Teme de colecție: În MetaTimp. Beethoven, Enescu, lirică românească. Invitată: Svetlana Cârstean

Teme de colecție: În MetaTimp. Beethoven, Enescu, lirică românească. Invitată: Svetlana Cârstean

Teme de colecție: În MetaTimp. Beethoven, Enescu, lirică românească. Invitată: Svetlana Cârstean

Întâlnirea dintre cele două anotimpuri de la Sibiu va fi pusă în valoare din nou în Stagiunea «Teme de colecție». Cu acest prilej va fi revelată strălucirea muzicii clasice de anticipație, în apropierea Anului Nou 2023.

Luni, 12 decembrie 2022, de la ora 18:00, evenimentul UCIMR programat înaintea Concertului de Anul Nou de la Sibiu propune o nouă temă de contemplație prin „Recitalul în MetaTimp” susținut de tinere talente și valori consacrate ale artei românești. Scriitoarea Svetlana Cârstean și pianista Clementina Ciucu Ristea vor călăuzi în drumul spre ascensiune două tinere talente: violonista Andreea Nistor și solista Angela Ioana Gheorghiu.

Programul va cuprinde Sonata nr. 5 pentru vioară și pian „A primăverii” de Ludwig van Beethoven, compusă înainte de apariția metronomului, în plină epocă a Luminilor, o capodoperă vizionară prin care sunt anunțate lucrări monumentale de mai târziu, precum Sonata nr. 8, „Patetique” sau Simfonia a V-a. Tablourile din program se vor succeda printr-un aparent salt în timp, de la apariția metronomului, invenția becului, a cinematografului, descoperirea curentului alternativ și a telegrafului, până la formularea Teoriei relativității.

Sonata „Torso” pentru vioară și pian de George Enescu va urma în program, compusă după succesul Poemei și Rapsodiei române, într-o perioadă în care a fost redefinită dragostea pentru timpurile descrise de folclor. Oferindu-i intenția unui nou început, Enescu își deschide lucrarea cu elegante reverențe către Sonata Primăverii de Beethoven, pentru a realiza apoi o ambițioasă succesiune de tablouri în care sunt suprapuse în tempo non-linear toate curentele artistice ale istoriei moderne, prin schimbarea ingenioasă a regulilor predefinite ale sonatei. Nenumerotată și fără titlu, este considerată de posteritate un punct de referință care anticipă copleșitoarea operă de maturitate enesciană, precum Oedipe, metafizicele suite pentru orchestră și splendoarea hermetică a celor cinci simfonii.

Cele două sonate de Beethoven și Enescu vor fi interpretate cu aceeași empatie înaltă a marilor începuturi de carieră de către Andreea Nistor, distinsă elevă a violonistului Remus Azoiței, fiind susținută cu egală cutezanță creativă de apreciata pianistă Clementina Ciucu Ristea. În final, programul își propune restabilirea liniilor atemporale cu o revenire asupra primei surse de inspirație: folclorul muzical, îngrijit de Tiberiu Brediceanu. Liedurile „Floricică de pe apă” și „Voinicel cu părul creț” vor fi interpretate cu orizonturi extinse de solista Angela Ioana Gheorghiu.

În tot acest timp, tandemul poetic al celor patru lucrări va fi amplificat de scriitoarea Svetlana Cârstean, reprezentând arhetipul literar al inovației cu fiecare volum publicat. Scriitoarea va citi nedenumite și nenumerotate rânduri alese din cea mai recentă apariție intitulată Sînt alta.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, prin rezervare pe platforma Event Book: Stagiunea «Teme de colecție». Recital în MetaTimp. Seara se va încheia printr-o invitație la degustare de vinuri oferite de Budureasca, parteneri tradiționali ai evenimentului.

Stagiunea «Teme de colecție» este un eveniment organizat de Asociația UCIMR – Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România în parteneriat cu Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. Susținător principal programul „OTA” al UCIMR dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România. Parteneri: Exces Music, Consiliul Județean Sibiu, Radio România Cultural, Zile și Nopți.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe