Female Heart

Female Heart Animest.18

Female Heart

Animest.18

Proiectul Școala Poloneză de Animație a fost inițiat cu ocazia Președinției Poloneze 2011 și de atunci a fost prezentat în cadrul festivalurilor de animație și scurtmetraje din 36 de țări, printre care: Germania, China, Japonia, Bulgaria, Portugalia, Estonia, Brazilia, Mexic , Finlanda, Bosnia și Herțegovina, SUA, Coreea, Suedia și Ucraina.
Proiectul își propune să popularizeze animația poloneză în întreaga lume, ilustrând diverse tendințe, evoluții și schimbări care au loc în acest domeniu în ultimii 70 de ani. Deși Școala Poloneză de Animație s-a născut abia după 1945, alături de filmele create de Școala Poloneză, Teatrul Grotowski și Școala Poloneză de Afișe, cinematograful de animație a fost timp de decenii una dintre cele mai importante vitrine de prezentare a culturii poloneze în străinătate.
Programul pregătit de fundație reamintește cele mai valoroase realizări ale școlii naționale, prezintă filme ale poeților și satiriștilor imaginii, ale maeștrilor păpușari și ale virtuoșilor editori, precum și ale pictorilor și caricaturiștilor. În plus, prezintă cele mai interesante realizări ale generației care s-a evidențiat în anii următori, continuând, adesea polemic, munca maeștrilor polonezi.
Scopul proiectului este, de asemenea, de a atrage atenția asupra tinerilor artiști, de a arăta diferența uriașă care predomină în prezent în industria animației față de secolul trecut, în care creau cu precădere bărbații. Este subliniat rolul imens al femeilor în lumea animației și diferența colosală în ceea ce privește subiectele abordate și dimensiunea genului, încă de pe vremea Republicii Populare Polone. În prezent, există mai ales artiste, printre care: Wiola Sowa, Anita Kwiatkowska Naqvi, Marta Pajek, Karolina Specht, Weronika Szyma, Paulina Ziółkowska, care formează sensibilitatea privitorului față de lume. În filmele lor, există subiecte complet diferite, strâns legate de viața femeilor, corpul feminin, precum și de schimbările fiziologice și fizice care apar în el în timpul vieții (de exemplu, pubertatea, experiențele sexuale, sarcina, îmbătrânirea). Valul contemporan de filme realizate de femei, după ani de dominație masculină în industrie, aduce o binevenită gură de aer proaspăt animației poloneze.

Curator al proiectului: Katarzyna Surmacz

Proiectul este cofinanțat de Ministrul Culturii și Patrimoniului Național al Republicii Polone, din Fondul de promovare a culturii, și de Institutul de Film Polonez.
 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


VIAȚA NU IARTĂ / WHEN MIST RISES Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
VIAȚA NU IARTĂ / WHEN MIST RISES
Online
Întoarcerea lui Voda Lapusneanu Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
Întoarcerea lui Voda Lapusneanu
Online
Rămășagul Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
Rămășagul
Online
AVENTURA FERICITĂ Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
AVENTURA FERICITĂ
Online
ALCARRAS smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
ALCARRAS
Online