The Heart and the Body (FOCUS PORTUGALIA)

The Heart and the Body (FOCUS PORTUGALIA) Festivalul Internațional de Film NexT, Ediția a 12-a

The Heart and the Body (FOCUS PORTUGALIA)

Festivalul Internațional de Film NexT, Ediția a 12-a

Scurtmetrajele din cadrul Focus Portugalia au fost alese special de catre Miguel Valverde - membru fondator și selecționer al Festivalului de Film IndieLisboa. „Un program de scurtmetraje portugheze ar trebui să țină seama de două aspecte foarte importante: să reflecteze asupra trecutului (să aducă un omagiu marilor maeștri portughezi) și să propună viitorul (să privească către noile generații și să le surprindă libertatea)”, spune Valverde despre selecția scurtmetrajelor. Focus Portugalia urmărește aceste două direcții în mod deliberat: în The Heart and the Body se regăsesc voci tinere, pe cale de afirmare, precum Leonor Teles (Leul de Aur la Berlin în 2016 cu Batrachian’s Ballad) sau Jorge Jácome cu Flores (Marele Premiu la Hamburg Short Film Festival), iar în On Politics sunt incluși “regizori consacrați ale căror cariere se dezvoltă în continuare, precum maestra Teresa Villaverde sau Gabriel Abrantes”, a continuat selecționerul.

 

ÎNĂLȚARE/ ASCENSAO (r. Pedro Peralta, Portugalia, 2016, 18’)

La răsărit, un grup de țărani încearcă să salveze trupul unui tânăr din interiorul unui puț. Femeile își ascund fețele în tăcere, în timp ce bărbații îndură situația. În centrul tuturor, o mamă așteaptă salvarea fiului ei. Așteptarea a luat sfârșit. Trupul băiatului apare din adâncurile pământului. Cum se poate ca viața să înceteze, când, în natură, există o trainică reînnoire? Din depărtare, soarele se scufundă în orizont. Înainte, e o nouă zi.

 

BALADA UNUI BATRACIAN/ BALADA DE UM BATRÁQUIO (r. Leonor Teles, Portugalia, 2016, 11’)

“Ciudați și familiari într-un mod spontan, distanți și apropiați, neliniștitori și seducători, străini și cosmopoliți, țiganii sunt învăluiți într-o aură de ambiguitate. Nu se poate spune despre ei că sunt invizibili, căci, cu greu, pot trece neobservați.” (Daniel Seabra Lopes, în „Deriva Cigana”, 2008). Precum țiganii, broaștele din ceramică nu trec neobservate pentru un observator atent. „Balada batracianului” apare într-un context al ambiguității. Un film care intervine în realitatea vieții cotidiene portugheze, ca o formă de spune o fabulă despre comportamentul xenofob.

 

TĂRÂMUL VIPERELOR/ CAMPO DE VíBORAS (r. Cristèle Alves Meira, Portugalia, 2016, 20’)

Într-un sătuc portughez, a avut loc o tragedie. O bătrânică e găsită moartă în grădina sa, înconjurată de șerpi, în timp ce fiica sa de 40 de ani, Lurdes, a fugit fără să spună nimănui. Zvonurile din oraș despre misteriosul destin al acestei case se răspândesc rapid...

 

FLORES (r. Jorge Jácome, Portugalia, 2017, 27’)

Într-un scenariu de criză naturală, întreaga populație a insulelor Azore e evacuată forțat, din cauza unei molime incontrolabile de hortensii, o floare comună în aceste insule. Doi tineri soldați, legați de frumusețea piesajului, ne ghidează în poveștile de tristețe ale celor obligați să plece și în dorința inerentă de a rezista, continuând să locuiască insulele. Peregrinarea filmică devine o reflecție nostalgică și politică asupra apartenenței teritoriale și a identității și asupra rolurilor pe care ni le asumăm în locurile din care provenim.

 

TURA DE NOAPTE/ O TURNO DA NOITE (r. Hugo Pedro, Portugalia, 2017, 26’)

O tânără cameristă se strecoară, pentru o noapte, în apartamentul unei oaspete care se întoarce înapoi la hotel doar în ziua următoare. O tânără cameristă îi permite să se strecoare afară din cușcă unei păsări, animalul de companie al unei capricioase oaspete franceze. Știind că oaspăta se întoarce la hotel doar în ziua următoare, ea se strecoară în apartamentul ei, pentru o noapte, în încercarea de a găsi pasărea, dar ceea ce era pe cale să devină o neliniștită tură de noapte se dovedește a fi o experiență revelatoare.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend