NOVA TALKS

NOVA TALKS

NOVA TALKS

Panel I  |  12:00 - 13:15

12:00 - 12:30

DIGI-Sense – cum înțelege, simte și experimentează corpul procesele de atribuire de sens atunci când lucrează cu instrumente digitale

Claudia Schnugg & Daniela Brill (AT)

Pentru a înțelege și a fi capabili să folosim tehnologii și instrumente digitale, avem nevoie să le găsim sensul. De obicei, procesul de atribuire de sens (în tradiția propusă de Karl E. Weick) este studiat ca un proces predominant cognitiv, dând un rol foarte mic corpului. În proiectul DIGI-Sense (Digital Sensemaking) propunem să aducem corpul în prim plan pentru a înțelege cum ceva “are sens” pentru noi, în special în interacțiunea cu medii digitale.

Proiectul invită artiști și dansatori să exploreze cum corpul percepe, traduce, transformă și parcurge procese de atribuire de sens atunci când aceștia folosesc instrumente tech sau medii virtuale. În ce fel pot susține simțurile noastre, mușchii noștri, modul în care ne mișcăm membrele, viteza mișcărilor noastre, etc procesul de înțelegere a sensului?

Claudia Schnugg este cercetătorul principal al proiectului Digital Sensemaking (DIGI-Sense), implementat la Universitatea Johannes Kepler din Linz prin Communications Engineering Institute. Deține un doctorat în științe sociale și economie, cu focus suplimentar pe cultură. Cercetarea sa se concentrează pe artă, estetică și inițiative creative în contexte sociale interdisciplinare, cum ar fi managementul cunoașterii, procese de digitalizare, facilitarea colaborării dintre artă și știință și implicațiile aduse de aceasta. În plus, Claudia este curator și consultant artistic pentru mai multe organizații, în plan internațional, care desfășoară inițiative art-sci-tech

Daniela Brill are un masterat în Artă & Știință de la reputata Universitate de Arte Aplicate din Viena. Lucrează în colaborare cu instituții și rețele științifice ca Art at CMS al CERN, ORIGIN network of high energy physics, și cu instituții de artă ca ArtSci Center + Lab UCLA. Brill este și creatoarea și co-organizatoarea Suratómica, o rețea de colaborare la intersecția dintre artă și știință cu sediul în Bogotá, Columbia.

12:40 - 13:15

.NewArt { foundation;}. Explorând un nou om cibernetic prin artă

Vicente Matallana (ES)

.NewArt { foundation;} este o organizație puternic implicată în sprijinirea comunității artistice în a dezvolta noi practici în plan tehnologic, științific, conceptual și social. Fundația promovează arta aflată la intersecția și transgresia cu știința și tehnologia, folosind asta ca o strategie de dezvoltare și împuternicire socială. Arta care nu este doar un martor, ci un agent activ.

Una din principalele provocări ale fundației este dezvoltarea, conservarea și păstrarea moștenirii artistice venite din această interacțiune cu știința și tehnologia. Facem asta prin .NewArt { collection;} - un corp de peste 100 de lucrări ce acoperă, în mod eclectic, tot ce s-a întâmplat și tot ce se întâmplă în acest limbaj nou al artei. Următorul pas este crearea unui nou Centru de Artă în orașul Reus.

Ghidați de Vicente Matallana, directorul .NewArt {foundation;} & {collection;}, vom descoperi lucrări cheie ale colecției care abordează subiectul de om cibernetic. Această călătorie începe în 1972 cu lucrarea "Mano Térmica de Artista" de Luís Lugán, considerată a fi prima lucrare de artă robotică creată în Spania și se extinde până la cele mai recente producții și adăugiri la colecție.

Vicente Matallana este directorul .NewArt { foundation;} & { collection;}, precum și fondatorul și directorul LaAgencia, o companie independentă de new media art creată în 1998 în Madrid. LaAgencia este implicată în programe și proiecte în jurul artei electronice ca paradigmă alternativă pentru cercetare și cunoaștere. Împreună cu Joasia Krysa, a fost co-directorul Kunsthal

Aarhus. Este membru în boardul consultativ al Kurator, și director al proiectului ArtFutura, un festival de artă digitală veteran în Spania. Este membru în comitetul de conducere al HacTe, un important hub de artă x știință  x tehnologie al Barcelonei.

—-----------------------------------

Coffee break | 13:15 - 13:45

—---------------------------------

Panel II  |  13:45 - 15:00

13:45 - 14:20

În spatele ecranului: Explorarea propriocepției și kinesteziei în era digitală, din perspectiva unui creator digital asupra viitorului”

Tammy Lovin (RO)

O explorare fascinantă a convergenței tehnologiilor de vârf precum AR, XR, artă programabilă și AI , cu simțurile umane ale propriocepției și kinesteziei, în contextul ascensiunii rapide a lumilor digitale. Realitatea virtuală și augmentată este tot mai folosită în domeniul modei și machiajului, al sporturilor, al socializării și muncii, al artelor, călătoriilor, jocurilor și experiențelor imersive de toate felurile, trebuie să luăm în considerare modul în care aceste tehnologii influențează percepția noastră despre sine și modul în care schimbă conexiunea noastră fundamentală cu lumea fizică.

Descoperă alături de renumitului artist digital și specialist în tehnologie emergentă, Tammy Lovin,  întrebările intrigante legate de neurodivergența ca o consecință naturală a evoluției digitale și cum aceste experiențe transformative ne modelează și redefinesc însăși esența existenței umane. Afla posibilele implicații și oportunități pentru a te dezvolta personal , a-ți spori creativitatea și a schimba modul în care interacționezi cu lumea din jur.

Tammy Lovin este artist digital si specialistă în tehnologii emergente, precum AR, VR, XR , arta programabilă sau A.I art. , dar și NFT. Simultan Tammy dezvoltă proiecte de tip digital fashion și este arhitectă de spații în Metaverse. Lucrările sale eye-candy au fost expuse în multiple galerii internaționale din Miami, L.A. , Beijing, fiind prima româncă care a avut arta pe ecranele uriașe din Times Square NYC de mai multe ori, și care are o așa recunoaștere extinsă la nivel global în acest domeniu. Este frecvent invitată ca speaker specialist la conferințe internaționale și își continuă ascensiunea și pe social media cu videouri educative și tutoriale din zona de web3.

14:30 - 15:00

White Contamination

Florian Ruiz (FR)

O perspectivă personală asupra acestui proiect de fotografie extraordinar, White contamination (Contaminarea albă), pentru care artistul a primit locul 1 la secțiunea Creație a competiției Sony World Photography Awards.

În peisajele înzăpezite ale înălțimilor din Fukushima, Florian a surprins durerea invizibilă cauzată de radiații. Inspirat de gravurile japoneze, artistul spera să surprindă în lucrările sale percepțiile în continuă mișcare ale naturii, în locurile în care s-a acumulat cel mai ridicat grad de radiație.

Cu un contor Geiger, Florian a măsurat gradul de contaminare radioactivă a locurilor în becquerel (Bq), o unitate de măsură care arată gradul de dezintegrare al atomului și numărul de mutații ale acestuia pe secundă. Printr-un proces de digitalizare, artistul a folosit aceste grade de radioactivitate măsurate și le-a aplicat prin diferite efecte grafice, pe imagini. Astfel, imaginile conțin această alterare a atomilor. Efectele de transparență, perspectivele sparte, crează această formă în mișcare, o lume efemeră, la fel ca în gravurile tradiționale japoneze.

Florian Ruiz este un artist cunoscut pentru felul inedit în care reușește să redea atmosfera locurilor abandonate sau distruse de intervenția nocivă a activității umane. Implicat în proiecte unice de exprimare a realităților sociale stringente prin imagine, Florin locuiește între Franța și Tokyo și este reprezentat de Galerie Sit Down din Paris. Lucrările sale au primit numeroase premii relevante și au fost expuse în Japonia, Olanda, Marea Britanie, Germania, Franța, Italia și Slovacia.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

Detalii și programul complet pentru cea de-a patra ediție a NOVA găsiți pe pagina festivalului, novanova.ro.

…………………………………………………………………………………………………………………………………….

NOVA este un proiect al Asociației Prezent Continuu, prezentat de UniCredit Bank

Parteneri: Institutul Francez din România, Goethe Institut, Ambasada Spaniei în România, Institutul Italian de Cultură, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, CINETic/Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative, Champalimaud Foundation / Centre for the Unknown (PT), .NewArt { foundation;} (ES), Linz Institute of Technology (AT), Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis, Centrul Național al Dansului București, CREART/Teatrelli, Galeria Galateca, AREAL Spațiu de Dezvoltare Coregrafică, Ibis Bucharest Politehnica

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe