fbpixel
Skip to main content

The Joke

12+

[Fiction Tuesdays]

The Joke [Fiction Tuesdays]

12+

Director: Jaromil Jireš
Duration: 1h 20
Year: 1969

#drama

Adaptat după romanul lui Milan Kundera, "Gluma" (The Joke) este unul dintre cele mai sumbre filme existențialiste din Noul val cehoslovac.

Protagonistul, Ludvík Jahn, se întoarce în orașul natal pentru a se răzbuna pe cel responsabil de excluderea sa din Partidul Comunist, în urma unei glume politice inoportune. Cu cincisprezece ani în urmă, Pavel Zemánek era colegul de facultate al lui Ludvík, președintele organizației studențești a Partidului Comunist Cehoslovac, și, totodată, prietenul său cel mai bun. Cu toate acestea, glumele lui Ludvík nu au fost apreciate și, din cauza lui Pavel, el ajunge să fie exclus atât din partid, cât și din facultate, trimis în armată, apoi condamnat la închisoare și la trei ani de muncă silnică în mină.

După toate acestea, Ludvík intenționează să o seducă pe soția lui Pavel, Helena, pentru a se răzbuna, și își duce planul până la capăt într-un apartament împrumutat de la un prieten. Între timp, el află că mariajul soților Zemánek este unul doar de formă, așa că răzbunarea lui își pierde sensul. Ludvík nu are parte de niciun fel de satisfacție de pe urma actului său, devenind tot mai amăgit și deziluzionat de către organizația căreia îi oferise tot sprijinul.

we also recommend