Dezbatere de știință – despre inteligența animalelor

Dezbatere de știință – despre inteligența animalelor pornind de la volumul „Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?“ de Frans de Waal

Dezbatere de știință – despre inteligența animalelor

pornind de la volumul „Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?“ de Frans de Waal

Librăria Humanitas de la Cișmigiu va găzdui sâmbătă, 28 septembrie, la ora 17.00, o dezbatere pornind de la volumul Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?, cea mai recentă carte a etologului Franz de Waal publicată în colecția de știință a Editurii Humanitas, în traducerea lui Carmen Strungaru. Una dintre cele mai populare cărți de știință din ultimii ani, bestseller New York Times, este în același timp o foarte bună prezentare a istoriei cercetării comportamentului animal, dar și o pledoarie pentru a regândi întreaga noastră atitudine asupra supremației absolute a inteligenței umane.

Specialiștii invitați la dezbatere sunt: Conf. Carmen Strungaru, etolog, departamentul de Anatomie, Fiziologie animală și Biofizică, Facultatea de Biologie, Universitatea din București, Prof. Mircea Flonta, cu contribuții în domeniile filosofia biologiei, filosofia științei, și teoria cunoașterii, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, Prof. Radu J. Bogdan, profesor de filosofia minții și științe cognitive la Tulane University, profesor invitat și directorul programului de master în științe cognitive OPEN MIND, Universitatea din București, și Doru Căstăian, profesor de filosofie și autor. Dezbaterea va fi moderată de Corina Negrea, realizator de emisiuni de știință Radio România Cultural.  

Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor? ne poartă într-o călătorie fascinantă prin lumea surprinzătoare a cogniției animalelor, care nu sunt niște simple mașinării ce răspund la stimuli și reacționează mânate numai de instinct. Autorul ne arată felul în care cercetările din ultimele decenii au descoperit că primatele își pot face planuri pentru viitor și pot folosi unelte, că delfinii sunt capabili de empatie și se pot striga pe nume, că unele păsări au o memorie vizuală uimitoare și chiar se pot recunoaște în oglindă, sau că elefanții își pot da seama ce sex au oamenii cu care interacționează. Cartea lui Frans de Waal ne va face astfel să reexaminăm tot ceea ce credeam că știm atât despre inteligența animalelor, cât și despre a oamenilor.

„De ce e omenirea atât de înclinată să subestimeze inteligența animalelor? Le negăm în mod constant capacități pe care le considerăm de la sine înțelese în ceea ce ne privește. Ce se ascunde în spatele acestei atitudini? În încercarea de a înțelege la ce nivel mental operează celelalte specii, trebuie să admitem că adevăratele provocări nu vin numai din partea animalelor, ci și din partea noastră. [...] Înainte de a ne întreba dacă animalele posedă un anumit tip de inteligență, în special una de care suntem atât de atașați, trebuie să depășim măcar rezistența internă de a recunoaște această posibilitate. De aici și întrebarea centrală a acestei cărți: «Suntem îndeajuns de inteligenți pentru a înțelege inteligența animalelor?»“ (Frans de Waal)

Evenimentul face parte din seria de dezbateri și prezentări de știință din Bucharest Science Festival (25-29 septembrie). Puteți consulta programul complet pe site-ul festivalului: https://www.bucharestsciencefestival.ro

Jelenleg nincs tervezett jövőbeli előadásunk.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe