fbpixel
Skip to main content

Suflete moarte / Dead Souls

One World Romania 2019

Suflete moarte / Dead Souls One World Romania 2019

mandarină engleză, română

Cu „Suflete moarte", Wang Bing realizează din nou un film despre rănile dureroase provocate de dictatura din China și despre crimele contra umanității pe care le-a generat. De data aceasta, este vorba despre paranoia care l-a cuprins pe Mao Zedong în anii '50, în plin mccarthism, și despre cum a acuzat niște persoane (mai ales tineri și profesori - numiți „intelectuali") că ar fi „de dreapta". Precum în România, unde din același motiv Gheorghe Gheorghiu-Dej trimitea nenumărate persoane la „Canal", acestea au fost închise în centre de reeducare care s-au dovedit veritabile centre ale morții. 


Dincolo de mărturiile de neprețuit ale supraviețuitorilor, trebuie subliniată maniera de a realiza și de a monta filmul: ne menține activi. Această construcție, de la primul la ultimul cadru al celor 8 ore și jumătate, ne face să urmăm un traseu sensibil care ne va permite să trăim ceea ce ne povestesc, o dată cu ei. Nu mai suntem simpli spectatori. Montajul ne face să devenim capabili de a vedea invizibilul, de a realiza o comuniune cu aceste suflete, de a resimți în noi înșine toate dimensiunile și toate straturile acestei tragedii. 


Și, de-a lungul acestei călătorii, ne gândim la alte filme - „Shoah”, de Claude Lanzmann, „S21”, de Rithy Panh, „Sud”, de Chantal Akerman -, ne gândim la alte tragedii și la alte dictaturi, căci Wang Bing ne vorbește despre China într-o manieră universală. 

 

Regia: Wang Bing

Durată: 507 min

 

PREMII SI FESTIVALURI

Cannes Film Festival 2018

Toronto International Film Festival 2018 

São Paulo International Film Festival 2018

Mar del Plata International Film Festival 2018

Doclisboa International Film Festival 2018

Busan International Film Festival 2018

we also recommend

Carnet de 5 Billets Carnet 5 bilete
Valabil 3 luni
Carnet de 5 Billets

Carnet 5 bilete
Cinema Elvire Popesco

Fixeur
22.08.2019
Fixeur


POINT

Touch Me Not Filmul unei nopți de vară
03.08.2019
Touch Me Not

Filmul unei nopți de vară
Cinema Elvire Popesco

Păsări călătoare / Pajaros de verano Filmul unei nopți de vară
28.07.2019
Păsări călătoare / Pajaros de verano

Filmul unei nopți de vară
Cinema Elvire Popesco