HANUSSEN

15+
HANUSSEN Warm-Up Ceau, Cinema!; Retrospectiva István Szabó;

HANUSSEN 15+

Warm-Up Ceau, Cinema!; Retrospectiva István Szabó;

Ungaria-RFG-Austria / 1988 / 140’ / DCP / color / s.rom. / Dramă, film istoric

R: István Szabó

Cu: Klaus Maria Brandauer, Erland Josephson, Ildikó Bánsági
 

Austriacul Klaus Schneider, rănit în Primul Război Mondial, își revine în grija doctorului Emil Bettleheim. Bettleheim descoperă că Schneider are puteri de empatie și clarviziune, care ar putea ajuta pacienții sinucigași. După război, Schneider își schimbă numele în Eric Jan Hanussen și pleacă la Berlin, ca hipnotizator și clarvăzător în spectacole. El spune mereu adevărul, ceea ce îl aduce în atenția naziștilor.

Festivaluri şi premii: În Competiţia Festivalului de la Cannes 1988, Nominalizare la Cel mai bun film străin la Premiile Oscar 1989

 

--------------


Retrospectivă István Szabó

Organizatori: Pelicula Culturală și Institutul Liszt - Centrul Cultural Maghiar București 

Înaintea ediţiei a zecea (12-16 iulie), Festivalul Ceau, Cinema! de la Timişoara propune ca warm-up la Cinemateca Eforie din Bucureşti, între 23 şi 25 iunie, o retrospectivă cu trei filme clasice, în versiuni restaurate, ale marelui regizor maghiar István Szabó. Este vorba de celebra trilogie din anii `80 formată din „Mephisto” (1981), „Colonelul Redl” (1985) şi „Hanussen” (1988). Născut în 1938, István Szabó este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi cineaşti maghiari, cu o carieră de peste şase decenii atât în Ungaria, cât şi în străinătate. Filmele sale se bazează pe tradiția cinematografiei de autor europene şi redau multe aspecte ale conflictelor politice și psihologice din istoria recentă a Europei Centrale, fiind uneori inspirate din biografia sa.

Retrospectiva este organizată de Asociaţia Pelicula Culturală din Timişoara şi Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Pelicula Culturală şi fondat împreună cu Asociaţia Marele Ecran.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara–Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


DOI VECINI / TWO NEIGHBOURS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
DOI VECINI / TWO NEIGHBOURS
Online
Eternal You TIFF.23
22:00 - Tuesday, 18 June
Eternal You
Cinema ARTA Cluj
Grey Bees TIFF.23
17:15 - Today, 15 June
Grey Bees
Universitatea Sapientia