Cușcuș cu chefal / La graine et le mulet [proiecție film]

Cușcuș cu chefal / La graine et le mulet [proiecție film]

Cușcuș cu chefal / La graine et le mulet [proiecție film]

Cușcuș cu chefal / La graine et le mulet (2007), regizat de Abdellatif Kechiche, este portretul unei familii arabe care locuiește în Franța și oscilează între două ambiții aparent ireconciliabile.

Pe de o parte, filmul pune mare preț pe autenticitate – locațiile în care membrii familiei își desfășoară activitățile îi caracterizează la fel de mult precum comportamentul, iar spontaneitatea interacțiunilor – dinamica unor oameni care au trăit împreună și se citesc reciproc înainte să fie rostit vreun cuvânt – e o parte consistentă din deliciul filmului. Pe de altă parte, această poveste a unei familii mai degrabă tipice decât excepționale trece adesea granița înspre spectacol, și nu doar în climaxul filmului (în care actrița Hafsia Herzi își anunța talentul pe care-l va confirma ulterior), ci în energia debordantă pe care o au situațiile aparent cotidiene: când se strâng cu toții la un prânz de cușcuș cu pește, suntem puși în situația unui martor care trebuie să-și țină auzul și văzul încordate, ca să nu rateze ceva.


Această felie de viață se bazează, totuși, pe o situație narativă destul de solidă, care fac cele două ore și jumătate ale filmului să se scurgă foarte alert: Slimane (actorul neprofesionist Habib Boufares), la aproximativ 60 de ani, e constrâns să se pensioneze de la șantierul naval unde nu mai făcea față ritmului de lucru impus, iar în situația dată decide – fără vreo șansă garantată de succes – să adune forțele familiei sale ca să deschidă un restaurant de cușcuș pe un vapor. Obstacolele se văd de la mare depărtare: vaporul în cauză e mai degrabă o epavă, autoritățile franceze nu pun mare preț pe visul unui imigrant bătrân, apar tensiuni între fosta soție și copiii lor, pe de o parte, și partenera de viață mai recentă și fiica ei, de cealaltă parte. Și totuși, ca într-un basm neorealist, susținătorii lui Slimane își dezvăluie iar și iar resurse nebănuite. (Irina Trocan)
 

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe