My 20th Century

My 20th Century F-SIDES

My 20th Century

F-SIDES

My 20th Century / 
Az én XX. századom 
(1989), 102', Comedie/Sci-Fi
R. Ildikó Enyedi
 
Născute la Budapesta, Lila (Dorotha Segda) și Dora (tot Dorotha Segda) sunt două surori gemene care au rămas orfane în copilărie și au fost adoptate de două familii diferite.
Din întâmplare, amândouă își rezervă o călătorie pe Orient Express în aceeași zi, dar în timp ce Dora este amanta unui om bogat, Lila visează să arunce în aer trenul.
Între timp, pasager Z (Oleg Yankovsky), se îndrăgostește de Dora și este respins de Lila -- dar nu are idee că are de-a face cu două persoane diferite.
 
Este un film în stilul realismului magic care abordează locul (sau absența) femeii în istoria ideilor secolului al XX-lea prin povestea Dorei și a lui Lili, surori gemene separate în copilărie, care se reîntâlnesc neașteptat pe ruta Orient Express - una e șarlatancă, cealaltă e anarhistă.
Cum o numea cineva într-un articol, e o mostră de contraistorie speculativă, un basm care se luptă cu invizibilitatea subiectului feminin în istoria intelectuală a începutului de secol trecut prin fantezie și glumă. Una dintre piesele centrale ale filmului este o conferință grotescă ținută de Otto Weininger la o asociație feministă pornind de la Sexul și caracterul.
Atinge și subiecte precum anarhismul, pozitivismul la adresa progresului tehnologic, scientismul, relația dintre om și animale, iar dualitatea surorilor poate fi citită în cheie simbolică drept relația comunism-capitalism. (Georgiana Vrăjitoru, curatoare)
 
Pe spectrul nostru de emoții, sentimente și trăiri din experiența vizionării, se află 𝙜𝙝𝙞𝙙𝙪𝙨̦𝙞𝙚, 𝙞̂𝙣𝙘𝙖̂𝙣𝙩𝙖𝙧𝙚, 𝙡𝙚𝙣𝙚, 𝙙𝙚𝙧𝙞𝙫𝙖̆, 𝙝𝙚𝙙𝙤𝙣𝙞𝙨𝙢, 𝙖𝙣𝙖𝙧𝙝𝙞𝙨𝙢, 𝙘𝙪𝙧𝙖𝙟, 𝙥𝙡𝙖̆𝙘𝙚𝙧𝙚, 𝙞̂𝙣𝙘𝙖̂𝙣𝙩𝙖𝙧𝙚.
 
𝗗𝗲𝗲𝗽 𝗗𝗶𝘃𝗲
Ne vedem la un nou eveniment în care vorbim despre film mai pe larg, pe 26 mai, de la ora 16:00, la Londohome, alături de Adela Hîncu. 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


MAIORUL ȘI MOARTEA / THE MAJOR VERSUS DEATH Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
MAIORUL ȘI MOARTEA / THE MAJOR VERSUS DEATH
Online
A Cautionary Tale TIFF.23
22:00 - Tomorrow, 21 June
A Cautionary Tale
Cinema ARTA Cluj
Holy Week TIFF.23
18:00 - Today, 20 June
Holy Week
Cinema Florin Piersic
Awards Ceremony TIFF.23
21:00 - Saturday, 22 June
Awards Ceremony
Teatrul Național