Spectacolul “Reverse Discourse” conceput de coregrafa Ioana Marchidan explorează spațialitatea nu doar din punct de vedere coregrafic, ci și prin prisma luminilor create pentru a accentua aspectul sculptural pe care îl poate căpăta corpul într-un spațiu gol.
Reverse discourse este ceea ce spune titlul. Un discurs inversat. Depersonalizat. Oferit dezgolit. Fragil. Intim. Un performance despre body politics în care Ioana Marchidan scurtcircuitează memoria corporală colectivă, identificând și aducând la suprafață gesturi adânc înrădăcinate, cu scopul de a le dezarhiva și descompune printr-o alunecare corporală spre o coregrafie abstracta. Această catalogare și reeditare a memoriei supunerii, a suprimării și reprimarii semnificațiilor gesturilor, integrează publicul ca participant la dialog, ca observator supus.
Este interesant de urmarit în acest performance micro mișcarea corporala, înainte ca gesturile să ia amploare, care intervine în corp o dată cu schimbarea perspectivei. Inventarierea gesturilor vine ca o oscilare între supunere și asuprire, până când corpul renunță a mai diferenția între cele doua și se lasă prins în energia schimbării dintre ele.
“In Reverse Discourse am vrut să provoc emoție fără medierea privirii. Să provoc publicul la rememorarea propriilor experiențe sau a celor transmise și retransmise, perpetuate la nesfârșit de factori externi, fie că vorbim de persoane sau de canale media. Am folosit corpul ca pe un mediu de conectare vizuală la un dialog absurd. Un dialog corporal expus în replici cu temporalități distincte, care nu se intersectează aproape niciodata. Un dialog organic care expune perspectivele dominator-supus în multiple ipostaze, ce contureaza trecutul si prezentul. Un dialog somatic ce animă traumele înmagazinate în memoria noastră colectivă și individuală. Un dialog visceral despre asumarea puterii și exploatarea ei în direcții predominant dictatoriale, manipulatoare.” Ioana Marchidan
Alegerea de a construi discursul în această formă, un spate gol într-un spatiu care oscileaza de la hău întunecat la videoproiecții, implică vulnerabilitate. Iar vulnerabilitatea implica o fragilitate asumată, ce permite concentrarea atentiei pe esența mesajului: forța destructiva a abuzului de putere.
Ideea inițială a proiectului a fost dezvoltată de Ioana Marchidan și Hermina Stănciulescu, în 2018, în cadrul rezidenței de creație EMOȚIONAL - inițiată de Cosmin Manolescu la Lisabona, în parteneriat cu Forum Dança, în cadrul unui proiect co-finanțatat de Administrația Fondului Cultural Național.
Concept și coregrafie: Ioana Marchidan
Performer: Ioana Marchidan
Light design: Hermina Stanciulescu
Sound design: Alexandru Suciu
Operare Video Mapping: Arcadie Rusu
Operare Lumini: Alexandra Zavelea
60 lei (preț întreg)
45 lei (preț redus elevi/studenți)