fbpixel
Skip to main content

BORN IN EVIN / NĂSCUTĂ ÎN EVIN

Zilele Filmului German 2019

BORN IN EVIN / NĂSCUTĂ ÎN EVIN Zilele Filmului German 2019

DE, EN, FR, FA RO/EN

Director: Maryam Zaree
Duration: 1h 35
Country: Germania, Austria
Year: 2019

Regizoarea și actrița Maryam Zaree caută să afle mai multe despre contextul în care s-a născut, în Evin, una dintre cele mai temute închisori politice din Iran. Ayatolahul Khomeini, liderul politic și religios al statului, a dispus arestarea și torturarea a zeci de mii de deținuți politici, printre care s-au aflat și părinții cineastei. În familie nu s-a discutat niciodată în detaliu despre perioada respectivă, după multe ezitări însă, Maryam Zaree s-a hotărât să provoace tăcerea asta lungă de decenii cu întrebări de felul: Cum sunt afectați supraviețuitorii și copiii acestora, fizic și psihic, de traumele induse prin persecuție și violență? Cum își pot găsi victimele liniștea în condițiile în care călăii lor sunt în continuare la putere? Și ce semnificație ar putea avea, din punct de vedere politic, încercarea unei persoane implicate de a-și croi drumul spre adevăr prin desișul amintirilor pe care familia preferă să le suprime?

 

Regizoarea Maryam Zaree interpretează unul dintre rolurile din „Systemcrasher“, prezent în festivalul.

 

Filmul a primit Premiul Kompass-Perspektive pentru cel mai bun film al secțiunii Perspektive Deutsches Kino 2019, precum și Hessischer Film- und Kinopreis în secțiunea Newcomer.

 

Despre regizoare

Maryam Zaree s-a născut în 1983 la Teheran. Persecutată politic, mama sa a fugit în Germania când ea avea doar doi ani. A crescut la Frankfurt și a studiat actorie la Universitatea de film Konrad Wolf din Babelsberg. Pentru rolul său din serialul 4 Blocks a primit, în 2018, premiul Grimme. Piesa ei de teatru Kluge Gefühle a fost premiată, în cadrul Târgului de piese de teatru de la Heidelberg, cu Premiul pentru cel mai bun autor. Născută în Evin este filmul ei de debut.

we also recommend

Viața în Wittstock / Leben in Wittstock Cineclub One World Romania - Seria Wittstock #2
09.02.2020
Viața în Wittstock / Leben in Wittstock

Cineclub One World Romania - Seria Wittstock #2
POINT