fbpixel

Luminița Marcu în dialog cu Gabriel Liiceanu și Lidia Bodea despre „La noi dacii se luptă și astăzi cu romanii. Portret de țară“

Luminița Marcu în dialog cu Gabriel Liiceanu și Lidia Bodea despre „La noi dacii se luptă și astăzi cu romanii. Portret de țară“ lansare de carte și sesiune de autografe – miercuri, 4 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Luminița Marcu în dialog cu Gabriel Liiceanu și Lidia Bodea despre „La noi dacii se luptă și astăzi cu romanii. Portret de țară“

lansare de carte și sesiune de autografe – miercuri, 4 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu

Luminița Marcu în dialog cu Gabriel Liiceanu și Lidia Bodea despre volumul „La noi dacii se luptă și astăzi cu romanii. Portret de țară“

Vă invităm miercuri, 4 martie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului de eseuri „La noi dacii se luptă și astăzi cu romanii. Portret de țară“ de Luminița Marcu, apărut la Editura Humanitas. La eveniment vor vorbi Luminița Marcu, Gabriel Liiceanu și Lidia Bodea.

„Nu e de ajuns să te indignezi. Nu e de ajuns să vrei să spui lucrurilor pe nume. Trebuie să poți face rost de cuvintele indignării, să găsești cuvintele adevărului aruncat în față. Eseurile din acest „portret de țară“ nu sunt exerciții de stil, ci sunt mânie stilizată, o demonstrație de cum poate fi mânată imprecația în țarcul cuvintelor. De cum poate fi mânuită limba la care visa Cioran, ale cărei cuvinte, «ca niște pumni, ar zdrobi fălcile».
Răfuiala autoarei cu istoria noastră începe de la anul 2012 încoace. Cuvintele de erinie înfuriată și rănită din iubire de țară ale Luminiței Marcu «zdrobesc fălcile» lichelelor de toate culorile și mai ales, mai ales, ale confraților care, prostituându-și cuvintele, au ajuns să slujească toate abjecțiile politice ale septenalului românesc 2012–2019.
Se va căi vreunul dintre ei citind aceste pagini? Sigur, nu. Dar important este că, în lumea noastră în care realitatea încape tot mai greu în cuvinte, se ridică o voce nouă, răspicată și limpede. Frumoasă ca aria Donnei Anna din Don Giovanni, în care țipătul de indignare se transformă în muzică.“ – Gabriel Liiceanu

Luminița Marcu este profesoară de literatură și limbă română în cadrul Facultății de Limbi, Literaturi și Civilizații Romanice a Universității din Salamanca, Spania. Și-a început cariera academică la Facultatea de Litere, Universitatea din București în 2001, a fost director adjunct al Institutului Cultural Român de la Madrid între 2010 și 2014. A publicat un studiu despre presa culturală din timpul regimului comunist (O revistă culturală în totalitarism: Gazeta literară 1954–1968, 2014, la origine teză de doctorat) și o carte de eseuri și jurnal, un hibrid literar, Mansarda cu portocale. Puzzle spaniol, în 2006.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe