MASTERCLASS EYAL SIVAN

MASTERCLASS EYAL SIVAN One World Romania, ediția a 17-a

MASTERCLASS EYAL SIVAN

One World Romania, ediția a 17-a

A citi istoria în răspăr - Documentar; Adevăr; Montaj”

 

Contemplând spectacolul actual al istoriei, vedem cum urmele credinței în memorie ca scut împotriva răului și în istorie ca lecție, care a fost definitorie pentru ultima jumătate a secolului al XX-lea, pare să se disipeze treptat. Care este adevărata relevanță socio-politică a unei practici documentare creative care are la bază reanimarea unor imagini de arhivă? Ce sunt „memoria” și „istoria”?

 

Examinând critic propria mea practică cinematografică care utilizează astfel de imagini de arhivă (Specialistul, 1999, Vă iubesc pe toți, 2004, și Jaffa - Mecanica portocalei, 2009), voi aborda întrebările conceptuale și teoretice, precum și provocările politice pe care le ridică utilizarea „radicală” (creativă) a imaginilor de arhivă – în special imagini istorice realizate inițial de puteri dominante și naționaliste. Concentrându-mă pe rolul pe care acestea îl joacă în modelarea conceptelor de „istorie” și „memorie”, precum și pe modul în care sunt înțelese aceste noțiuni, voi invita la abordarea acestor concepte prin prisma propriei mele experienței aplicate și la interpretarea critică a unor elemente de bază ale limbajului cinematografic, ca încadratura, cronologia, racordul de continuitate, perspectiva, privirea sau noțiunea de martor.


În final, voi propune ca „montajul”, ca practică și concept, ca gest și metodologie, să fie înțeles ca un factor regenerator întru o practică cinematografică permanentă, radicală și creativă a lucrului cu arhivele. Voi încheia făcând referire la proiectele mele de cercetare și arhivistică digitală [Montageinterdit.net, Common Archive Palestine 1948], pentru a explora potențialul pe care îl are procesul de de-arhivare/re-arhivare ca un cadru conceptual și ca un proces creativ continuu, care începe de la citirea istoriei (și a arhivelor) în răspărul convingerilor, presupozițiilor, principiilor etice și morale pe care le implică.

 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


BUNĂ SEARA, IRINA! / GOOD EVENING, IRINA! Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
BUNĂ SEARA, IRINA! / GOOD EVENING, IRINA!
#drama
Online
PLECAREA VLAȘINILOR / THE VLASHINS LEAVE Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
PLECAREA VLAȘINILOR / THE VLASHINS LEAVE
Online
Rămășagul Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
Rămășagul
Online
B. D. INTRĂ ÎN ACȚIUNE / BRIGADE MISCELLANEOUS STEPS IN Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
B. D. INTRĂ ÎN ACȚIUNE / BRIGADE MISCELLANEOUS STEPS IN
Online