Despre egalitatea de gen în industria de film și teatru
Propunem o discuție în cadrul căreia să reflectăm asupra practicilor menite să îmbunătățească echilibrul de gen și reprezentarea femeilor în industria cinematografică și în teatru – de la pași concreți în educație (atât formală, cât și informală) la promovarea egalității de gen în arii precum curatoriatul de festival, lanțul de producție, critica de film și de teatru, luarea deciziilor și nu numai. Le îndemnăm pe invitatele noastre la o analiză a modurilor în care industria locală ar putea deveni mai incluzivă, mai accesibilă și mai sigură dintr-o perspectivă de gen; a modurilor în care putem încuraja afirmarea vocilor din grupuri marginalizate și accentua gradul de conștientizare asupra acestor probleme atât în rândul practicienilor de film și de teatru, a finanțatorilor, cât și a publicului.
Invitate: Alexandra Diaconu, Katia Pascariu, Lucia Chicoș, Mihaela Michailov, Raluca Durbacă. Discuție moderată de Ioana Diaconu și Georgiana Vrăjitoru (F-Sides)
_______________
Franța, 1976
115’
Regie, Producție: Delphine Seyrig
Montaj: Carole Roussopoulos, Ioana Wieder
Distribuție: Jill Clayburgh, Marie Dubois, Juliet Berto, Louise Fletcher, Jane Fonda, Cindy Williams, Rita Renoir, Shirley MacLaine, Anne Wiazemsky, Rose de Gregorio, Maria Schneider, Viva, Barbara Steele
Filmografie: Maso et Miso vont en bateau (1976) / SCUM Manifesto (1976) / Inês (1974)
Structura lui „Fii frumoasă și taci!”, singurul lungmetraj finalizat de Delphine Seyrig în calitate de regizoare e, în aparență, foarte simplă: 24 de actrițe, multe dintre ele, precum Jane Fonda, Jill Clayburgh sau Maria Schneider faimoase în întreaga lume la mijlocul anilor ’70, sunt intervievate despre carierele lor artistice. Fără alte comentarii și artificii narative sau stilistice, filmul pur și simplu colează mărturiile ce recompun un peisaj patriarhal dezolant, plin de abuzuri și de inechități de toate felurile datorate faptului că fiecare dintre protagoniste încearcă să performeze într-un mediu profesional sufocat de atitudini misogine. Deși au vârste diferite, temperamente și ambiții extrem de variate și aparțin unor culturi diverse, femeile acestea au trecut prin experiențe similare cu bărbați aflați în poziții de putere (agenți, colegi actori, producători, regizori), jignitoare și de multe ori chiar periculoase pentru integritatea lor psihică sau fizică. Intensitatea și gradul de intimitate al discuțiilor dintre Seyrig și interlocutoarele sale transformă experiența vizionării într-una extrem de incitantă, la capătul căreia e imposibil să nu înțelegi mult mai complex și emoțional, cu argumente din interior venite dinspre niște femei inteligente, necesitatea unor mișcări feministe internaționale precum recenta Me Too. Ce e surprinzător e că, aproape 50 de ani mai târziu, nu par să se fi îmbunătățit semnificativ raporturile bărbați-femei din mediul artistic și - din păcate - din multe alte medii profesionale. (de Andrei Rus)
Actriță de teatru și de film, activistă pentru drepturile omului și feministă, Delphine Seyrig a învățat arta video lucrând cu Carole Roussopoulos. A regizat filme precum „Sois belle tais-toi!” „Inês” și ”Pour Mémoire” și a co-regizat „SCUM Manifesto 1967” și ”Où est-ce qu’on se mai ?”. Ca actriță, a colaborat cu regizori precum Alain Resnais, François Truffaut, Luis Bunuel, Jacques Demy, Chantal Akerman și Marguerite Duras.
- you can use "Sois belle et tais-toi (tournage)" : ©Archives Familles Roussopoulos et Seyrig
- screenshots (tournage) : ©Archives Familles Roussopoulos et Seyrig
- screenshot Jane Fonda : ©Sois belle et tais-toi ! / CaSdB