„Chemarea tribului“, un tribut dedicat de Mario Vargas Llosa liberalismului şi marilor săi gânditori

Lansare de carte
„Chemarea tribului“, un tribut dedicat de Mario Vargas Llosa liberalismului şi marilor săi gânditori Lansare de carte

„Chemarea tribului“, un tribut dedicat de Mario Vargas Llosa liberalismului şi marilor săi gânditori

Lansare de carte

Editura Humanitas Fiction vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu miercuri, 6 noiembrie, ora 19, la lansarea volumului de eseuri Chemarea tribului de Mario Vargas Llosa, apărut recent în traducerea Tudorei Şandru Mehedinţi în seria de autor dedicată scriitorului peruvian, coordonată de Denisa Comănescu.

Vor vorbi despre carte Tudora Şandru Mehedinţi, traducătoarea volumului, Sever Voinescu, jurnalist redactor-şef Dilema Veche și Marian Voicu, scriitor şi jurnalist. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

• • •

Volum de eseuri care trasează exemplar o originală istorie a liberalismului, purtând amprenta complexei personalități a autorului, Chemarea tribuluipoate fi considerat totodată și o autobiografie ideologică și politică, deoarece, după cum mărturisește Vargas Llosa în primul dintre cele opt capitole în care este structurată cartea, „descrie propria mea istorie intelectuală și politică, parcursul pe care l-am străbătut, de la tinerețea impregnată de marxism și de existențialismul lui Sartre, la liberalismul maturității mele, trecând prin revalorizarea democrației, la care mi-au fost de ajutor lec­turile din scriitori ca Albert Camus, George Orwell și Arthur Koestler. M-au împins apoi spre liberalism anumite experiențe politice și, mai cu seamă, ideile celor șapte autori cărora le sunt dedicate aceste pagini: Adam Smith, José Ortega y Gasset, Friedrich von Hayek, Karl Popper, Isaiah Berlin, Raymond Aron și Jean-François Revel“.

„Cartea pe care ne-o oferă Vargas Llosa acum este o pledoarie înflăcărată întru apărarea liberalismului, bazată pe propria-i experiență de viață și, mai cu seamă, pe dialogul său interior cu câțiva dintre marii gânditori ai istoriei. “ – El País

MARIO VARGAS LLOSA s-a născut în 1936 la Arequipa, în Peru, şi a copilărit în Bolivia împreună cu mama şi bunicii materni, închipuindu-şi că tatăl lui murise şi că fusese un erou. În realitate, la cinci luni după căsătorie, acesta îşi părăsise soţia însărcinată şi avea să-şi revadă fiul abia zece ani mai târziu, când Mario se va întoarce în Peru. Între 1950 şi 1952 urmează cursurile unei şcoli militare din Lima – experienţă descrisă în primul roman, Oraşul şi câinii. După studii de literatură la Universitatea San Marcos din Lima între 1953 şi 1958, obţine doctoratul în litere şi filozofie la Universitatea Complutense din Madrid în 1959. În 1955 se căsătoreşte cu o mătuşă, Julia Urquidi, provocând un mare scandal în familie, şi divorţează de ea în 1964, pentru ca, un an mai târziu, să se însoare cu verişoara lui, Patricia, de care divorțează de asemenea, după 50 de ani. După o tinereţe în care se apropiase de comunism, ia distanţă faţă de Fidel Castro, ba chiar îl acuză pe Gabriel García Márquez, odinioară prieten, de servilism. Călătoreşte, predă la universităţi din America şi Europa, devine scriitor celebru prin forţa epică, luciditatea şi ironia sa. În anul 2010, Academia Suedeză i-a acordat lui Mario Vargas Llosa Premiul Nobel pentru literatură.

• •

 Volumul de eseuri Istoria lui Mayta este recomandat de Lapunkt.ro şi de Radio Guerrilla.

Partener al evenimentului: Institutul Cervantes din București.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe