fbpixel

Balance Quartet | Tranzit Ház

Balance Quartet | Tranzit Ház

Balance Quartet | Tranzit Ház

A vonósnégyes 2010-ben alakult a budapesti Zeneakadémia növendékeiből Rolla János irányításával. Pusker Júlia, Jámbor Anna (hegedű), Varga Oszkár (brácsa) és Fejérvári János (cselló) voltak az alapító tagok. Később a tagok különböző országokban folytatták tanulmányaikat, ezért a kvartett feloszlott.

2022 elején egy koncertfelkérés apropóján találkozott Dávid Tamás, Mézes Mátyás (hegedű), Krähling Dániel (brácsa) és Fejérvári János (cselló). A sikeres projekten fellelkesülve intenzív munkába kezdtek, és több hangverseny is követte azóta bemutatkozásukat. A négy muzsikus számos különböző formációban játszott már együtt az elmúlt 15 évben.

A négy zenész három különböző országban él, így a próbaidőszakok megszervezése nagyon komoly összehangolást, „egyensúlyozást” igényel. Ezen adottság okán jött az ötlet, hogy felvegyék a Balance Quartet nevet, a korábbi tagok jóváhagyásával.

Krähling Dániel a budapesti Zeneakadémiai diplomáját 2016-ban kapta meg Bársony László növendékeként. 2015-ben Erasmus ösztöndíj keretében fél évet a Royal Birmingham Conservatoire-ban töltött Rőmer Ádám növendékeként. 2016-ban a Magyar Állami Operaház Zenekarának ösztöndíjasa volt. 2017 óta a Budapesti Vonósok Kamarazenekar tagja. 2021-től a Nemzeti Filharmónikus zenekar tagja.

Fejérvári János 2012-ben diplomázott a budapesti Zeneakadémián Déri György osztályában. 2009-2010 a HfMDK Frankfurt am Main hallgatója volt Fenyő László növendékeként. 2012-ben felvételt nyert a budapesti Zeneakadémia Doktori iskolájába. Jelenleg a Magyar Állami Operaház címzetes szólamvezetője.

Mézes Mátyás egyetemi tanulmányait a budapesti Zeneakadémián Perényi Eszternél, a brüsszeli Királyi Konzervatóriumban Sebestyén Katalinnál és Philippe Graffin-nál, a luzerni Főiskolán pedig Igor Karsko-nál végezte. 2017-től a Kassai Állami Filharmónia koncertmestere és az Estonian Festival Orchestra tagja.

Dávid Tamás 2020-ban diplomázott Svájcban, a bázeli Zeneakadémia hallgatójaként, Adelina Oprean és Raphael Oleg növendékeként. 2020-2021-es évadban a svájci Theater Orchester Biel Solothurn praktikánsa volt, emellett évek óta több svájci kamarazenekar állandó tagja, mint például a Kammerorchester ITEMPI Basel, vagy a Camerata Basilea. 2021-től a budapesti MÁV Szimfónikusok koncertmestere.

Műsoron:

Johannes Brahms: 2. a-moll vonsónégyes, op. 51

Maurice Ravel: F-dúr vonósnégyes

Jelenleg nincs tervezett jövőbeli előadásunk.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe