Din grozăviile lumii (1920)

Din grozăviile lumii (1920) Live: Micleușanu M.

Din grozăviile lumii (1920)

Live: Micleușanu M.

Title: Din grozăviile lumii
Director: Jenő Janovics
Cast: Mihaly Fekete, Lili Poor, Gyula Nagy
Duration: 43m
Country: Regatul României
Language: Intertitluri maghiară/română
Year: 1920

*film mut, melodramă

Live: Micleușanu M. (Mitoș Micleușanu)

Invitat: Ion Dumitrescu

Proiecția va fi urmată de o discuție liberă între Ion Dumitrescu și Micleușanu M.

Din groazele lumei – cât de percutant putea fi titlul românesc al melodramei lui Jenő Janovics la momentul lansării! O mare parte din forța asta s-a pierdut în noua traducere, care a înlocuit groazele cu grozăviile. În fine, groaza cu pricina e sifilisul, „boala socială” a anilor ’20, la conștientizarea și prevenția căreia și cinemaul a pus umărul; Mihály Fekete (Bătrânul infanterist și fiul său, husarul), în speță, a abordat subiectul în Contagiunea, filmu-i din 1919, ca un an mai târziu să-l joace pe Pierre Sylvain, protagonistul filmului lui Janovics, produs tot de Fabrica de Film Transylvania și scris cu participarea aceluiași Gyalui Jenő. Personajul lui Mihály e un bărbat întreținut, cum ar veni, soțul faimoasei actrițe Doria Sylvain; și amantul Shivei, actriță minoră care-i pasează boala. De aici, dilema domnului Sylvain, atent ghidat de un amic doctor, va fi cum – ori dacă – își va anunța nevasta. E un mare moment de cinema în filmul lui Janovics, anume acela-n care celui atins de sifilis i se face un tur de-a lungul clinicii unde pacienții sunt tratați; o adevărată lecție de popularizare a medicinei, însă mai ales o plimbare prin casa groazei. După o ocheadă prin lentilele microscopului, doctorul trece la chipurile bolii; șașe la număr, dintre care cinci săgetează cu privirea iar al șaselea-i orb. Spuneam la un moment dat că mă număr printre aceia care cred în magia peliculei; ei bine, faptul că timpul a zgâriat tocmai fotogramele momentelor cu pricina îmi plusează crezul. (Călin Boto)

Micleușanu M. (Micleușanu Mitoș, n. 1972) este artist interdisciplinar cu preocupări variate, de la literatură, pictură, fotografie la muzică experimentală și artă video. A studiat arte vizuale în Chișinău și la Cluj-Napoca. A publicat Amokalipsis (roman grafic, Ideea Design & Print, 1999), Organismecanisme (proză scurtă, Editura Ziua, 2002), Tuba Mirum (roman, Editura Pontica, 2003), Kasa Poporului (roman, Editura Polirom, 2008) etc. A realizat numeroase proiecte muzicale atipice (leftfield): Planeta Moldova (cofondator), Farmacie & Pompe Funebre, Febre39 etc. Primele încercări în zona muzicii electronice le face în perioada 1998-2000 cu proiectul Diafragma, iar din 2002-2008, cu proiectul Pneumaton, se concentrează mai mult pe experiment. În prezent, proiectele sale electronice sunt semnate ca „Micleusanu M.” sau „CPU99”, iar zonele explorate se afla la confluența dintre sinteza modulară și granulară a sunetului, la interferența dintre ambient, post-industrial și electroacoustic. Multe dintre lucrările sale pornesc de la field-recording sau de la ”preparate” obținute prin intermediul unor obiecte personalizate de artist în scop muzical. Este curatorul POST MUZICA , primul program produs de Rezidența9 dedicat sunetului și artiștilor activi în zona experimentală a muzicii contemporane.

Ion Dumitrescu, fost balerin, prim-solist la Opera Română din București. Din această carieră se catapultează pe teritoriul dansului contemporan, unde în 2008 co-inițiază practica Postspectacol. În cadrul acestei practici co-lansează Candidatura la Președinție, un format de campanie electorală deghizat în performance, sau vice-versa. Manufacturează instrumente conceptuale pentru trangresie culturală și navigare în lumea contemporană. Scrie neregulat articole în cheie filozofică speculativă ce privesc estetica, arta, antroplogia culturală și alte fenomene preistorice de azi. Publică în 2019 “Pre”, la editura frACTalia, București. Co-fondator și coordonator al label-ului Future Nuggets (2011). Împreună cu Cosima Opârtan inițiază proiectul Raze de Soare (2014).Activează ca producător muzical sub mai multe identități (Utopus, Ion din Dorobanți, Departamentul Zero). Produce seria de compilații “Sounds of the Unheard from Romania” (2011, 2014 - 2022). În 2013 Future Nuggets scoate primul disc Rodion G.A. - “The Lost Tapes”, împreună cu Strut Records.

 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe

we also recommend


CELEBRUL 702 /  THE FAMOUS 702 Cinemateca Online
disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
CELEBRUL 702 / THE FAMOUS 702
Online
ÎNCĂ UN RÂND / ANOTHER ROUND smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
ÎNCĂ UN RÂND / ANOTHER ROUND
Online
AVENTURA FERICITĂ Cinemateca Online
disponibil până la 31.12.2023, 72h de la achiziționarea biletului
AVENTURA FERICITĂ
Online
AFTERSUN / AFTERSUN: A FOST ODATĂ CA O VARĂ smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
AFTERSUN / AFTERSUN: A FOST ODATĂ CA O VARĂ
Online
BOY FROM HEAVEN/CONSPIRAȚIE LA CAIRO smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
BOY FROM HEAVEN/CONSPIRAȚIE LA CAIRO
Online