Makongo / Caterpillars / Makongo

Sango, Akan, Franceză RO
Makongo / Caterpillars / Makongo One World Romania, ediția a 14-a

Makongo / Caterpillars / Makongo

One World Romania, ediția a 14-a
Sango, Akan, Franceză RO

Republica Africană Centrală, Argentina, Italia, 2020

72’

Regie, Scenariu, Imagine: Elvis Sabin Ngaïbino

Producție: Daniele Incalcaterra

Montaj: Valentina Cicogna

Sunet: Rafiki Albert Fariala, Anicet Kossi Zambaki

Design de sunet: Giorgio Vita Levi, Edoardo Martin

Festivaluri și premii: Filmer le travail 2021 - Poitiers (France) - Prix spécial du public, DocPoint - Helsinki Documentary Film Festival 2021 / Cinéma du Réel 2020 - Libraries Award, SCAM Award / IDFA 2020 / Filmfest Hamburg 2020 / Festival des 3 Continents 2020 / Festival International du Film Francophone de Tübingen 2020

Adesea exotismul este în ochiul celui care privește; în cinema însă, unde avem cel puțin doi privitori - cineastul și masa spectatorilor, nu rareori reprezentarea onestă pe care cel dintâi își propune s-o realizeze servește totuși drept material pentru fanteziile celui de-al doilea. Filmul "Makongo", al cineastului centrafrican Elvis Sabin Ngaïbino, face o combinație abilă de evenimente care pot fascina prin distanța ce le separă de cotidianul unui spectator occidental și de conflicte cunoscute tuturor comunităților defavorizate din lume: lupta pentru integrare, pentru echitate socială, pentru educație și pentru evaluarea cinstită a muncii lor. Cu toate că escaladează copaci cu cabluri din liane și merg la recoltă de omizi în pădurea tropicală, cei doi protagoniști, André și Albert, membri ai comunității de pigmei și ca atare marginalizați de către conaționalii lor, trăiesc într-o stare de sărăcie pe care globalizarea a făcut-o imediat recognoscibilă, de oriunde ai privi-o. La școală, cei doi tineri trebuie să învețe cine au fost Voltaire și La Bruyère ca sa treacă la liceu; când își primesc certificatul, directorul îi acuză doar pe jumătate în glumă că ar fi vina minorității din care provin că nu știu să se facă tolerați de majoritate. Ironiile, remarcile jignitoare și asprimea relațiilor comerciale și umane cu ceilalți par la prima vedere că nu-i mai afectează, dar în realitate ele subîntind eforturile lor de a-i educa pe copiii din sat. Cineastul înțelege importanța tentativei lor și camera se oprește îndelung pe fețele școlarilor de toate vârstele. Momentul în care cei doi profesori voluntari, întorși din oraș cu o sumă modică de bani care ajunge să plătească taxa de înscriere la școală doar pentru o parte din copii, sunt nevoiți să tragă la sorți numele norocoșilor, este vârful emoțional al unui film altfel foarte reținut. (de Liri Alienor Chapelan)

Elvis Sabin Ngaïbino, absolvent de geologie, a visat dintotdeauna să lucreze în domeniul cinemaului. În 2012, împreună cu câțiva prieteni, a fondat Academia de Cinema din Republica Africană Centrală, o asociație care aduce laolaltă iubitorii de cinema. Cu mijloace limitate, a produs și a realizat filme pentru televiziunea Republicii Africane Centrale, până în ziua în care drumul său s-a intersectat cu cel al Atelierelor Varan, unde a participat la cursuri de film documentar. Acest lucru l-a ajutat să realizeze filmul „Docta Jefferson”, portretul unui farmacist de cartier. Filmul a fost proiectat la mai multe festivaluri internaționale. 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


IACOB / JACOB Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
IACOB / JACOB
Online
VALURILE DUNĂRII Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
VALURILE DUNĂRII
Online
OPERAȚIUNEA ”MONSTRUL” / OPERATION ”MONSTER” Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
OPERAȚIUNEA ”MONSTRUL” / OPERATION ”MONSTER”
Online
HERE ESTE FILM Festival
20:30 - Thursday, 30 May
HERE
Cinema Arta Sibiu