Reverse Discourse

Reverse Discourse

Reverse Discourse

PROLIFIC MOVEMENT este o stagiune de dans contemporan susținută de LINOTIP Centru Independent Coregrafic și Asociația Dance Spot, în care ne propunem să familiarizăm publicul cu mișcarea în toată diversitatea ei. Explorând teme sociale, dorim să sporim procesul de conștientizare printr-o formă creativă ce ne definește – dansul. Astfel, te invităm să fii alături de noi la o serie de evenimente valoroase și de impact.

Spectacolul “Reverse Discourse” conceput de coregrafa Ioana Marchidan explorează spațialitatea nu doar din punct de vedere coregrafic, ci și prin prisma luminilor create pentru a accentua aspectul sculptural pe care îl poate căpăta corpul într-un spațiu gol.

Reverse discourse este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim. Un performance despre body politics în care Ioana Marchidan scurtcircuitează memoria corporală colectivă, identificând și aducând la suprafață gesturi adânc înrădăcinate, cu scopul de a le dezarhiva și descompune printr-o alunecare corporală spre o coregrafie abstracta. Această catalogare și reeditare a memoriei supunerii, a suprimării și reprimarii semnificațiilor gesturilor, integrează publicul ca participant la dialog, ca observator supus.

Este interesant de urmarit în acest performance micro mișcarea corporala, înainte ca gesturile să ia amploare, care intervine în corp o dată cu schimbarea perspectivei. Inventarierea gesturilor vine ca o oscilare între supunere și asuprire, până când corpul renunță a mai diferenția între cele doua și se lasă prins în energia schimbării dintre ele.

“In Reverse Discourse am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi, fie că vorbim de persoane sau de canale media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalități distincte, care nu se intersectează aproape niciodata. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze, ce contureaza trecutul si prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.” Ioana Marchidan

Alegerea de a construi discursul în această formă, un spate gol într-un spatiu care oscileaza de la hău întunecat la videoproiecții, implică vulnerabilitate. Iar vulnerabilitatea implica o fragilitate asumată, ce permite concentrarea atentiei pe esența mesajului: forța destructiva a abuzului de putere.

Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018, în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL - inițiată de Cosmin Manolescu la Lisabona, în parteneriat cu Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțatat de Administrația Fondului Cultural Național.

Concept și coregrafie: Ioana Marchidan

Performer: Ioana Marchidan

Light design: Hermina Stanciulescu

Sound design: Alexandru Suciu

Operare Video Mapping: Arcadie Rusu

Operare Lumini: Alexandra Zavelea

✓ Linotip te susține să faci loc dansului contemporan în viața ta cu reducerea "PROLIFIC MOVEMENT – Spread the creativity"
Cum?
1. Achizitie simultană a câte 1 bilet la 3 spectacole diferite - discount din prețul total - 50 ron
2. Achizitie simultană a câte 1 bilet la toate 7 spectacole din cadrul stagiunii - discount din prețul total - 100 ron

✓ Reducerea se aplica doar pentru achiziționarea în aceeași comandă a biletelor, doar dacă acestea reprezintă 3 sau 7 spectacole diferite. Ex: Achiziție 1 bilet la "We Are All Ok" de Ioana MArchidan + Achiziție 1 bilet la "Morning Solitude" de Arcadie Rusu + Achiziție 1 bilet la "Hot Dog" de Massimo Gerardi

✓Reducerea nu se aplica pentru achiziționarea a 2 bilete la același spectacol din stagiunea Prolific Movement, chiar dacă reprezentația are loc în două date diferite.

PROLIFIC MOVEMENT este un proiect cultural organizat de Asociația Dance Spot și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Location
Date
Price
Order
Location
Date
19:00 - Sunday, 02 June 2024
Order

60 lei (preț întreg)


Order

45 lei (preț redus elevi/studenți)

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe