fbpixel
Skip to main content

Kinema Ikon - Live performance

Bucharest International Experimental Film Festival

Kinema Ikon  - Live performance Bucharest International Experimental Film Festival

Kinema ikon live performance

La revedere (RAMBO) + Dyslex - live/performance

Focusul dedicat grupării kinema ikon include un performance inedit conceput ca o  experiență acustică disociativă și disruptivă concepută de dyslex [d s l x], dublată de proiecția filmului La revedere! (RAMBO), un eseul vizual provocator, ironic și jucăuș care pune producția audiovizuală oficială a regimului ceaușist față în față cu marile blockbustere ale anilor '80.

Asocierea dintre  lucrarea video al lui reVoltaire  și performance-ul lui dyslex vine să sublinieze varietatea de formate cu care experimentează gruparea kinema ikon în prezent, venind atât ca o completare la programul retrospectiv Kinema Ikon Vintage, dar și ca o provocare adresată publicul bucureștean de a lua parte la o experiență cinematografică expandată.

La revedere! (RAMBO)
La sfârșitul anilor 80, în cinematografe dar și în săli mici de spectacole de la teatre sau case de cultură din România apăruseră primele instalații video avant la lettre: pe un monitor TV racordat la un player se puteau vedea filmele de succes din box-office-ul american. Montajul deopotrivă dialectic și bășcălios semnat de reVoltaire (Călin Man), în care  Rambo, Mad Max, Terminatorul  sau Benny Hill  se întâlnesc în același ecran cu secvențe extrase din documentarele produse oficial de membrii grupului ki în perioda comunistă, încearcă să refacă în mod ironic, atmosfera irespirabilă a acestor ani.

Realizat în 2019, filmul funcționează totodată și ca un comentariu din prezent asupra celor două tipuri cu care gruparea a fost nevoită să lucreze încă de la începuturile sale. Pe de o parte discursul oficial, în acord cu cerințele propagandistice ale regimului, reflectat vrând nevrând și în documentarele realizate de aceștia - în film apar, printre altele,  secvențe dintr-o vizită lui Ceaușescu la Arad, fragmente dintr-un documentar despre căminele de nefamiliști, cadre înfățisând paradele populare de 23 August, frânturi din documentare de protecția muncii etc. Pe de altă parte, discursul neoficial, subteran, care a dat naștere atât producției experimentale a grupului (care a plecat inițial de la deturnarea materialului produs oficial), dar și acestui fenomen de proiecții clandestine ale unor blockbustere hollywoodiene optzeciste, din care La revedere! (RAMBO) citează extins, preluând inclusiv fragmente din copiile dublate în română care circulau în acei ani.

dyslex - live/performance

dyslex, proiectul sonor semnat de Gheorghe Iosif, la rândul său unul dintre membrii proeminenți ai grupării kinema ikon, propune instalații sonore interactive și imersive depline, care funcționează adesea ca niște generatoare/decodoare de frecvențe, fluctuații și interferențe electrice în care suntem scufundați cu toții fără să mai realizăm acest lucru.
 

dyslex [d s l x]
 

keywords:

soundscaping;

nanotextures and nonlinear audio;

storytelling; sound structures; acoustic experiences and sound installations;

improvisation and composition.

introverted, e(xc)lusive,

pattern oriented; since 2003

chromesthesia; unstable equilibrium sound harnessing/harvesting; real-time structural entwinement manipulation, pushing the boundaries of space-sound ratio; sound immersion;

other keywords:

deathdream; chaos induc[ing/ed] unpredictability; contradiction; expanding structures of granular synthetic post-silence; deathdream; danger music;

[inter/intra]-structural [a]symmetric[al] sound deconstruction

we also recommend

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
ERUPȚIA / THE ERUPTION

Cinemateca Online
Online

disponibil până la 31.12, 72h de la achiziționarea biletului
GIOCONDA FĂRĂ SURÂS / GIOCONDA WITHOUT THAT SMILE

Cinemateca Online
Online

Vinovatul / The Guilty smART HOUSE films from Bad Unicorn
disponibil 72h de la prima accesare
Vinovatul / The Guilty

smART HOUSE films from Bad Unicorn
Online