Capitalismul încotro?

Conferință susținută de Cristian Mureșan, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu
Capitalismul încotro? Conferință susținută de Cristian Mureșan, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu

Capitalismul încotro?

Conferință susținută de Cristian Mureșan, urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu

Peste 8 miliarde de indivizi conviețuiesc astăzi pe planetă în sisteme politice și culturale diferite, dar împărtășind un țesut economic comun: capitalismul. În forme embrionare ori sofisticate, în piața liberă ori încorsetat de dirijism, el continuă să producă prosperitate pe toate meridianele, scoțând sute de milioane de indivizi din sărăcie și oferind perspective fără precedent. Și totuși suntem la un moment de cotitură în care tot mai multe voci arată acuzator în direcția lui. Criza COVID a schimbat raportul de forțe între public și privat, digitalizarea galopantă spulberă comunitățile vechi, ecologia chestionează modelele de societate, clasa de mijloc occidentală e în derută, iar inteligența artificială pregătește un cutremur major. Așadar, capitalismul încotro? A prezice viitorul e o nebunie. Vom încerca doar să îi creionăm conturul.

CRISTIAN MUREȘAN activează în prezent în cadrul unui cabinet de inteligență economică din capitala Franței. Timișorean stabilit la Paris din 2004, a absolvit Școala Politehnică, Science Politiques și École des Mines de Paris. A participat la elaborarea și punerea în practică a strategiilor manageriale pentru numeroase societăți din SUA și Europa Occidentală.  A colaborat, mai apoi, în peste 80 de țări, cu cele mai importante instituții guvernamentale și entități private în proiecte din domeniul energiei. În privat, este implicat în laboratoare de idei care promovează liberalismul și integrarea europeană. În România, are intervenții punctuale la Hotnews, Contributors si G4Media.
GABRIEL LIICEANU, scriitor, autor de literatură personală, a constituit, prin cărțile sale, repere pentru diferitele variante ale acestui tip de discurs, începând cu Jurnalul de la Păltiniș (1983), ale cărui teme centrale sunt raportul maestru–discipol și importanța culturii într-o epocă totalitară. Au urmat Epistolar (1987), Declarație de iubire, Ușa interzisă, Scrisori către fiul meu, Întâlnire cu un necunoscut, Caiet de ricoșat gânduri, Impudoare. În paralel cu volumele în care autorul construiește ceea ce francezii numesc l’écriture du moi, Gabriel Liiceanu a publicat în ultimii ani o serie de cărți eseistice, filozofice și de implicare în viaţa cetății: Despre minciună, Despre ură și Despre seducție, Estul naivităților noastre, Dragul meu turnător, Fie-vă milă de noi! și alte texte civile, România, o iubire din care se poate muri, Nebunia de a gândi cu mintea ta, Continentele insomniei, Așteptând o altă omenire, Ludice, Isus al meu, Despre destin (dialog cu Andrei Pleșu), Ce gândește Dumnezeu?
Eveniment prezentat de MARIUS CONSTANTINESCU, jurnalist cultural şi realizator TV.
Partener principal: Dedeman
Parteneri: Filarmonica George Enescu, Asociația ARCCA, Editura Humanitas, Hotel Cișmigiu, DS Automobiles, Știrile PROTV, Weekend Adevărul, Europa FM, Radio România Cultural, RFI România,  Euronews România, Hotnews.ro, Contributors.ro, PressOne, Veridica.ro

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe