Bătrânul infanterist și fiul său, husarul (1917)

Live: Sillyconductor
Bătrânul infanterist și fiul său, husarul (1917) Live: Sillyconductor

Bătrânul infanterist și fiul său, husarul (1917)

Live: Sillyconductor

Title: Bătrânul infanterist și fiul său, husarul
Director: Mihaly Fekete
Cast: Lili Poor, Gyula Dezseri, Gyozo Kabok
Duration: 52m
Country: Austro-Ungaria
Language: intertitluri maghiară/română
Year: 1917

*film mut, comedie romantică

Muzică live: Sillyconductor (Cătălin Matei)

Invitată: Anamaria Pravicencu

Proiecția va fi urmată de o discuție liberă între Anamaria Pravicencu și Sillyconductor.

În Bătrânul infanterist și fiul său, husarul (1917), Mihály Fekete pare să-și fi propus două filme deodată – o poveste de dragoste pe timp de război în cochilia unei comedii. Meșterul bun la toate, adică bătrânul infanterist, are un fiu care e scutit de-nrolarea, în timp ce cârciumarul satului își vede deja băiatul favorit la un pas de tranșee. Doar că la mijloc stă amorul, firește – fiul celui dintâi o iubește pe fata aceluia din urmă, așa că se ivește un acord în urma căruia băieții fac rocadă în schimbul făgăduirii logodnei. Dimprejur, comedia; alunecosul cârciumar se dedă unui vis zvăpăiat de îmbogățire subită, sperând să descopere o comoară ascunsă-n pădure. Atunci când înțelegerea cade și fiu-i rămâne năpăstuit, husarul coace o poantă de zile mari avarului. Din construcția în opoziție, care se află la baza dinamicii dintre cei doi tați bun-rău, modest-avar, sprinten-bondoc etc. –, merită scoasă-n evidență chestiunea așa-zisului patriotism. Războiul e tragic, fără dar și poate, însă-i și înnobilează pe infanterist și husar în fața celorlalți. Să nu uităm, producția transilvană de filme s-a născut cu prea puțin timp înaintea urgenței Primului Război Mondial. (Călin Boto)

Sillyconductor (Cătălin Matei, n. 1980) e un sound artist care activează sub mai multe pseudonime. A realizat programarea audio pentru performance-uri şi instalaţii audio la numeroase festivaluri din țară, cât și din afară: Rokolectiv Festival (Bucureşti), TodaysArt Festival (Haga, Olanda), Unsound (Cracovia, Polonia), Eurobeats (Washington, SUA), Club Transmediale (Berlin, Germania), CrackFestival (Roma, Italia), Arma17 (Moscova, Rusia), Insomnia Festival (Tromso, Norvegia), Konzerthaus Berlin etc. Sub numele de Sillyconductor e implicat în mai toate activitățile care presupun producție și înregistrare muzicală, de la înregistrări din interiorul orgilor de biserică în cadrul proiectului „Metaorganum” (premiul AFCN pentru activare interdisciplinară în 2018), la muzică de teatru, film sau jocuri video, la instalații de sunet, cum ar fi „100 Catronomes” (extravaganța lui Ligetti pentru 100 de metronoame adaptată pentru 100 de pisici maneki-neko) sau obiecte sonore, cum ar fi „Pianosaurus” (un dispozitiv similar unei console de jocuri care controlează patru piane turboficate), „Ondiocytherium” (un instrument muzical care se autodistruge) etc. A realizat show-uri de radio pentru ORF Kunstradio, iar instalațiile sale au funcționat la MAK, Belvedere21 (Viena), Ars Electronica (Linz), V&A (Londra), IUAC (Seoul), Galleriapiu (Bologna), Abrons Center (New York). Uneori performează alături de Ansamblul Hyperion International, fondat și condus de Iancu Dumitrescu, sau organizează workshopuri pentru copiii cu dizabilități de auz, bazate pe vibrații și stimuli vizuali, încercând să combine știința, referințele clasice și umorul absurd în creațiile sale.

Anamaria Pravicencu a studiat desenul și sculptura, cu un focus pe instalațiile sonore. Activitatea sa principală din 2006 până acum este direcția artistică a Asociației Jumătatea plină, promovând banda desenată de autor și experimentul sonor și muzical (Sâmbăta sonoră) prin programe constante și distincte, și continuă să producă piese sonore. Director artistic al platformei SEMI SILENT.

 

At this moment, we do not have any future performances scheduled.

Stay Up To Date With Your Favorite Events

subscribe