fbpixel
Skip to main content

Cineclub OWR: Program Paul Călinescu (2)

One World Romania, ediția a 14-a

Cineclub OWR: Program Paul Călinescu (2) One World Romania, ediția a 14-a

RO

Expoziția-târg a industriei românești (1934)

București, orașul contrastelor (1936)

Generația de mâine (1936)

Paradisul Cisnădioarei (1938)

Împrumutul de aur (1945)

România pe drumul democrației populare (1948)

 

Vă propunem, din nou, un program care reflectă diversitatea de preocupări tematice și formale din documentarele lui Paul Călinescu. De data aceasta, începem – simbolic – cu unul din primele sale filme de amator, „Expoziția-târg a industriei românești”, singurul mut al selecției. Și încheiem cu un documentar de propagandă realizat în timpul noului regim comunist, „România pe drumul democrației populare”. Observăm astfel – și e fascinant – cum o serie de manierisme narative și formale s-au transmis, aproape neatinse, de la documentarele interbelice spre cele din era comunistă, inclusiv prin continuarea activității unor cineaști precum Călinescu.

Printre celelalte filme ale programului se numără faimosul „București, orașul contrastelor” – documentar de promovare turistică a unui București modern și eclectic, „Generația de mâine” – documentar de promovare a organizației Străjerii Țării, avându-l drept protagonist pe adolescentul Mihai I, „Paradisul Cisnădioarei”, un foarte scurt și liric film turistic de promovare a peisajelor Cisnădioarei și „Împrumutul de aur”, un documentar de promovare a acordării de împrumuturi cetățenești statului slăbit economic de eforturile de război.

În mod excepțional, am decis să includem în acest program, ca bonus, unul din rarele filme non-ficționale ale lui Jean Georgescu, un alt cineast proeminent al perioadei dintre războaie care și-a continuat cu succes cariera în era comunistă. Înainte cu câțiva ani ca Paul Călinescu să realizeze „Împrumutul de aur”, Georgescu era ocupat, în „Strângeți bani albi pentru zile negre”, cu popularizarea unui alt tip de subscripție publică, către Casa de Economii și Consemnațiuni. Deoarece există multe similitudini – atât tematic, cât și ca abordări narative – între cele două filme, ni s-a părut interesant să vă oferim posibilitatea de a compara între două maniere regizorale mature, în speranța că particularitățile stilistice ale protagonistului retrospectivei noastre vor deveni mai clare astfel.

we also recommend

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
100 DE LEI / THE HUNDRED LEI BILL

Cinemateca Online
Online

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
PORȚILE ALBASTRE ALE ORAȘULUI / THE BLUE GATES OF THE CITY

Cinemateca Online
Online

My Mexican Bretzel / Covrigul meu mexican One World Romania, ediția a 14-a
disponibil pentru vizionare în perioada 21-27.06, 48h de la accesare
My Mexican Bretzel / Covrigul meu mexican

One World Romania, ediția a 14-a
Online

PETER RABBIT: THE RUNAWAY Peter Iepurasul: Fugit de acasa
21.06.2021
PETER RABBIT: THE RUNAWAY

Peter Iepurasul: Fugit de acasa
Cinema “Ion Besoiu”, Sibiu - Sala Mică