fbpixel
Skip to main content

Reverse Discourse

Reverse Discourse

Reverse Discourse

Spectacolul “Reverse Discourse” conceput de coregrafa Ioana Marchidan, explorează spațialitatea nu doar din punct de vedere coregrafic ci și prin prisma luminilor create pentru a accentua aspectul sculptural pe care îl poate capătă un spațiu gol în prezenta luminii reprezentate volumetric.

REVERSE DISCOURSE

Concept si coregrafie: Ioana Marchidan

Performer: Ioana Marchidan

Visuals & light design: Hermina Stanciulescu

Sound design: Alexandru Suciu

“In Reverse Discourse am vrut sa provoc emotie fara medierea privirii. Sa provoc publicul la rememorarea propriilor experiente sau a celor transmise si retransmise, perpetuate la nesfarsit de factori externi fie ca vorbim de oameni sau media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuala la un dialog absurd. Un dialog corporal expus in replici cu temporalitati distincte, care nu se intersecteaza aproape niciodata. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus in multiple ipostaze ce contureaza trecutul si prezentul. Un dialog somatic ce anima traumele inmagazinate in memoria noastra colectiva si individuala. Un dialog visceral despre asumarea puterii si exploatarea ei in directii predominant dictatoriale, manipulatoare.” Ioana Marchidan

Reverse discourse este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim. Un performance despre body politics in care Ioana Marchidan scurtcircuiteaza memoria corporala colectiva, identificand si aducand la suprafata gesturi adanc inradacinate, cu scopul de a le dezarhiva si descompune printr-o alunecare corporala spre o coregrafie abstracta. Aceasta catalogare si reeditare a memoriei supunerii, a suprimarii si reprimarii semnificatiilor gesturilor, integreaza publicul ca participant la dialog, ca observator supus.

Este interesant de urmarit in acest performance micro miscarea corporala, inainte ca gesturile sa ia amploare, care intervine in corp o data cu schimbarea perspectivei. Inventarierea gesturilor vine ca o oscilare intre supunere si asuprire pana cand corpul renunta a mai diferentia intre cele doua si se lasa prins in energia schimbarii dintre ele.

Alegerea de a construi discursul in aceasta forma, un spate gol intr-un spatiu care oscileaza de la hau intunecat la videoproiectii, implica vulnerabilitate. Iar vulnerabilitatea implica o fragilitate asumata, ce permite concentrarea atentiei pe esenta mesajului: forta destructiva a abuzului de putere.

Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018 în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL - inițiată de Cosmin Manolescu la Lisabona, în parteneriat cu Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțatat de Administrația Fondului Cultural Național.

**Reverse Discourse este un proiect cultural organizat de Asociația Dance Spot și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Afis: Hermina Stanciulescu

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe