fbpixel
Skip to main content

Abrogarea articolului 200 - scoaterea homosexualității din Codul penal. Povești din anii ’90

One World Romania 2019

Articolul 200, succesorul mai de temut al articolului 431, a apărut în Codul Penal publicat de regimul comunist în 1968. Sub domnia celor două articole, mai bine de 60 de ani, România a condamnat cu închisoarea relațiile sexuale între persoane de același sex, numărul real al victimelor nefiind cunoscut nici azi. Abia în anul 1998, Emil Constantinescu elibera prin decret prezidențial ultima deținută condamnată pe baza Articolului 200, iar dezincriminarea homosexualității devenea posibilă abia trei ani mai târziu, în 2001. 

 

ACCEPT, prima organizaţie neguvernamentală de drepturile omului din România care apară şi promovează drepturile persoanelor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional, este înregistrată oficial în 1996, și generează o amplă campanie de advocacy pentru dezin-criminarea homosexualității.

 

Din spatele datelor istorice apar povești personale care reconstruiesc una dintre primele campanii de advocacy realizate în România post-comunistă. Documentarea pentru acest eveniment a fost realiza-tă prin utilizarea de materiale din Arhiva ACCEPT, care vor fi prezentate în premieră în cadrul One World Romania.

 

Participă: Florin Buhuceanu și invitații săi

Abrogarea articolului 200 - scoaterea homosexualității din Codul penal. Povești din anii ’90 One World Romania 2019

we also recommend

Linked Culture 2020 Conferință și ateliere despre Management și Marketing cultural
21.05.2020
Linked Culture 2020

Conferință și ateliere despre Management și Marketing cultural
Timișoara, Timisoara