fbpixel
Skip to main content

Ascenseur Pour L'échafaud

What's the score?

Order tickets
Location Date / Hour Price Order
ARTA Cinema, Cluj-Napoca Today, 27 September 2022 / 19:00 20 lei (preț întreg)
15 lei (elevi, studenți , pensionari)
Ascenseur Pour L'échafaud What's the score?

FR RO, EN

Marți, 27 septembrie, seria what’s the score? continuă cu Ascenseur pour l'échafaud / Ascensor pentru eșafod, un film noir francez foarte puternic din punct de vedere vizual și estetic, cu o coloană sonoră care marchează o etapă revoluționară în istoria jazzului modal și a muzicii de film, o capodoperă a trompetistului și compozitorului afro-american Miles Davis. 

 

Cu: Jeanne Moreau, Maurice Ronet, Georges Poujouly

 

Sinopsis:

Un bărbat își asasinează șeful cu ajutorul nevestei acestuia, care îi este amantă. În dorința de a scăpa de un indiciu compromițător, acesta rămâne blocat în liftul care ducea la locul crimei. Un film clasic al Noului Val Francez, cu Jeanne Moreau și Maurice Ronet în rolurile principale, pe fundalului fascinantului Paris.  

 

Despre coloana sonoră

În anii ‘50, muzica de film începe să se dezvolte în direcții diferite, studiourile încep să le ceară compozitorilor să scrie melodii originale pentru filmele lor, atât în ​​scopuri promoționale, cât și, pentru venituri auxiliare sub formă de albume cu coloana sonoră. Compozitorii trec de la statutul de angajați ai studioului la creatori independenți, iar un important pas în muzica de film este îndepărtarea de la sunetul anterior, exclusiv european, într-o lume muzicală unde predomină influența muzicii de jazz. 

Miles Davis, una dintre cele apreciate figuri din istoria jazz-ului și a muzicii secolului XX, semnează muzica „Ascenseur pour l'échafaud”. 

Coloana sonoră a filmului este o partitură de jazz în forma sa cea mai pură, fiind 100% improvizată. Pe lângă crearea uneia dintre cele mai de succes coloane sonore și albume de muzică de film, munca lui Miles Davis la acest film a deschis calea unor artiști afro-americani de mai târziu precum Quincy Jones, Herbie Hancock și Terence Blanchard.

 

Filmul va fi introdus de invitatul special al serii, Vaughn Roberts, compozitor și trompetist de muzică jazz. După proiecție, de la 20:30, vă invităm la ARTA Café pentru o seară petrecută cu muzică de jazz pe vinyl w/Thomas Mendel.

 

Parteneri: Institutul Francez din Cluj-Napoca, MeloMelanj, Cirkular, Make Music Not War

Evenimentul face parte din proiectul ARTA: cinema și patrimoniu derulat de asociația ARTA în dialog. Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.

we also recommend

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
Ecaterina Teodoroiu

Cinemateca Online
Online

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
COMEDIE FANTASTICĂ / A FANTASTIC COMEDY

Cinemateca Online
Online

Vinovatul / The Guilty smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
Vinovatul / The Guilty

smART HOUSE films from Bad Unicorn
Online

DECLARAȚIE DE DRAGOSTE / DECLARATION OF LOVE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2022, 72h de la achiziționarea biletului
DECLARAȚIE DE DRAGOSTE / DECLARATION OF LOVE

Cinemateca Online
Online