Simion Bogdan-Mihai prez. Şamanul Mut, Sezonul IV, Episodul 3

Cântări Ţărăneşti Din Munţii Gorjului
Simion Bogdan-Mihai prez. Şamanul Mut, Sezonul IV, Episodul 3 Cântări Ţărăneşti Din Munţii Gorjului

Simion Bogdan-Mihai prez. Şamanul Mut, Sezonul IV, Episodul 3

Cântări Ţărăneşti Din Munţii Gorjului

Simion Bogdan-Mihai (cobză, voce) prezintă:
ŞAMANUL MUT, SEZONUL IV

EPISODUL 3: C NTĂRI ŢĂRĂNEŞTI DIN MUNŢII GORJULUI

Invitaţi:
Nicu Bâlteanu (vioară)
Gigel Pobirci (chitară)
Adrian Pobirci (contrabas)
Ion Pobirci (braci)

Acces: 20 RON
Biletele sunt disponibile în avans, la barul din club Control și online pe Eventbook.ro
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Şamanul Mut (sezonul IV)
Episodul 3: Cântări ţărăneşti din munţii Gorjului

Cu vreo şapte – opt decenii în urmă, muzica Gorjului era la mare modă în întreaga arie sudică a României. Pe atunci, cântările din această regiune mai aveau încă trăsături frapante, pe care nimeni nu le putea ignora sau confunda: glasurile lăutarilor şi lăutăreselor erau colorate cu atacuri de glotă şi treceau pe neaşteptate de la emisia de cap la cea de piept, frazele melodice ale violoniştilor se încheiau, ca niciunde în România, cu glissando-uri descendente „miorlăite”, armonizările grupurilor acompaniatoare, simple dar eficace, erau de o ambiguitate tonală plină de farmec, melodiile doinelor şi sârbelor erau generoase, libere şi cu un profil unic în ţară.
Printr-o selecţie de piese din câteva sate diferite, concertul va încerca să contureze peisajul muzicilor de petrecere pe care la produc lăutarii gorjeni acum, la mijlocul deceniului secund al sec. XXI. Selecţia de la acest concert va înlătura piesele care – prin trasee melodice particulare, prin armonizări şi prin virtuozitatea instrumentală inconsistentă pe care o etalează – trimit explicit la repertoriul şi stilul de execuţie ale ansamblurilor folclorice.
În acelaşi timp, trebuie spus că de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial şi până astăzi, lăutarii au continuat să absoarbă masiv în muzica lor elemente munteneşti, bănăţene, balcanice şi occidentale şi au condimentat rezultatul sonor cu un sos de tehnologie modernă. Muzica inclusă în concertul de faţă este o muzică învechită fără excese (insistându-se pentru un anume tip de instrumentar), care poate aminti încă de strălucirea Gorjului de altădată.
Discursurile oficiale despre folclor afirmă că doina este genul muzical-poetic emblematic pentru cultura ţărănească a românilor, dar această afirmaţie nu mai este acoperită de realitate de peste 50 de ani. Una din microregiunile în care acest tip de cântare este încă vie este Gorjul de azi.
Pe măsură ce îşi încheia cariera, doina era sacralizată de activiştii culturali comunişti, adică: mai întâi reprodusă imperfect după modele originale, apoi turnată în tipare rigide, edulcorată, încredinţată sub această nouă formă ansamblurilor folclorice şi soliştilor vocali şi instrumentişti de muzică populară şi sprijinită prin vorbiri apologetice. Cândva la mare preţ, doinele sunt astăzi cerute şi ascultate cu precădere de bătrâni. Acesta este şi motivul pentru care, în timpul din urmă, doina locală a căpătat o particularitate semnificativă: versurile ei au început să se adreseze aproape exclusiv oamenilor de pe panta descendentă a vieţii.
În afară de doine, există în Gorj şi cântări lirice mai senine în care predomină versurile de dragoste. Aceste melodii de joc alcătuiesc împreună o categorie muzicală relativ largă, dominată de sârbe – rezervorul de vitalitate al gorjenilor, dansurile prin care ei se exprimă cu o energie explozivă.

Invitaţi:
Nicu Bâlteanu (vioară)
Gigel Pobirci (chitară)
Adrian Pobirci (contrabas)
Ion Pobirci (braci)

En ce moment, nous n'avons aucune représentation future programmée.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe