OAMENI ȘI ARME/ EMBEREK ÉS FEGYVEREK

OAMENI ȘI ARME/ EMBEREK ÉS FEGYVEREK

OAMENI ȘI ARME/ EMBEREK ÉS FEGYVEREK

Credite:

Cu: Alexandra Harapu, Maria Morar, Oana Rotaru, Doru Taloș, Tavi Voina

Scenografia: Mihai Păcurar

Direcție coregrafică: Paula Dunker

Muzica: Alexandru Condurat

Coordonare muzicală: Adonis Tanța

Coordonare documentare: Tavi Voina

Colaborare documentare: Katia Pascariu

Coordonare proiect: Andrada Roșu

Asistență regie: Teodora Minea

Scenariul și regia: David Schwartz

Parteneri: Asociația Evocativ, Centrul Cultural Cugir, Centrul de Teatru Educațional Replika, Universitatea Babeș-Bolyai – Facultatea de Teatru și Film și Facultatea de Sociologie și Asistență Socială

Mulțumiri: Diana Dobrean, Carmen Sulicean, Irina Gâdiuță, Alin Teodorescu, Claudiu Turcuș

Durata: 90 min.

Vârsta recomandată: 15+

O coproducție Platforma de Teatru Politic și Reactor de creație și experiment

 

SINOPSIS

„ARMĂ, arme, substantiv feminin = Obiect, unealtă, aparat, mașină care servește în lupta împotriva inamicului, la vânat, în unele probe sportive etc.” (DEX, 2009)

Cum se fabrică o armă? Care sunt condițiile de muncă, avantajele și pericolele muncii într-o fabrică de arme? Cât de bine se trăia din producția de arme înainte de 1989 și cum se trăiește astăzi? În ce fel integrează persoanele care fabrică armament contradicțiile inerente acestui proces, în proximitatea războiului și în plină criză economică?

La Cugir, oraș de 20 de mii de locuitori din Transilvania, funcționează încă din 1928 cea mai mare fabrică de armament din România. Cel mai important angajator din oraș, fabrică deținută de stat, care în perioada socialistă a exportat mitraliere Kalașnikov în spațiul est-european și în țările nealiniate, iar în prezent produce armament pentru parteneri occidentali. În ultimii ani, au avut loc la Cugir mai multe accidente de muncă, unele mortale, și un protest susținut împotriva salariilor mici, condițiilor grele de lucru și tehnologiei învechite.

Pe parcursul anului 2023, echipa proiectului a cercetat istoria recentă a fabricii, prin interviuri, discuții informale și ateliere cu muncitoare și muncitori, atât activi cât și pensionați. Poveștile și experiențele descoperite sunt ficționalizate într-un spectacol de brigadă artistică, ce combină trecutul și prezentul, documente și speculații, date obiective și opinii subiective, amintiri personale, cântece, poezie și momente coregrafice.

Ideea spectacolului a fost dezvoltată în cadrul atelierului DocLab, organizat de Beykoz Kundura (Istanbul, 2023).

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de UNITER.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
 

RO

Reprezentația are loc în cadrul proiectului Fágáș. Perspective multiculturale - consolidarea antreprenoriatului cultural din Cluj-Napoca în context interetnic româno-maghiar.

Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

HU

A rendezvény a Fágáș: multikulturális perspektívák - a kulturális vállalkozói szellem erősítése Kolozsváron, román-magyar interetnikus kontextusban elnevezésű projekt része.

A projektet a RO-CULTURA program keretében az EGT Alap 2014-2021 támogatja.

EN

The event is part of the Fágáș project. Multicultural perspectives - the consolidation of cultural entrepreneurship in Cluj-Napoca in the Romanian-Hungarian interethnic context.

Program financed by the SEE Grants 2014-2021 within the RO-CULTURE Program.

În acest moment, nu avem programată nicio reprezentație viitoare.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe