PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR

RO EN
PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR Cinemateca Itinerantă

PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR

Cinemateca Itinerantă
RO EN

Regie: Liviu Ciulei
Cu: Liviu Ciulei, Ștefan Ciubotărașu, Victor Rebengiuc
Dramă, Război – România – 1965 – 2h38min.

Sinopsis:

Filmul este ecranizarea romanului lui Liviu Rebreanu, primul roman psihologic din literatura română, care a fost inspirat dintr-o întâmplare reală, respectiv povestea lui Emil Rebreanu, fratele scriitorului și subofițer în armata austro-ungară, care a fost spânzurat la Ghimeș pe data de 14 mai 1917 când încerca să dezerteze pe frontul românesc. Inițial, pentru rolul lui Apostol Bologa a fost distribuit Șerban Cantacuzino, care a filmat câteva cadre. S-a decis însă înlocuirea lui cu Victor Rebengiuc.

„Pădurea spânzuraților” este considerat un moment de vârf al cinematografiei românești, reprezentând și apogeul scurtei experiențe regizorale filmice a lui Liviu Ciulei. Filmul a fost distins cu premiul de regie la Festivalul de la Cannes, 1965. Mai multe reviste de profil îl plasează pe primele locuri în topul celor mai bune filme românești ale tuturor timpurilor conform criticilor de film.

"Distribuția filmului stă sub semnul curajului, al siguranței, dar și al marelui fler. Victor Rebengiuc a fost o alegere fericită, mai întâi ca persoană fizică. Jocul său a concentrat bine: deruta personajului, amestecul de neputințe pe care le acumulează Bologa, iar în secvența finală, ochii interpretului au jucat una din cele mai bune scene din film." Ecaterina Oproiu - 1965 (Cinema).

"Mișcarea vie a ideilor, simțul povestirii în imagini, fastul invenției vizuale și mai ales neîntrerupta pulsație a concretului fac ca adevărul vieții să impună aici cu putere, înscris în realismul minuțios al ambianței și în exactitatea tipologiei." - George Littera

Cinemateca Itinerantă e un nou ciclu pe care vi-l propunem în 2023 la Cinema Victoria Timișoara, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme, prin care vă propunem să redescoperim împreună, o dată pe lună, capodopere ale cinematografiei românești clasice, restaurate și proiectate pe marele ecran.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend