L’Athénée: Bartók-Dohnányi-Ravel-Enesco

L’Athénée: Bartók-Dohnányi-Ravel-Enesco

L’Athénée: Bartók-Dohnányi-Ravel-Enesco

De mai multe secole, Franța și România sunt unite de un destin comun în constantă evoluție, având limbi latine ca punte de legătură, intelectuali și artiști în permanentă interacțiune și multe intersectării de-a lungul istoriei. Cu dorința de a pune in valoare repertoriul muzical românesc și francez, violoniștii Laurențiu Stoian și Elie Hackel au fondat în ianuarie 2022 ansamblul de cameră „L’Athénée”.

Reunind tinere talente formate în cele mai bune conservatoare de muzică din Europa, „L’Athénée” explorează și aduce în prim plan opere ale compozitorilor francezi din Belle Époque și pe cele ale lui George Enescu. Susținuți in acest proaspăt proiect franco-român de profesoara Adelina Oprean, de Sarah Nemtanu (concert maestru al orchestrei Naționale al Franței) si Christophe Giovaninetti (fost prim violonist al cvartetului Ysaye), ansamblul va interpreta cvartetul de coarde nr. 1 op. 22 de George Enescu însoțit de duete de Bela Bartok, o serenada de E. Dohnanyi și o Sonata pentru vioara si violoncel de Maurice Ravel.

Figura lui George Enescu, care a legat în permanență Estul de Vest prin parcursul său artistic, constituie pentru ei o sursă majoră de inspirație, căreia doresc să îi aducă un omagiu prin crearea acestui ansamblu. Acest concert este încununarea primei rezidențe muzicale a ansamblului de cameră „L’Athénée” în orașul Cluj Napoca. Programul serii amintește dubla identitate maghiară și românească a orașului prin operele unor compozitori majori din cele două țări. La Bartók și Dohnányi, ritmurile și melodiile folclorice sunt asumate și vin să depășească tradiția tonală a căror urmași sunt. Sonata pentru vioară și violoncel dedicată lui Claude Debussy exprimă subtilele linii impresioniste dragi compozitorilor francezi de la începuturile secolului XX. În fine, ca o sinteză magistrală, primul cvartet de Enescu impresionează prin densitatea expresivă, reveria folclorică și excepționala îndrăzneală.

Program:

- Duete pentru 2 viorii, Béla Bartòk.

- « Sérénade » in do major op. 10, Ernö Dohnányi

- « Sonate pour violon et violoncelle », partea 1 și 3, Maurice Ravel

PAUZĂ

- Cvartetul n°1 in mi bémol major op. 22, George Enesco

Viori: Laurențiu Stoian, Elie Hackel

Viola: Guillaume Florès

Violoncel: Michal Balas

Biografii:

Laurențiu Stoian, violonist

Laurențiu Stoian s-a născut în 2002, la Haguenau, într-o familie de muzicieni. Primele lecții de vioară le-a primit de la tatăl său, Marius Stoian, la vârsta de 7 ani. În septembrie 2014 a devenit elevul profesoarei Aline Zeller de la Conservatorul din Strasbourg și a luat în mod regulat lecții particulare cu profesoara Ayako Tanaka din Paris (prim-solist violonist al Orchestrei Filarmonice din Lille). În septembrie 2018 s-a alăturat clasei profesoarei Samika Honda (solist al Orchestrei Filarmonicii din Strasbourg) la Conservatorul din Strasbourg.

După absolvirea Conservatorului din Strasbourg, și-a început studiile de licență la Basel, în Elveția, sub conducerea Adelinei Oprean. Laurentiu a participat la numeroase academii și cursuri de măiestrie, unde a beneficiat de sfaturile unor artiști de renume internațional ca și Leonidas Kavakos sau Steven Isserlis. În parcursul lui, Laurențiu a obținut premiul I și premiul special pentru interpretarea unei lucrări de George Enescu la Concursul

Internațional de vioară „Modest Iftinchi” de la București și premiul III la concursul internațional de vioara “Arthur Grumiaux” in Belgia.

Elie Hackel, violonist

Muzician pasionat și eclectic, Elie Hackel s-a născut în 2000 la Haguenau, unde și-a început studiile muzicale la vârsta de 6 ani. În 2010 și-a continuat studiile la CRR din Paris, iar din 2017 la CNSMDP, în clasa lui Jean Marc Phillips, iar în prezent lucrează alături de Svetlin Roussev și Pierre Colombet.

De-a lungul carierei sale, Elie a participat la numeroase academii și cursuri de măiestrie, unde a beneficiat de sfaturile unor artiști de renume internațional. În 2017, a fost invitat de Academia Europeană de Muzică de Cameră a Festivalului Pablo Casals să studieze cvartetul de coarde cu Cvartetul Artis. Elie Hackel este membru al promoției „Ceaikovski” a Academiei Muzicale Philippe Jaroussky 2021-2022 și laureat al Academiei Orchestrei de Cameră din Paris și al Orchestrei Filarmonice Radio France. Este, de asemenea, laureat al Fundației Société Générale „C’est vous l’avenir” pentru anul 2022-2023.

În același timp, gustul său nemăsurat pentru folclorul est-european îl determină să întreprindă proiecte muzicale interesante.

Guillaume Florès, violă

Născut în Franța în 1999, Guillaume Florès a crescut într-o ambianță muzicală bogată în cadrul familiei sale. La început a cântat la vioară, apoi a descoperit viola în urma unei întâlniri cu Garth Knox. Sedus de sonoritatea intimă și caldă precum și de rolul important al acestui instrument în muzica de cameră, începe să studieze în clasa profesoarei Claire Merlet. În prezent studiază la Conservatorul Național Superior din Paris, în clasa lui David Gaillard. A fost de asemenea îndrumat de Máté Szűcs, Françoise Gnéri, Nicolas Bône, Sabine Toutain și Claire Désert. În 2018, câștigă locul al doilea la Concursul internațional pentru tineri violiști.

Michał Balas, violoncelist

Michał Balas s-a născut în 2001, este violoncelist și student la Academia de Muzică din Basel și la Academia de Muzică din Łódź. Studiază cu profesorii Danjulo Ishizaka și Stanisław Firlej. Este un solist activ, muzician de cameră și câștigător a numeroase concursuri de violoncel. Printre succesele sale recente se numără: Marele Premiu la Concursul CEA pentru violoncel din Varșovia (2019); premiul I și un premiu special pentru o lucrare obligatorie la Concursul Internațional Johansen pentru tineri interpreți de coarde de la Washington DC (2018); premiul I la Concursul internațional pentru violoncel Wiłkomirski din Poznań (2018). În 2021, a primit Marele Premiu la Concursul de violoncel Dominik Połoński din Łódź. La acest concurs a fost numit „Personalitatea violoncelistă a anului 2021” în Polonia. În același an, a fost nominalizat de Institutul Național de Muzică și Dans pentru premiul „Corifeu al muzicii poloneze” în categoria „Descoperirea anului”. A cântat cu orchestre simfonice și de cameră precum Sinfonia Iuventus, Apollo Orchestra, Südwestdeutsches Kammerorchester Pforzheim, precum și cu orchestrele filarmonice din Cracovia, Rzeszów, Kielce și Kalisz.

În acest moment, nu avem programată nicio reprezentație viitoare.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe