fbpixel
Skip to main content

Concert HEALING RAGAS - santur

Satyendra Singh Solanki

Concert HEALING RAGAS - santur Satyendra Singh Solanki

Satyendra Singh Solanki va interpreta la santur Raga Hamsadhwani, acompaniat de fratele sau, Ramendra Singh Solanki, la tabla.

Datorită calităților sale luminoase și de bun augur, Raga Hamsadhwani se bucură de popularitate atât în sistemul de muzică clasică Carnatică, din sudul Indiei, cât și în cel Hindustani, specific nordului. Creația îi este atribuită lui Ramaswamy Dikshithar (sec. al XVIII-lea), tatăl legendarului compozitor Muthuswamy Dikshitar.

"Hamsadhwani" se traduce prin “Cântecul Lebedei”, în lucrarea "Hamsa Upanishad", sufletul fiind vizualizat ca o pasăre migratoare, care intră în om la naștere și zboară la moarte.

“Hamsa” simbolizează și respirația, ce menține corpul în viață, umplându-l cu energie. Anumite forme de meditație au la bază sunetele „Ham” și „Sa”, acestea fiind considerate sunetele naturale ale inspirului și expirului.

În mitologia indiană, lebăda este asociată cu Brahma și Saraswati, patroni ai artei și cunoașterii. Se crede că pasărea are capacitatea de a separa laptele de apă, simbolizând calitatea discernământului și a înțelepciunii.

Despre artist

Satyendra Singh Solanki este un strălucit interpret la santur, instrument muzical indo-persan specific regiunii de munte Jammu & Kashmir. Satyendra a preluat dragostea pentru muzică de la tatăl său, Ajay Singh Solanki, un reprezentant de seamă al instrumentului tabla. S-a format în arta santurului cu maestrul Pt. Omprakash Chourasiya și a învățat specialitatea “Dhrupad” (cel mai vechi stil al muzicii clasice din Nordul Indiei) de la maeștrii Padmashri Pt. Umakant Gundecha & Pt. Ramakant Gundecha. Este, de asemenea, beneficiarul unei burse naționale de studiu oferite de Ministerul Culturii și absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații.

Satyendra a fost recunoscut ca artist de clasă “A” de All India Radio & Doordarshan, este încadrat în ICCR (Consiliul Indian pentru Relații Culturale) iar talentul său a primit recunoaștere prin intermediul a numeroase premii, precum “Parimarjan Puruskar” de la organizația “Kala Mandir Sangeet Sanstha” (Bhopal), “Sangeet Prabhakar” de la Universitatea Prayag Sangeet Samiti din Allahabad, s.a.

___________

“HEALING RAGAS” este o serie de concerte online de muzică clasică indiană, organizată de Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”, în colaborare cu Asociația Dhyananjali, cu sprijinul ORGANIC INDIA.