ONCE UPON A YOUTH / A FOST ODATĂ ÎN TINEREȚE + Q&A

KineDok
HR RO
ONCE UPON A YOUTH / A FOST ODATĂ ÎN TINEREȚE + Q&A KineDok

ONCE UPON A YOUTH / A FOST ODATĂ ÎN TINEREȚE + Q&A

KineDok
HR RO

Regie: Ivan Ramljak

Cu: Ivan Ramljak (materialele de arhivă), Marcela Škobalj (voce), Nevena Čaklović (voce), Vedrana Gašpić, Nenad Vukušić

Documentar – Croația – 2020 – 1h18

Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizorul Ivan Ramljak. 

Sinopsis:

La 13 ani de la moartea neașteptată a celui mai bun prieten la vârsta de doar 27 de ani, realizatorul filmului „A fost odată în tinerețe” încearcă să reconstruiască viața și relația lor, folosindu-se doar de fotografiile și materialele video ale prietenului său. Filmul vorbește despre generația pierdută a tinerilor croați de la sfârșitul anilor '90 și încearcă să redescopere puterea culturii alternative după un deceniu de naționalism, război și letargie economică.

Premii și festivaluri

Best Balkan Documentary – Dokufest 2020

Grand Prix – Dani Hrvatskog Filma 2020

Open City Documentary Festival 2020

 

Bio regizor

Ivan Ramljak, născut în 1974, este regizor și curator independent. În 2003 a fondat Human Rights Film Festival din Zagreb, Croația. Din 2013 până în 2022 a curatoriat programul Short Tuesday la Tuškanac Cinema Zagreb, iar din 2016 este directorul artistic al Festivalului de Film Tabor, cel mai longeviv festival din Croația dedicat scurtmetrajelor. Începând cu 2022 este de asemenea selecționer de scurtmetraje pentru Festivalul de la Rotterdam. A regizat 11 filme – dintre care 4 de ficțiune, 5 documentare și 2 experimentale – care au fost proiectate și premiate în peste 80 de festivaluri internaționale (IFFR, Cinéma du réel, Dok Leipzig, Sarajevo FF, DokuFest, GoEast).

Presă

 

bi’bak Germany

„Imaginați-vă dacă ne-am întoarce cu 30 de secunde în trecut. Imaginează-ți asta! Ne întoarcem, fără niciun motiv.” Croația în anii 1990: Marko face fotografii, Ivan vrea să facă filme. Împreună fac emisiuni radio și joacă jocuri pe calculator, ies cu prietenii, ascultă Fela Kuti, călătoresc pe coasta croată fără bani sau în Slovenia pentru a vedea filme noi – chiar dacă trebuie să petreacă o noapte rece de iarnă într-un Renault 4 uzat, fără încălzire funcțională."

 

Open City Documentary Festival, London

,,Toată lumea din Once Upon a Youth strălucește cu o lumină nepământeană datorită iubirii curioase cu care Čaklović i-a fotografiat. Imaginile sale – aproape exclusiv alb-negru și filmate folosind film de 35 mm – alcătuiesc cea mai mare parte a materialului din filmul lui Ramljak, alături de filmările video filmate pe diferite materiale. Intervievații (care doar se aud, văzându-i astăzi ar distruge magia) introduc elementul de timp greșit, retrogradând materialul fotografic și video la statutul de documente (sau dovezi) a ceea ce se spune, și nu de format-purtător esențial al poveștii. În timp ce în lumea fotografiei analogice parcă rămânem într-un prezent neschimbător (instantaneu), imaginile în mișcare vorbesc despre dezvoltare și trecerea timpului. Reprezintă fotografiile viziunea lui Čaklović asupra unui viitor pe care nu era sigur că va fi prin preajmă să-l vadă?”

CINEUROPA

,,Fotografiile din film demonstrează talentul său (Marko Čaklović) imens, dar nu era interesat să își câștige existența. Pe măsură ce timpul a trecut și alții au început să pună picioarele pe pământ și să-și găsească locuri de muncă „adevărate”, Čaklović a devenit din ce în ce mai introvertit și mai distant. Mărturia celei de-a doua iubite intervievate în film, Vedrana, în același timp amuzantă, inteligentă, afectuoasă și teribil de tristă (cu siguranță cea mai emoționantă din tot filmul, plină de momente intime) se concentrează într-un anumit sens pe explicarea particularităților și calitatile caracterului sau. Dar nici ea nu înțelege cum au scăpat lucrurile în cele din urmă de sub control.

Nu există muzică în film, cu excepția unei drone zgomotoase, care însoțește fotografiile artistice ale lui Čaklović și un cântec post-rock la sfârșit, ambele interpretate de trupa din Zagreb, Tena Novak. Once Upon a Youth reușește să fie total realist, precum și excelent și emoționant, nu datorită mărturiilor sale sincere, ci datorită onestității sale. Cu siguranță este nevoie de un prieten bun și de un regizor talentat pentru a reuși să scoată acest lucru la suprafață.”

 

Proiecția face parte din proiectul KineDok, implementat de Asociația One World Romania cu sprijinul Creative Europe - MEDIA Programme of the European Union, Centrul Național al Cinematografiei.

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe