Losing Ground

Losing Ground F-SIDES

Losing Ground

F-SIDES

Losing Ground

F-SIDES Cineclub Flip the Script - episodul 1

 

Regia: Kathleen Collins

Cu: Seret Scott, Bill Gunn, Duane Jones, Billie Allen, Gary Bolling

Comedie, Dramă, Romantic – SUA – 1982 – 1h20

Vorbit în engleză, subtitrat în română

 

Sinopsis:

Unul dintre primele lungmetraje de ficțiune semnate de o cineastă afro-americană, filmul independent Losing Ground este povestea unei căsnicii în criză.

Sara (Seret Scott) predă filozofie la New York City College și scrie o lucrare despre istoria experienței extatice în artă și religie. Când Victor (Bill Gunn) reușește să vândă unul dintre tablourile sale expresionist-abstracte unui muzeu important, cuplul închiriază o casă de vacanță în afara orașului. Mutarea pe perioada verii se dovedește a fi dăunătoare pentru Sara atât pe plan profesional, cât și emoțional. Îndepărtată de scopurile ei și ignorată de partener, ea acceptă să joace rolul principal într-un film coregrafic studențesc bazat pe balada „Frankie and Johnny”.

 

Tematica și estetica filmului-în-film se extind discret asupra tramei principale și iluminează esența tensiunilor dintre Sara și Victor. Evocarea figurii Salomeei aduce cu sine, totodată, o posibilă soluție impasului teoretic din cercetarea Sarei.

Distribuit în cinematografe abia în 2015, la decenii după moartea prematură a lui Collins în 1988, Losing Ground se remarcă prin umorul său dezinvolt și forma sa proaspătă.

 

Proiecția filmului va fi precedată de o audiție a textului scriitoarei Ilinca Mănescu, care răspunde în scris filmului Losing Ground.

 

Despre F-SIDES Cineclub - Flip the script

F-Sides, primul cineclub de la noi dedicat filmelor făcute de femei, vine la Timișoara!

Programul va cuprinde opt filme, câte unul în fiecare lună, proiectate începând din mai și până în decembrie 2023

Titlul acestui sezon - Flip the script - pornește de la ideea rescrierii sau recitirii canonului literar, acest instrument subiectiv și limitativ de evaluare a unei opere literare, care omite să includă sute de ani de creație a scriitoarelor. Continuăm anul aceasta dialogul între film și alte mijloace de expresie artistică, început sezonul trecut cu artele vizuale.

Fiecare film va primi un răspuns literar din partea unei autoare contemporane, invitate de scriitoarea Elena Vlădăreanu din echipa Premiile Sofia Nădejde, care va intra în dialog cu viziunea filmului, va contesta, va chestiona sau va privi din alte perspective tropii abordați de film.

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


IACOB / JACOB Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
IACOB / JACOB
Online
SECRETUL LUI BACHUS / THE SECRET OF BACHUS Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
SECRETUL LUI BACHUS / THE SECRET OF BACHUS
#comedy
Online
Dincolo de nisipuri Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
Dincolo de nisipuri
Online
Testament TIFF.23
13:00 - Tomorrow, 16 June
Testament
Cinema Florin Piersic