fbpixel
Skip to main content

MEPHISTO

15+
MEPHISTO Warm-Up Ceau, Cinema!; Retrospectiva István Szabó;

MEPHISTO 15+

Warm-Up Ceau, Cinema!; Retrospectiva István Szabó;

Ungaria-RFG-Austria / 1981 / 146’ / DCP / color / s.rom. / Dramă

R: István Szabó

Cu: Klaus Maria Brandauer, Ildikó Bánsági, Krystyna Janda
 

Germania, anii '30. Actorul Hendrik Höfgen îşi împlineşte în sfârşit visul cel mai de preţ: să-l joace pe „Mefisto” în Faust. Succesul imens îi domină gândurile şi timpul, aşa că nu îşi dă seama că se dedică tot mai mult cauzei naziste. Curând prietenii săi evrei încep să dispară.


Festivaluri şi premii: Premiul FIPRESCI şi Premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de la Cannes 1981, Cel mai bun film străin la Premiile Oscar 1982


--------------
 

Retrospectivă István Szabó

Organizatori: Pelicula Culturală și Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București 

Înaintea ediţiei a zecea (12-16 iulie), Festivalul Ceau, Cinema! de la Timişoara propune ca warm-up la Cinemateca Eforie din Bucureşti, între 23 şi 25 iunie, o retrospectivă cu trei filme clasice, în versiuni restaurate, ale marelui regizor maghiar István Szabó. Este vorba de celebra trilogie din anii `80 formată din „Mephisto” (1981), „Colonelul Redl” (1985) şi „Hanussen” (1988). Născut în 1938, István Szabó este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cineaşti maghiari, cu o carieră de peste şase decenii atât în Ungaria, cât şi în străinătate. Filmele sale se bazează pe tradiția cinematografiei de autor europene şi redau multe aspecte ale conflictelor politice și psihologice din istoria recentă a Europei Centrale, fiind uneori inspirate din biografia sa.

Retrospectiva este organizată de Asociaţia Pelicula Culturală din Timişoara şi Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

 

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


FRUCTE DE PĂDURE / WOOD BERRIES Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
FRUCTE DE PĂDURE / WOOD BERRIES
Online
COLIERUL DE TURCOAZE / THE TURQUOISE NECKLACE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
COLIERUL DE TURCOAZE / THE TURQUOISE NECKLACE
Online
Libertate / Freedom Proiecție de Gală
19:00 - Tuesday, 3 October
Libertate / Freedom
Florin Piersic Cinema