fbpixel
Skip to main content

El clásico

Gala de deschidere HipTrip Travel Film Festival 2016

El clásico Gala de deschidere HipTrip Travel Film Festival 2016

El clásico
Norvegia - Irak, 2016

Regia: Halkawt Mustafa
Cu: Wrya Ahmed, Dana Ahmes, Kamaran Raoof, Rozhin Sharifi

Limba filmului: kurdă
Subtitrare în limba: română, engleză    
Durata: 95 minute

Premii:
    •    Traverse City Film Festival 2016
    •    Cel mai bun lungmetraj de ficțiune străin
    •    Tribeca Film Festival 2016:
    •    Cea mai bună imagine - competiția internațională de ficțiune
    •    Cel mai bun film - competiția internațională de ficțiune

Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului Halkawt Mustafa şi va fi urmată de un Q&A.

Sinopsis: Alan și Shirwan, doi frați cu nanism, trăiesc într-un orășel kurd izolat din Irak. Alan visează să întemeieze o familie alături de iubita sa, Gona, dar tatăl fetei, Jalal,  se opune vehement căsătoriei celor doi. Știind că tatăl Gonei, de meserie cizmar, este suporter înfocat al echipei de fotbal Real Madrid, frații se aventurează într-o călătorie primejdioasă către Spania. Alan speră să-l întâlnească pe Cristiano Ronaldo și să-i dăruiască o pereche de ghete de fotbal făcută de Jalal, pentru a-l convinge pe cel din urmă să-i devină socru.

Cătălin Olaru, selecţioner HipTrip: „Fie ele fizice (înălțimea redusă a celor doi frați) sau etnico-regionale (Alan și Shirwan fac parte din minoritatea kurdă din Irak, ceea ce face ca toate încercările prin care trec să fie de două ori mai solicitante), piedicile nu contează câtuși de puțin pentru eroii regizorului Halkawt Mustafa: scopul lor trebuie atins cu orice preț. Iar motivul pentru cei doi își pun viața în pericol și decid să plece în Spania pentru a-l întâlni pe superstarul Cristiano Ronaldo este dragostea lui Alan pentru Gona, ceea ce face ca meritul lui Mustafa să fie cu atât mai mare cu cât filmul lui nu este despre asta (sau în orice caz nu e doar despre asta). Mai mult, cu maniile și cu pasiunile lor, eroii lui sunt oricum, numai exotici nu. El clásico descurajează privirea superior-postcolonialistă și face ceea ce ar trebui să facă: ne distrează sau ne emoționează, nimic altceva în plus.”
.
Halkawt Mustafa (n. 1985) s-a născut în Sulaymani, un oraș kurd din Irak. În anul 2000, s-a mutat alături de familia sa în Norvegia, țara în care primiseră azil politic părinții săi. Trâind atât în Irak, cât și în Norvegia, Halkawt a dezvoltat un interes aparte față de contrastele puternice dintre anumite societăți. Încă din adolescență, și-a dorit să folosească filmul drept mijloc de abordare a nedreptăților sociale. Halkawt a studiat regia la Academia de Film din Oslo. Filmul pe care l-a realizat în 2011, Inimă Roșie / Rødt hjerte, a fost achiziționat de către o companie de distribuție în timpul Festivalului de Film de la Cannes și a obținut premiul pentru cel mai bun film și premiul publicului la Festivalul de Film de la Vincennes.  

 

we also recommend