fbpixel

High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 3

High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 3

High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu – episodul 3

Sărbătorim începutul anului 2023 și Ziua Culturii Naționale printr-un eveniment high class, istoric și muzical totodată, efervescent și sclipitor, ca o cupă de șampanie din cea mai bună. Episodul 3 al seriei High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu vă transpune, de această dată, în atmosfera de salon de epocă de sfârșit de secol XIX și început de secol XX al dr. Ioan Rațiu (1828-1902), o personalitate de primă mărime a românilor din Transilvania, un om politic remarcabil și un jurist talentat, dar și un promotor al culturii naționale în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În calitate de președinte al Partidului Național Român a fost liderul de necontestat al mișcării memorandiste din Transilvania și a condus impresionanta delegație care a depus Memorandul la Cancelaria Imperială din Viena (28 mai 1892). Acesta a reprezentat cel mai important act politic contestatar al românilor din Transilvania împotriva politicii de asimilare națională promovată de guvernele de la Budapesta, după instaurarea regimului dualist austro-ungar și încorporarea provinciei la Ungaria în 1867.

Expoziția temporară organizată cu prilejul acestui eveniment cuprinde fotografii de epocă cu imaginea salonului de oaspeți și a celorlalte încăperi din locuința sa din Sibiu, obiecte personale ale dr. Ioan Rațiu, trusa de birou, tablouri și fotografii înrămate, mobilier de epocă, exemplarul tipărit al Memorandului sau documente originale ale procesului intentat memorandiștilor (Cluj, 7-25 mai 1894), în urma căruia aceștia au fost condamnați la închisoare. Fotografiile fac parte dintr-o serie de imagini de epocă inedite cuprinse într-un Album donat muzeului de Augustin Rațiu (1884-1970), avocat și om politic din Turda. Cu ajutorul imaginilor, vizitatorul poate descoperi încăperile în care familia Rațiu își primea numeroșii musafiri care i-au trecut pragul la sfârșitul sec. al XIX-lea și în primele decenii ale sec. XX. Salonul de oaspeți, biroul fiicei sale, Felicia, și celelalte camere erau frumos decorate cu mobilier de epocă, obiecte decorative, suveniruri, țesături, draperii, tablouri, fotografii înrămate și plante ornamentale ce creau o atmosferă intimă și plăcută.

Expoziția are un caracter exclusivist, în sensul că ea se va desfășura doar pe durata evenimentului, creând astfel o experiență unică pentru public.

Toate acestea, în timp ce se va asculta un recital live al Cvintetului de alămuri al Filarmonicii de Stat ”Transilvania”, care va interpreta un program eclectic, care va îmbina muzica clasică cu jazz-ul și muzica începutului de secol XX.

Cvintetul de alămuri al Filarmonicii de Stat ”Transilvania”

Gabriel Gyarmati, trompetă

Iosif Sătmărean, trompetă

Gabrile Cupșa, corn

Leonard Neamț, trombon

Alexandru Corlan, tubă

High Classic Rooms. Saloane muzicale de muzeu își propune să se defășoare ca un serial, în cadrul căruia vor avea loc mai multe recitaluri de cameră, implicând artiști de cea mai înaltă ținută din domeniul muzicii clasice. Aceștia vor susține recitalurile în spațiul MNIT, dar nu oricum, ci într-un cadru care va încerca să refacă un salon de epocă, cu piese din patrimoniul MNIT. Practic, fiecare astfel de eveniment va reprezenta o mini-expoziție de obiecte de mobilier, decorative și de uz personal din diverse epoci, în funcție de tema evenimentului/episodului. Artiștii vor interpreta repertoriul ales și el în consecință pentru o astfel de temă, în cadrul special amenajat, fără a atinge piesele expuse.

Bilete pe eventbook.ro

Preț bilet: 50 lei (Biletul la eveniment include și o vizită gratuită la expozițiile Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care poate fi făcută oricând, în programul de funcționare al muzeului, până la finalul lunii ianuarie.)

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe