eXplore festival: TUR GHIDAT al expoziției FILM – proiect curatorial

eXplore festival: TUR GHIDAT al expoziției FILM – proiect curatorial Expoziție new-media introdusă publicului de către curatorul Matei Bejenaru și artiștii participanți Cătălin Soreanu, Lavinia Ger

eXplore festival: TUR GHIDAT al expoziției FILM – proiect curatorial

Expoziție new-media introdusă publicului de către curatorul Matei Bejenaru și artiștii participanți Cătălin Soreanu, Lavinia Ger

Expoziția conține filme și instalații video, fotografii, proiecte de sunet experimental, realizate de artiști români ce lucrează constant cu mediul și care pun în discuție filmul de artist în raport cu cinema-ul clasic, galeria de artă contemporană și mediile digitale online. Contrar situației din sala de cinema, spectatorul va putea să se plimbe prin spațiul expozițional, având o relație mobilă și dinamică cu ecranele de proiecție. O parte din proiectele expuse vor explorează istoria mediului și modalitățile prin care captăm, codificăm și proiectăm, informația vizuală, altele provoacă noi interacțiuni ale spectatorului cu dispozitivele filmice în ideea amplificării percepției vizuale a spațiului.

 

Curator: Matei Bejenaru

 

Artiști:

Cătălin Soreanu /  Interlaced  / Film video, 9’32″, 2018

Lavinia German / Acolo  / Film video, 9’38”, 2018

Ciprian Ciuclea / Portretul lui Shizuo Takano / Instalație video

Diana Dulgheru / Wave / Instalație audio – video

Irina Botea Bucan și Jon Dean / With Wind. Double Breath / Film video, 2018

Sorin Vreme / Barja 44, Barja 45  / Film video HD, 45’

 

 

Sunt prezentate în cadrul expoziției:

 

Proiectul Interlaced, realizat de Cătălin Soreanu, este o metaforă vizuală care pune în relație cunoașterea tehnologică și imaginea analogică specifică mediului televiziunii, într-un proces de codare/decodare a conținutului și semnificațiilor specifice. Instalația propune o lecturare sincronică a imaginii și a sunetului, deconstruite formal în baza unor algoritmi tehnologici apropriați artistic. Astfel, actul de evidențiere a metodei tehnice, mediale, de realizare și transmitere a imaginii TV, duce la obliterarea acesteia, transformând-o într-o structură abstractă de configurații de semne/puncte afișate intermitent și consecutiv în cadrul proiecției.

 

Eseul video Acolo, al Laviniei German, cartografiază analogic/manual pe o distanță de câțiva kilometri un cadru natural nepopulat. Camera de filmat și autorul parcurg simbiotic un traseu, completându-și reciproc perspectiva de privire, ambii observatori fiind dependenți unul de celălat. Imaginea oscilează între familiar și instanța sa defamiliarizată prin schimbarea vederii din unghi larg în unghiul restrâns al aceleiași încadrări, poziționînd astfel privitorul în cadru, apoi în afara lui.

 

Instalația video Portretul lui Shizuo Takano, realizată de Ciprian Ciuclea, pune în discuție formatul video VHS (Video Home System) lansat în Japonia în 1976, ca rezultat al cercetărilor echipei conduse de Shizuo Takano împreună cu Yuma Shiraishi. Plecând de la principiul de bază al funcționării sistemului (pe măsură ce banda se freacă de capul de înregistrare, se aplică un câmp magnetic proporțional cu semnalul de intrare), Ciprian Ciuclea a făcut  o serie de experimente utilizând câmpuri magnetice de diferite intensități pentru a imprima informații aleatorii pe o casetă VHS, folosind și o cameră video cu cap de înregistrare parțial distrus. Instalația video propusă utilizează un sistem VCR clasic, televizor CRT, fotografii ale benzii magnetice realizate la microscop, pigment Co-y-Fe2O3 expus unui câmp magnetic și fotografia proiectată a lui Shizuo Takano.

 

Wave este o instalatie audio-video a artistei Diana Dulgheru, prin intermediul căreia se studiază percepția media si crearea unui hibrid care să includă trăsăturile comune ale mai multor medii (în cazul de față, fotografia, filmul, imaginea TV). Propunând o meditație asupra mediului de film, artista a creat forme ce se modifică în timp și care sunt prezentate pe două monitoare LED. Formele vizuale se modulează funcție de vibrațiile sonore.

 

Pornind de la o filmare pe peliculă de 16mm, Irina Botea și Jon Dean au procesat și animat prin scanare cadrele din film care reprezintă cuvintele preferate folosite de mama artistei. Filmul video astfel realizat, intitulat With Wind. Double Breath, are ca referințe proiectele de artă conceptuală ce folosesc limbajul scris și filmele experimentale de artist din anii 60-70.

 

Poetica filmului video Barja 44, Barja 45, realizat de Sorin Vreme, constă în modalitatea de a lucra cu elementele de limbaj specifice filmului: durata, planul de focalizare și profunzimea de câmp. Sorin Vreme a filmat pe malul Dunării barjele care se deplasează cu viteză constantă. Prin folosirea unui obiectiv de focală mare, spațiul se aplatizează și, aparent, își pierde profunzimea. Pe de altă parte, există foarte puțină mișcare în cadrul filmului, dimensiunea minimalistă conducând privitorul către o stare de meditație asupra reprezentării subiectului în imaginea dinamică, precum și observație-monitorizare, știut fiind că în timpul conflictului din fosta Iugoslavie din anii 90, barjele uneori transportau ilegal combustibil în Serbia.

 

Producător: Asociația 4Culture
Co-producător: WASP Studios

FILM – proiect curatorial este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Parteneri: Universitatea Națională de Arte „George Enescu" din Iași, Centrul de Fotografie Contemporană din Iaşi, Galeria apARTe din Iași
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Modernism, Zeppelin, Revista Arta

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe