fbpixel
Skip to main content

AMINTIRI DIN COPILĂRIE

RO EN
AMINTIRI DIN COPILĂRIE Cinemateca Itinerantă

AMINTIRI DIN COPILĂRIE

Cinemateca Itinerantă
RO EN

Regie: Elisabeta Bostan
Cu: Ștefan Ciubotărașu, Ion Bocancea
Aventuri – România – 1965 – 1h10.

Sinopsis:

Ecranizând povestirile reunite de Ion Creangă sub celebrul titlu „Amintiri din copilărie", Elisabeta Bostan dă viață pe ecran celor mai minunate pagini ale literaturii românești pentru copii. În seara de Ajun, în bojdeuca lui din cartierul Țicău al Iașilor, Ion Creangă, interpretat de marele actor Ștefan Ciubotărașu își amintește cu duioasă nostalgie de copilăria sa petrecută în satul natal Humulești, de poznele și aventurile sale, atribuite în carte personajului Nică a lui Ștefan a Petrei. Interpretul băiatului, Ion Bocancea, croiește personajul cu o naturalețe și candoare cuceritoare. Cu șotiile și năzbâtiile sale, Nică atrăgea toate necazurile lumii intrând mereu în cele mai mari buclucuri, pe care trebuia să le rezolve tot el.

Filmul prezintă evenimentele povestite de Ion Creangă în şapte dintre schiţele volumului ”Amintiri din copilărie": "La cireşe", "La scăldat", "Calul Bălan", "Pupăza din tei", "Bădiţa Vasile", "Cu pluguşorul" şi "Caprele Irinucăi".

Filmul a avut premiera în România în 13 decembrie 1965. A fost distins cu Marele premiu "Osso pardo asturiano" și Premiul special al Juriului la Festivalul Internațional al filmului pentru copii și tineret de la Gijon, Spania - 1965; Premiul special al Juriului la Festivalul Internațional al filmului din La Plata, Argentina - 1965

Cinemateca Itinerantă e un nou ciclu pe care vi-l propunem în 2023 la Cinema Victoria Timișoara, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme, prin care vă propunem să redescoperim împreună, o dată pe lună, capodopere ale cinematografiei românești clasice, restaurate și proiectate pe marele ecran.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

we also recommend


APA CA UN BIVOL NEGRU / BLACK BUFFALO WATER Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
APA CA UN BIVOL NEGRU / BLACK BUFFALO WATER
Online
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE / YOUTH WITHOUT AGE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE / YOUTH WITHOUT AGE
Online
ÎNTOARCEREA VLAȘINILOR  / THE RETURN OF THE VLASHINS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ÎNTOARCEREA VLAȘINILOR / THE RETURN OF THE VLASHINS
Online
65
16:00 - Today, 22 March
65
Cinema Zarand