fbpixel
Skip to main content

Povestea omului din spatele mitului celui mai cunoscut fizician al secolului trecut

Lansarea romanului „Alo? Albert Einstein la telefon“ de R.J. Gadney

Povestea omului din spatele mitului celui mai cunoscut fizician al secolului trecut Lansarea romanului „Alo? Albert Einstein la telefon“ de R.J. Gadney

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 18 septembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la primul eveniment al toamnei literare 2019, lansarea romanului Alo? Albert Einstein la telefon de R.J. Gadney, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu. Povestea unei prietenii de ordinul fabulosului și a unei vieți memorabile, acest roman plin de bună dispoziție, farmec și emoție acoperă aproape un secol de istorie a Europei și prezintă sub o altă lumină omul din spatele mitului Einstein. De mare interes sunt cele 80 de fotografii care însoțesc textul, o parte dintre acestea, provenind din Arhiva Universității Ebraice din Ierusalim, a Bibliotecii din Göteborg și a Universității Princeton, fiind inedite.

Vor vorbi despre carte Nona Rapotan, editor coordonator Bookhub.ro, Cristina Stănciulescu, jurnalistă, editor coordonator People Person și Sandra Ecobescu, președintele Fundației Calea Victoriei. Moderatorul evenimentului va fi Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

În ziua în care împlinește șaptezeci și cinci de ani, pe 14 martie 1954, Albert Einstein răspunde la telefon, în locuința sa din Princeton, New Jersey. De la celălalt capăt al firului, o liceeană de șaptesprezece ani, Mimi Beaufort, își cere scuze - „Probabil c-am greșit numărul“. „Nu, deloc, n-ați greșit numărul“, îi răspunde Einstein. Din acest schimb de replici ia naștere o minunată prietenie, care durează până la moartea omului de geniu, survenită după un an. Este doar una dintre prieteniile evocate de R.J. Gadney în romanul de față.

Scriind la timpul prezent și făcând uz de corespondența și fotografiile lui Einstein, R.J. Gadney reușește perfect să contureze viața trecută a fizicianului, universul academic în care acesta se manifesta, să-i redea meditațiile cu privire la bomba atomică și la propriul rol în construirea ei și, desigur, căutările pentru a formula o lege aplicabilă întregului mecanism al universului. De asemenea, îi pune în valoare șarmul considerabil și tandrețea față de prieteni.

„Dintr-o biografie atât de bine documentată, cu arta sa de romancier desăvârșit, R.J. Gadney creează o ficțiune stranie și luminoasă, o nestemată literară perfect și meșteșugit cumpănită între adevărul istoric și faptele imaginate cu afecțiune. Iar finalul îți face sufletul să freamăte.“ – Ian McEwan

„Un portret și lămuritor, și neliniștitor al unui mare om, pus în contextul vremii sale.“ – Guardian

R.J. Gadney, scriitor, artist și profesor universitar, s-a născut în 1941 la Cross Hills, în Yorkshire, Marea Britanie. A studiat Literatura Engleză, Artele Frumoase și Arhitec­tura la Colegiul Sfânta Ecaterina de la Cambridge. În 1970 a devenit preparator cu jumătate de normă la Colegiul Regal de Artă, iar mai târziu, cel mai tânăr prorector din istoria Colegiului. A conferențiat la Oxford, Cambridge, Harvard, Institutul de Tehnologie din Massachusetts, Muzeul Ermitaj din Sankt-Petersburg și Academia de Arte și Științe din Moscova. Este autorul mai multor scenarii pentru televiziune, al unor articole apărute în periodicele Spectator, London Magazine și Evening Standard și a publicat câteva romane polițiste și de aventuri. Bestsellerul Alo? Albert Einstein la telefon (Albert Einstein Speaking; Humanitas Fiction, 2019) a apărut în 2018. R.J. Gadney a murit în luna mai 2018, la vârsta de șaptezeci și șapte de ani.

Accesul la eveniment este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook.

Romanul Alo? Albert Einstein la telefon de R.J. Gadney este recomandat Bookhub și de Radio Guerrilla.

we also recommend