fbpixel
Skip to main content

Reverse Discourse

Reverse Discourse

Reverse Discourse

Spectacolul “Reverse Discourse” conceput de coregrafa Ioana Marchidan, explorează spațialitatea nu doar din punct de vedere coregrafic ci și prin prisma luminilor create pentru a accentua aspectul sculptural pe care îl poate capătă un spațiu gol în prezenta luminii reprezentate volumetric. 

Aceasta reprezentație a spectacolul “Reverse Discourse” face parte din proiectul “DIAGONAL X” conceput de coregraful Arcadie Rusu, co-produs de Linotip și Asociația DanceSpot, co-finantat de AFCN. 

“Reverse Discourse” va fi prezentat si la la locația partenerului Studio M Sfântu Gheorghe pe 22 Octombrie.

Spectacolul “OMEN” din proiectul "DIAGONAL X" va avea premiera la Linotip pe 21, 30 Octombrie și 6 Noiembrie dar și la locația partenerului Studio M Sfântu Gheorghe pe 23 Octombrie. 

Parteneri: M Studio, Asociatia Moira, Institutul Liszt  - Centrul Cultural Maghiar Bucuresti, LINOTIP

Parteneri Media: LINOTIP, Radio Guerilla, Radio Romania Cultural, Urban.ro , The Institute, Eventbook 

Concept si coregrafie: Ioana Marchidan
Performer: Ioana Marchidan

Visuals & light design: Hermina Stanciulescu
Sound design: Alexandru Suciu

“In Reverse Discourse am vrut sa provoc emotie fara medierea privirii. Sa provoc publicul la rememorarea propriilor experiente sau a celor transmise si retransmise, perpetuate la nesfarsit de factori externi fie ca vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuala la un dialog absurd. Un dialog corporal expus in replici cu temporalitati distincte, care nu se intersecteaza aproape niciodata. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus in multiple ipostaze ce contureaza trecutul si prezentul. Un dialog somatic ce anima traumele inmagazinate in memoria noastra colectiva si individuala. Un dialog visceral despre asumarea puterii si exploatarea ei in directii predominant dictatoriale, manipulatoare.” Ioana Marchidan

Reverse discourse este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim. Un performance despre body politics in care Ioana Marchidan scurtcircuiteaza memoria corporala colectiva, identificand si aducand la suprafata gesturi adanc inradacinate, cu scopul de a le dezarhiva si descompune printr-o alunecare corporala spre o coregrafie abstracta. Aceasta catalogare si reeditare a memoriei supunerii, a suprimarii si reprimarii semnificatiilor gesturilor, integreaza publicul ca participant la dialog, ca observator supus. 

Este interesant de urmarit in acest performance micro miscarea corporala, inainte ca gesturile sa ia amploare, care intervine in corp o data cu schimbarea perspectivei. Inventarierea gesturilor vine ca o oscilare intre supunere si asuprire pana cand corpul renunta a mai diferentia intre cele doua si se lasa prins in energia schimbarii dintre ele. 

Alegerea de a construi discursul in aceasta forma, un spate gol intr-un spatiu care oscileaza de la hau intunecat la videoproiectii, implica vulnerabilitate. Iar vulnerabilitatea implica o fragilitate asumata, ce permite concentrarea atentiei pe esenta mesajului: forta destructiva a abuzului de putere. 

Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018 în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL - inițiată de Cosmin Manolescu la Lisabona, în parteneriat cu Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțatat de Administrația Fondului Cultural Național.

**Reverse Discourse este un proiect cultural organizat de Asociația Dance Spot și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Afis: Hermina Stanciulescu

Location
Date
Price
Order
Location
Date
19:00 - Sunday, 18 June 2023
Order

50 lei

Stay Up To Date With Your Favorite Events