați, să aflați lucruri despre cum funcționează sau pur și simplu să vă jucații la întâmplare cu butoanele.

Cirkular este o casă de discuri, un studio de înregistrări & producție muzicală, o companie de management artistic și o agenție activă de planificare a evenimentelor — o micuță casă a muzicii la doi pași de Cinema ARTA.

***

Toamna aceasta, Cinema ARTA vă invită într-o călătorie fascinantă prin istoria filmului și a muzicii de film.

În fiecare marți începând din luna septembrie, seria what’s the score? - a journey through film, music & history prezintă o serie de filme de referință însoțite de evenimente conexe în cafeneaua cinemaului, la ARTA Café. Seria se încheie cu un eveniment special, ziua ARTA - sărbătorirea 109 ani de la deschiderea cinemaului, care va avea loc între 28-30 octombrie 2022.

⏺️ Descoperă playlist-ul seriei what’s the score? pe Spotify

A journey through film, history and music featuring the best film scores

Ilustrație de Kincső Németh

Parteneri: Institutul Francez din Cluj-Napoca, MeloMelanj, Cirkular, Make Music Not War

Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


GLISSANDO Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
GLISSANDO
Online
GAUDEAMUS IGITUR Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
GAUDEAMUS IGITUR
Online
Între revoluții TIFF Oradea | Proiecție în prezența echipei
14:30 - Saturday, 30 September
Între revoluții
Teatrul de Stat